28 februari 2010

Gubben och grisarna


...kan verka som en skoningslös rubrik när man ska gratulera sin älskade älskling på 35-årsdagen, men det är ju av ren och skär kärlek... Dagen till ära vankas det nämligen tårta och paketer för världens bästa make och pappa som nu träder in i sina "late 30´s" medan hans unga snärta till fru har exakt sex månader på sig att påpeka att hon minsann är närmare 30 än 40 år gammal!

Hursomhelst, ett stort grattis och massor av kramar till frugans och lillemans absoluta favoritkille/gubbe. Puss!

Grisarna kom in i bilden under gårdagskvällen, då föräldrarna hade lyxen att lämna sin egen lille kulting i mormor och morfars trygga omvårdnad för att själva dra ut och fira 35-årsdagen och en annan alldeles speciell dag som råkar infalla imorgon måndag... Ut på skånska bonnalandet drog vi för att få avnjuta en kväll på tu man hand över en underbar ekologisk supé med lika ekologiska viner. Målet för utflykten var Ängavallen som profilerar sig starkt som ekologisk restaurang, hotell och gårdsbutik och där allt som serveras är helt ekologiskt och det allra mesta kommer från den egna gården.

Mamman har drömt och tjatat om ett besök i detta paradis i barndomens trakter som alltså till på köpet ligger strategiskt placerat för att få barnvakteri på köpet. Man skulle ju kunna tänka sig att det inte är för inte Ängavallen utsågs till Årets ekokrog 2008 av White Guide, fick utmärkelsen Årets Medvetna Krog 2009 på RestaurangGalan, tog hem Wine Spectator Award of Excellence 2009 för sin ekologiska och biodynamiska vinlista och inte minst fick Allt om Mat:s prestigefyllda Stora Matpris 2009. Så här "dagen efter kvällen före" kan det bara konstateras att vi instämmer helhjärtat i allt beröm som öses över denna lilla oas mitt på den härliga (dock så här års smärtsamt vindpinade) sydskånska slätten.

Efter en smakrik liten aptitretare på getost med en picklad champinjon, smörjde vi kråset med en underbar hummersoppa serverad med ett gäng ljuvliga hembakade ekologiska minibröd och ett knaprigt egenkavlat knäckebröd. Därtill drack vi ett diskret, men utmärkt 2008 Geyerhof Grüner Veltliner Hoher Rain från Kremstal i Österrike. När det nu var tillfälle att slå på stort körde vi på med en andra förrätt bestående av en ljummen sallad på ekologisk svartrot, finstrimlade röd- och polkabetor och kallrökt lamm från gården - finstämt och utmärkt även denna rätt. Den matchades av en 2007 Alsace Riesling Reserve från franska Fernand Engel.

Huvudrätten var en omsorgsfullt sammansatt komposition av smaker i "variation på Ängavallens ekologiska HälsoGris" - rimmad ytterfilé, revbensspjäll på potatis- och blomkålsterrin, en fantastisk korv smaksatt med apelsin och koriander och en terrin på HälsoGris, allt serverat med morotskräm och en väl balanserad parmesansås. Till drack vi ett spänstigt och karakteristiskt 2008 Cerasuolo di Vittoria på Nero d'Avola och Frappato.

Allt var hur gott som helst, men om mamman bara fick äta en sista rätt någonsin så får det bli en repetition av Ängavallens ljuvliga Crème Caramel med Valrhonaglass från gårdsmejeriet. Muuuuuuums! Till det en precis lagom söt 2008 Artner Auslese från Carnuntum i Österrike.

...har jag retat dina smaklökar nu? Kanske dags att börja planera för en utflykt till underbara Ängavallen i sommar? Lilla familjen tänker i alla fall återkomma och mamman drömmer redan om Söndagsbrunch med safari , där man följer med på en tur bland Ängavallens söta (och goda!)kultingar, lamm och kalvar.

27 februari 2010

En blodig historia


Här hos lilla familjen gör vi som bekant vårt bästa för att välja recept och mat som baserar sig på de råvaror som är i säsong och därmed blir ett klimatsmart val. Ofta tänker man på framförallt de svenskodlade råvarorna som lagrats och finns tillgängliga nu i form av massor av rotfrukter, kål, lök och ett och annat äpple som hänger i. Dock får man ibland så här års dryfta sig till att titta en bit utanför landets gränser för att hålla bland annat sitt C-vitaminintag på topp, och då tänker jag främst på de fantastiska apelsinerna från södra Europa.

Många är vi som längtar efter de fina blodapelsinerna med sin korta säsong och jag vet inte hur många smaskiga anrättningar mina medbloggare inspirerat med - Söta Sakers snabba Blodapelsinmarmelad och Syltkakor med blodapelsinsmak, Fröken Dills färskpressade Taroccoapelsiner och inte minst Kryddig blodapelsinmarmelad från fina Katjas mat. Den senare kokte jag snabb och lätt häromdagen och tar mig här friheten att återge receptet:

Kryddig blodapelsinmarmelad, 4 mindre burkar

500 gr blodapelsiner*

1 citron*

4,5 dl råsocker*

1 kanelstång

2 stjärnanis

10 gröna kardemummakapslar (jag mortlade 1 msk kardemummakärnor, för var sjutton hittar man kapslar?)

Tvätta apelsinerna och citronen väl i varmt vatten. Skär bort fästet och skär sedan frukten i grova bitar. Kör den till ett grovt mos i matberedare. Blanda moset, kryddorna och sockret i en kastrull och koka marmeladen i 20 minuter med lock. Tag därefter av locket och fortsätt koka på medelvärme tills frukten är mjuk och marmeladen fast. Gör marmeladprov, tag en sked marmelad på ett fat och kyl det snabbt, om den är fast är marmeladen färdig. Min marmelad kokade i ca 30 minuter. Häll upp marmeladen i väl rengjorda varma burkar. Förslut och låt svalna.

Taffel.se kan du läsa Lisa Förare Winbladhs trevliga, men utmanande försök att skriva om blodapelsinens historia - Blodigt allvar: Apelsinen utan historia och Mats-Eric Nilssons artikel i SvD I säsong: Blodapelsin .

*ekologiska ingredienser



26 februari 2010

Köpstopp i mars

Det börjar dra ihop sig till slutet av februari som var den stora sockerstoppsmånaden i 11-månaders-utmaningen och mamman kan med ett självbelåtet leende konstatera att hon varit sååååååå duktig! Inte ett endaste snedsteg hittills och just nu väljer jag att ignorera det potentiella snedsteget som kan tänkas tas under de sista två dagarna när makens 35-årsdag ska firas hemma och på efterrättslockande lokal.

Många tuffa månadsmål till trots, så som att klara sig helt utan bilen en månad, klara matbudgeten på 400 kr i veckan och skippa alla tillsatser under en månad, så var detta förmodligen den mest utmanande månaden för en karaktärslös sockerråtta som mamman i lilla familjen. Så sant som det är sagt var just den första veckan värst (som synes här), men sedan har det faktiskt rullat på i stort sett smärtfritt under de följande godis/kak/glassfria veckorna. Hela meningen med 11-månaders-utmaningen är just att sätta luppen på svaga punkter och inse att det går att bättra sig med hjälp av små förändringar. I fallet med socker har jag nu fått ner mitt sug betydligt och tar intryck av mat för 4 i husets utmärkta vanor att unna sig en härlig bit kvalitetschoklad en kväll i veckan. Pralus Ekologisk Pyramid med fem olika chokladsorter från Ghana, Ecuador, Dominikanska Republiken, Tanzania och Madagaskar får stå för underhållningen under fem lördagar framöver. Mmmmmm....

Nu är det som sagt dags för ny månad och nya utmaningar och vi kastar oss rakt in på köpstoppet. Ni som följt min blogg ett tag vet att jag hade köpstopp under tre månader förra året (alla inlägg om det här), vilket gjorde fantastiskt gott för mina tankar och känslor runt konsumtion (här). När man låter bli att handla inser man plötsligt hur otroligt mycket onödigt man jämt och ständigt bär hem trots att man har precis allt man egentligen behöver och mer därtill redan. Jag kom till insikten att jag använder och njuter av mina saker betydligt bättre när jag skippar allt "vill-ha-trots-att-jag-egentligen-inte-behöver-krams" och framförallt när jag börjar se skogen för alla träden. Ett annat led i det är min idoga utrensning i 10-saker-utmaningen som nu faktiskt är inne på 28:de veckan - dvs 280 överflödiga prylar mindre hemma hos lilla familjen och massa mer som väntar på sin tur att hitta ett bättre hem.

Under mars är det alltså dags att åter blåsa liv i köpstoppet och påminna sig om de nyttiga små tankar som går förlorade när man åter igen träder in i konsumtionens våld. I det stora hela har jag faktiskt behållit mina betydligt sundare shoppingvanor, men ett nytt stopp kan inte annat än bättra på redan goda vanor och styra tillbaka mig på den sundaste av konsumtionsvägar. Förra gången tillät jag mig konsumtion i form av upplevelser och uteätande, men den här gången tajtar vi till reglerna och skippar såväl cafébesök som ansiktsbehandlingar. Däremot smygs det tyvärr in ett högst behövligt och sedan länge inbokat besök till frisören och naturligtvis tillåter jag utöver livsmedel eventuellt nödvändig medicin. Allt annat är det total stopp för från och med måndag!

Vem hänger på köpstoppsutmaningen under mars-månad?
Du ska se vad gott det gör för både tanke, själ och plånbok!

Mer inspiration om köpstopp hos... Anna Levin, Familjen som har köpstopp i ett helt år, Jonas Hållbara blogg - hade köpstopp 2008, Living like Linda har köpstopp i två månader och Köpstoppsbloggen som hade köpstopp 2007 .

Nu får det minsann räcka

DSC00039


Ut med vintern och in med våren! Häromdagen unnade mamman sig lite färgglad blomsterfägring, samt ett par nya chica trädgårdshandskar inför den stundande planteringssäsongen. Vem sjutton kom på den korkade idén att tillverka vita(!) trädgårdshandskar? Tydligen hade ingen annan i lokalbefolkningen varit så dum att de gick på den niten, då de annars supersöta handskarna reades ut till halva priset på vår lilla plantskola. De kommer snart väl till pass när årets första fröer ska sås och pysslas om. Vinterns gästrum tar skepnaden av vårens lilla plantbarnkammare!

Med lite tur kniper vi också Lena Israelsssons Handbok för köksträdgården : odla grönsaker, kryddor och bär för 129 pix på Akademibokhandels bokrea idag och då finns det absolut ingen återvändo för odlingssäsongen 2010.



25 februari 2010

Vad menas med ekologiskt?


Den här mamman gick ju nyligen en kortare kurs om ekologisk* matproduktion och naturligtvis går det inte att missa tillfället att dela med sig av en del nyfunna kunskaper, men kanske framförallt göra ett försök till en lättförståelig sammanfattning av varför ekologiskt mat är så himla bra. Vi börjar i änden om vad det är en lantbrukare eller annan producent förbinder sig till när han/hon ställer om till ekologisk produktion. KRAV-märket är som bekant Sveriges mest kända symbol för ekologiskt producerad mat och den strängaste ekologiska märkningen du hittar i våra affärer. Du hittar vidare EUs märke för ekologiska produkter , Demeter och ett gäng ekologiska märkningar från andra Europeiska länder som tillämpar liknande regler och värderingar, men det jag beskriver här utgår från KRAVs regelverk.

Vad är det då som talar för att ekologiskt producerade varor är värda den lilla extra ansträngning det tar dig att hitta dem i butiken och de extra kronor som några av dem kostar jämfört med de konventionella alternativen?

Låt oss börja titta på miljöaspekten, vilket en majoritet av befolkningen förmodligen förknippar med oss “ekomuppar”. När en bonde/producent väljer att ställa om till ekologisk verksamhet innebär det att han/hon siktar mot en hållbar produktion där inga kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer får användas. En balans mellan djurhållning och växtodling är viktig och därför ska en så stor del som möjligt av djurens foder produceras på den egna gården eftersom då kan näringen gå runt i ett slutet kretslopp och det blir t.ex. gödsel att sprida tillbaka till åkern.

Inga kemiska bekämpningsmedel används och istället hålls ogräs och skadeinsekter i schack med förebyggande metoder som en mer varierad växtföljd. Att inte använda kemiska bekämpningsmedel bidrar till en ökad mångfald i naturen. Vidare använder man inte konstgödsel (vilket f.ö. är väldigt energikrävande att producera + driver på grödorna till för snabb tillväxt med resultatet att slutprodukterna blir mindre smak- och näringsrika). Istället används naturliga gödselmedel såsom stallgödsel och kvävefixerande växter.

Naturligtvis ska djurens hälsa främjas och de ska kunna bete sig så naturligt som möjligt – t.ex. går grisarna ute hela året och får beta, böka och ta sig gyttjebad och kultingarna får vara kvar hos mamman i minst sju veckor. Hönsen får vara ute och äta grönt och picka mask under sommarhalvåret, samt får ekologiskt foder och rotfrukter eller annat grovfoder. De får röra sig fritt inomhus i dagsljus på en yta av högst 7 höns per kvm och hönorna ska ha en pinne att sitta på och ett rede att lägga äggen i. Nötkreaturen får ekologiskt foder och fri tillgång till ensilage eller hö och de får gå ute och beta under en stor del av året på stora ytor. Inomhus ska korna ha tillgång till välströad liggplats och de får vara för sig själva när de kalvar och kalvarna får dia under hela råmjölksperioden. För lammproduktion gäller i stort samma regler och lammen får vara kvar hos tackan länge. Köttdjur transporteras till slakteri i sammanhållna grupper och slakten ska ske lugnt och värdigt.

KRAV sätter hälsa i centrum och definierar det som fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och för god hälsa behövs bra miljö. Man tänker hälsa i alla led från lantbrukaren som slipper hantera hälsofarliga kemiska bekämpningsmedel till att det för dig och mig som konsumenter ökar välbefinnandet att veta att vår mat är producerad utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel, onödiga tillsatser eller med onaturliga tillverkningsmetoder. Liksom Rättvisemärkt påpekar man också att ekologiskt jordbruk är extra betydelsefullt för arbetarna vid odlingarna i tredje världen som då slipper exponeras för gifter, samt vid KRAV-certifiering av deras plantage/jordbruk garanteras de bättre kontrollerade arbetsvillkor och sociala förhållanden. Genom att välja ekologiska alternativ för våra livsmedelsköp tar vi därmed ett socialt ansvar.

Framöver kommer jag att skriva om vad de rent konkreta fördelarna av ekologiskt jordbruk blir för oss i form av en mer välmående miljö och näringsrikare och mer välsmakande mat.

*Ekologi är läran om samspelet mellan organismerna och deras miljö där respekt för naturen är den grundläggande tanken, ekologiskt lantbruk tillvaratar naturens egna processer.

Lånat foto: David Giese

24 februari 2010

Bränsle för bus

Med mormor och morfar på plats som barnvakter (med föräldrar som aldrig kom iväg...) i lördags gällde det att ha ett middagsalternativ hemma som snabbt kunde värmas och inmundigas mellan allt bus. Mamman kom till slutsatsen att en enkel paj med grönsallad uppfyllde kriterierna och skulle förhoppningsvis gå hem hos både äldre och yngre superbusare. Följdaktligen förbereddes en träffsäker medelhavsinspirerad version som min matlagningsduktiga kompis Sofia introducerat, därav namnet…

Sofias medelhavspaj

Pajskal:

1dl havregryn*

2 dl vetemjöl*

125 g smör*

2 msk kallt vatten

Kör i matberedare, tryck ut i pajform och förgrädda 10 min i 200 C.

Fyllning:

200-250g spenat* – färsk eller frusen

1 liten purjolök i tunna skivor

8 marinerade soltorkade tomater, hackade

100 g feta* i kuber

1 knivsudd muskot

1 tsk mejram

4 ägg*

3 dl mjölk*

salt och peppar*

1 dl riven ost

DSC00060

Fräs spenaten (tinad) och purjolök tills vätskan avdunstat, blanda i tomaterna, lägg i det förgräddade pajskalet. Lägg på fetakuberna. Gör en äggstanning av övriga ingredienserna och häll över. Strö osten överst och grädda ca 40 min i 200C.

Avnjut med en fräsch sallad eller vid den här tiden på året grovrivna rotfrukter med en god vinägrette.

DSC00068

*ekologiska ingredienser



23 februari 2010

Jag ville ju så gärna

...kunna bli en av de där sunda människorna som groddar och njuter av alla nyttigheter de små liven tillför min kropp. Men, nej………

Kanske minns ni att mamman slog på stort nyligen och drog igång stora groddningsprojektet med Erling Ärtskott och Märta Mungböna här. De små liven blötlades, sköljdes, sprayades med blomspruta och curlades mest hela dagarna. Märta tog snabbt fart och det tog inte lång tid innan hennes små groddar formligen försökte spränga sig ur den nylontyllsbeklädda glasburken de huserade i.

erling

Erling var det värre med och detta trots (eller just därför) att mamman hade gått på alla möjliga kommersiella tricks och köpt både frön och groddtråg från Lord Nelsons Primo Vitamino sortiment. De små ärtorna låg där i sitt dyra tråg, men såg mest torra och eländiga ut trots ivrigt sprayande både natt och dag. 12 dagar fick de på sig, men sedan åkte de ut med buller och bång. Nu görs ett nytt (och eventuellt sista!) försök och för säkerhets skull racas Lord Nelsons dyra specialärtor mot Änglamarks vanliga simpla gula ärtsoppeärtor. Fortsättning följer!

…och hur gick det med mammans nyfunna bekantskap Märta undrar ni då? Jo, ambitionen var god och viljan var det inget fel på. Maken är som bekant något skeptisk till den här sortens projekt, så för att vara på den säkra sidan skulle mungbönsgroddarna provas till lunch en solig vardag. Ett recept som lät delikat hade hittats hos Smaksafari i form av Sallad med groddar och sojamarinerade sobanudlar. Ingredienserna var många av mammans favoritsmaker och rätten såg visst delikat ut:

DSC09807

….men nej, smaken av mungbönsgroddar är inget för mamman. De smakar…..typ…”groddar en masse”…för mycket! Vad säger ni vana groddare – är mungbönsgroddar extremt i smaken, eller ska mamman helt enkelt lägga ner sitt groddprojekt?



22 februari 2010

Brunkans Långa

DSC09921

Det fanns fortfarande ett halvt paket Manitoba Cream kvar efter baket av Hedhs Citronbröd häromdagen och naturligtvis brände det att få prova det s.k. supermjölet än en gång. Mamman hittade ett receptBrunkans Långa från Brunkebergs Bageri publicerat i DN för ett bra tag sedan och ställde till med brödbak:

Brunkans Långa, 2 bröd

Fördeg:
1 1/2 dl vatten
100 g grovt grahamsmjöl*
10 g jäst

Huvuddeg:
750 g vetemjöl special eller
Manitoba Cream*
25 g (2 msk) honung*
100 g mörkt muscovadosocker**
20 g jäst
4 dl kallt vatten
20 g salt

Dag 1: Lös upp jästen i vattnet och rör i grahamsmjölet. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2: Kör fördegen samt alla andra ingredienser utom saltet, i en degblandare i cirka 10–15 minuter. Tillsätt saltet och kör degen ytterligare 5 minuter. Degen skall vara ganska ”vek” och lite glansig på ytan. Låt degen vila i bunken i cirka 1 timme.

Stjälp upp degen i en lätt oljad form cirka 20 x 25 cm. Tryck till degen och vänd den i formen och tryck till igen. Plasta formen och låt degen jäsa ytterligare 1, 5–2 timmar i rumstemperatur. När det är dags för utbakning sätt ugnen på cirka 220 grader.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Skär degen i två lika delar. Lyft försiktigt degbitarna och vänd upp dem med mjöliga sidan uppåt på oljad bakplåt. Baka av i nedre delen av ugnen cirka 30–35 minuter eller tills innertemperaturen är cirka 98 grader.Förvara i kökshandduk i rumstemperatur. Går utmärkt att frysa. Utsökt gott och precis så sött som man skulle tro efter att ha läst receptet. Tur att det kallas bröd, annars hade det nog varit snudd på brott mot sockerstoppet.

Heléne Johansson som driver Brunkebergs bageri har för övrigt gett ut en brödbok - Bröd från Brunkebergs bageri – det blir till att ragga upp den på bibblan meddetsamma. Är den bra klipper jag nog till på bokrean där den kommer att ingå hos bl.a. adlibris (start 25 februari).

*ekologiska/**Rättvisemärkta ingredienser



10-saker-utmaningen, del 27

Idag har mamman äntligen tjatat ett tillräckligt stort hål i huvudet på maken sin för att han skulle ta en liten ytlig rensning i kalsongbyrån och garderoben. Lammullströjorna som aldrig passade, ett gäng apfula reklamslipsar från en tidigare arbetsgivare och "de obekväma kalsingarna" släppte han ifrån sig under protest. Kom igen älskling, bättre kan du!


21 februari 2010

Söndagsläsning: Bondens marknad

bondens

Idag tänkte jag tipsa om en bok som jag bara inte fattar varför det har dröjt så länge innan jag lånade och läste. Titeln Bondens marknad : recept och tips direkt från gården (Annika Edestrand och Helena Ullstrand) kunde ju inte vara mer lockande för en mat-, närproducerat- och ekonörd som mamman.

Starten på Bondens marknad i mitten av augusti är nämligen en av årets höjdpunkter enligt denna galna kvinna (undertecknad, alltså!) och flertalet är de svenska städer där son och make tvingats lufsa runt på torg och gator medan tokhustrun/mamman strukit runt bland lokalodlade morötter och potatisar, diskuterat havtornsskörd med hängivna odlare och provat sig igenom metervis med gårdstillverkad getost och kalvdans.

Tillbaka till boken då, vilken är en underbar orgie i svenskt mathantverk, modiga människor som satsat på det de verkligen brinner för, härliga recept och lockande bilder. Författaren har besökt 11 små lokala producenter som medverkar på någon av de 15 Bondens marknader som hålls från norr till söder under sensommaren/tidiga hösten. Dessa entusiaster och tillika experter berättar medryckande om varför de valt att syssla med småskalig odling/mathantverk/uppfödning, delar med sig av kunskap på sitt område och sist men inte minst bidrar med ett gäng smaskiga recept runt de råvaror som de producerar.

Mamman blir grön av avund på dessa modiga människor som brinner för och helhjärtat satsar på det som de verkligen tror på. En dag ska mamman minsann också hamna där…….. Tills dess njuter hon av denna ljuvliga bok och drömmer om alla underbara delikatesser som det ska frossas i på Bondens marknad i slutet av sommaren (om det nu åtminstone slutar snöa någon gång!).

 Bondens egen Marknad

Om Bondens marknad kan läsas följande:

Bland konsumenterna finns idag en allmän utveckling mot att efterfråga hälsosamma produkter som är miljövänliga och bidrar till en hållbar utveckling. Man söker alternativ till mat som rest över hela jordklotet, besprutats för att klara transporten samt lagrats i månader. Bondens egen Marknad är ett svar på denna efterfrågan! Det som utmärker Bondens egen Marknad är att alla produkter har kommit från gårdar som ligger nära marknadsplatsen, de är s.k. "närproducerade".

Två regler gör Bondens egen Marknad unik:

Lantbrukaren ska ha odlat eller fött upp allt han/hon säljer på marknaden. Även huvudingrediensen i förädlad mat som sylt, saft eller korv måste komma från lantbrukarens egen gård.

Alla involverade gårdar ligger inom 250 km radie från marknaden och räknas därför som "närproducenter".

Lånade bilder



20 februari 2010

Mer insnöade än vanligt

spårvagn i gp

Det har funderats och övervägts, lästs prognoser från SMHI och provpulsats i snön med den lille i pulka. Här på “bonnvischan” har vi mängder ned snö, snöröjarna verkar (med rätta) prioritera de större vägarna och framförallt gör nättidningarna sitt allra bästa för att övertyga oss om att kvällens begivenhet bör “avnjutas” i TV-soffan istället för på plats i den potentiella “dödsfällan” Skandinavium…

Hotas av snökaos

Extrastyrka tvingas röja taket på Scandinavium

GÖTEBORG Samtidigt som vinterns största oväder drar in över Göteborg samlas 9 000 personer i Scandinavium. För att undvika en katastrof har extra resurser satts in för att rensa det snötyngda taket…

Västtrafik: Värsta läget sedan Gudrun

SMHI: Det kommer mera

Vägverket bävar inför lördagsnattens oväder

Fler klass 2-varningar

SJ ställer in flera tåg på grund av vädret

Snön orsakar takras och störningar

SMHI varnar för snöoväder

SJ: "Stanna hemma idag"

Tyvärr vinner vädrets makter och tidningarnas krigsrubriker idag och de specialinkallade barnvakterna får nu passa eget barn och “svärbarn/son”, utöver lilla barnbarnet. Så det kan gå!

Bild lånad från GP



OOC*

meltzer

Ikväll ska mamman och pappan göra något som för bekantskapskretsen torde verka högst okarakteristisk för de tu. Då tänker jag inte främst på faktumet att lilleman på egen hand ska tillbringa hela kvällen med sina favorit-morföräldrar och att hans föräldrar därmed får chansen att ge sig in till större staden för en barnfri kväll.

Det mest oväntade i sammanhanget är målet för kvällens utflykt – nämligen tredje delfinalen i den svenska Melodifestivalen. Tro’t eller ej! Kan tänkas underligt att mamman som aktivt bojkottat detta evenemang sedan eländet delades upp på en evighetslång följetong av “bortkastade” TV-lördagar med det ena bidraget sämre än det andra och en plågsamt utdragen orgie i telefonröstande.

Maken å sin sida är allt utom en schlagerentusiast och håller sig helhjärtat inom den moderna country-genren, men däremot är han en "jäkel på att köpa mängder med miljövidrigt flygplansbränsle på betald arbetstid. Statoil (tillika en av huvudsponsorerna till Melodifestivalen) verkar uppskatta hans köpkraft och ville därmed bjuda ekonomen med sällskap på en helkväll i sångens (och bränslets…) tecken. Gratis är som bekant gott och uppenbarligen svårt att motstå då det för ovanlighetens skull sammanfaller med ett generöst erbjudande om barnvakt.

Nog om detta för nu – rapportering följer med största säkerhet efter att mamman retat upp sig på dessa unga bruttor i alldeles för slampiga scenkläder, Meltzers maniska hårrufsande, för blaskiga gratisdrinkar…eller vad det nu kan tänkas vara som upprör en hemmamamma från landet.

* OOC = Out Of Character - inconsistent with one's personality, disposition, or usual expected behaviour

Uppenbarligen finns det de som fokuserar mer på musiken som konstart, eller vad det nu kan tänkas kallas...

GP, GP, DN, DN, SvD, SvD, Expressen, Aftonbladet, Sydsvenskan



19 februari 2010

Full pott

Fredagsförmiddagen bjöd på helmysig “playdate” hos lille kompisen Eric med mamma och därefter puttrade vi vidare för att hämta upp helgens bussällskap från tåget – världens bästa mormor och morfar! Med hem från staden kom också en fin laxsida som tillagades enligts recept från Buffétidningen. Resultatet var fantastiskt gott med en underbar symfoni av oväntade smaker som gifte sig perfekt. Uppenbarligen fortsätter Ica och Buffé att ta poäng hemma hos lilla familjen.

Fylld lax med parmakrisp

Fylld lax med parmakrisp, 4 port

700 g benfri laxfilé med skinn
70 g parmaskinka
1/2 burk örtmarinerade kronärtskockor (ca 150 g)
4 soltorkade tomater i olja
1 dl grovriven västerbottensost
1 dl crème fraiche*
1 påse blandad sallad (125 g)
1 ask körsbärstomater (250 g)
smör eller olja till stekning
salt och peppar

Sätt ugnen på 175°C. Börja med parmakrispen. Lägg skinkskivorna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem torka i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna och bryt i bitar. 
Skär laxen i 4 portionsbitar. Låt skinnet sitta kvar. Skär ett djupt snitt i mitten på varje filébit. Lägg i en ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
Häll av det mesta av oljan från kronärtskockorna och hacka dem grovt. Finhacka de soltorkade tomaterna. Blanda detta med riven ost, crème fraiche, 1 krm salt och 1 krm peppar.
Fyll snitten i laxen med blandningen och låt det gärna komma upp ovanpå. Droppa över lite av den goda oljan från tomaterna. Ställ in i ugnen 15–20 minuter.
Dela körsbärstomaterna och blanda med salladen. Garnera laxen med parmakrisp. Servera med salladen och gärna klyftpotatis till.

Lånad bild



Envisa Ica och ännu ett bröd

Trots att vi i stort sett aldrig handlar där numera envisas ICA med att skicka ut sin tidning Buffé med jämna mellanrum. Till skillnad från flera andra gratistidningar är detta enligt mamman en ganska oinspirerande historia som allt som oftast hamnar i återvinningen efter ett snabbt bläddrande. Den här gången fångade den dock mamman direkt genom att sporta en kort artikel om och ett recept av surdegsidolen nummer ett – Pain de Martin-Martin.

Råger (rågsurdegsgrund) behövde matas och skafferiet var fullt med ekologiskt rågmjöl, så mamman skred naturligtvis omedelbart till verket med detta bröd som var verkligt busenkelt. Egentligen lite för enkelt för att kännas som ett “riktigt” surdegsbröd, men resultatet var saftigt och smakade utmärkt av kumminkryddningen. Kanske lägger jag till lite grovsalt på toppen nästa gång.

Martins enkla surdegsbröd

Martins enkla surdegsbröd

DAG 1, KVÄLL
50 g rågsurdegsgrund*
100 g vatten
60 g ekologiskt rågmjöl *
DAG 2, MORGON
300 g vatten
360 g rågsikt*
60 g rågmjöl*
10 g salt
1 tsk hel kummin
hel kummin och/eller rågmjöl att strö över

Dag 1, kväll: Rör ihop rågsurdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie. Låt stå i rumsvärme över natten, 8–10 timmar.

Dag 2, morgon: Tillsätt vatten, rågsikt, rågmjöl, salt och kummin till surdegen från kvällen innan. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumsvärme tills den jäst till dubbel storlek, det tar 2–3 timmar. Smörj en 1 1/2-liters brödform och lägg/skrapa ner degen i formen. Strö på kummin och rågmjöl. Låt jäsa under en handduk ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250°C i god tid, den ska vara riktigt het när brödet ställs in. När degen rest sig någon eller några centimeter och små hål visar sig i brödet har det jäst klart.
Sätt in formen på ett galler i mitten av ugnen. Lägg in några isbitar som får smälta på en oöm plåt i bottnen av ugnen. Sänk temperaturen till 200°C efter 10 minuter. Grädda brödet ytterligare 45–50 minuter. Brödet ska ha en innertemperatur på 98°C. Stjälp ut brödet och låt svalna på ugnsgaller.

Mitt i det uppspelta bakandet glömdes kameran alldeles bort, så håll till godo med Buffés bilddokumentation av resultatet. Ikväll när mormor och morfar kommit på plats ger vi faktiskt ICA och Buffé ännu en chans med receptet på Fylld lax med parmakrisp.

*ekologiska ingredienser



18 februari 2010

En sopprot

rödbeta

Superkockan Fröken Dill utropade sig häromsistens till “soppoman”, så då får väl mamman vara lite originell och kalla sig “sopprot”. Kärleken är i alla fall densamma till vinterns alla värmande och mustiga soppor. Sedan klimatmedvetenheten ökat radikalt på matfronten i lilla familjen har det av naturliga skäl blivit många goda soppor baserade på säsongens alla rotfrukter. Morots-, jordärtsskock, butternut- och savoykålssoppa har det bloggats friskt om och idag har turen kommit till den klassiska rödbetssoppan:

Borsjtj, för 4

5-6 stora rödbetor*

3 medelstora potatisar*

2 hackade gula lökar*

2 hackade vitlöksklyftor*

1 slantadmorot*

200 g vitkål*

1 L grönsaksbuljong*

1 lagerblad

vinäger

salt och peppar*

creme fraiche*

Skala och dela alla grönsakerna i små bitar (spara 1 skalad rödbeta). Fräs några minuter i olja i en stor gryta och häll sedan på buljongen och lägg i lagerbladet – koka tills allt är mjukt. Finfördela med mixerstav och riv i den sista rödbetan för färgens skull. Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Servera med en klick creme fraiche.

Till sist tar jag mig friheten att upprepa Fröken Dills utmärkta recept på blandade rotfrukter.

Rotfruktssoppa enligt Fröken Dill, 4 port
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad*
Ca 700 g rotselleri, skalad, skuren i bitar*
1 palsternacka, skalad, skuren i bitar*
1 fänkål, ansad, skuren i bitar
1 stor potatis, skalad, skuren i bitar*
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger* 
1 l grönsaksbuljong*
Några droppar tryffelolja (hoppade vi över)
Salt och peppar*

Fräs lök och rotsaker i olivoljan. Häll i balsamvinäger och en tredjedel av buljongen. Koka under lock tills alla grönsaker är mjuka. Mixa med mixerstav. Tillsätt resterande buljong. Koka upp. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Servera soppan med krutonger som stektes frasiga i en blandning av olivolja och smör - pressa i lite vitlök, salta, peppra och blanda ner lite hackad persilja.

*ekologiska ingredienser



17 februari 2010

Samma fråga

 möte2

…får den här mamman om och om nästan varje dag nu och naturligtvis är det omgivningen som undrar hur det känns att jag alldeles snart ska börja jobba igen. Jo, tack alldeles utmärkt!

Det har förhoppningsvis inte undgått någon att mamman har fullständigt älskat varje minut av sina hittills 14 månader hemma med lillplutten. Till skillnad från vad man hört av somliga kollegor och vänner förut har jag inte saknat jobbet en endaste dag och än mindre varit uttråkad för så mycket som en liten sekund. Kanske bäst av allt ändå är att jag inte har trivts så himla bra för att jag sluppit något (dvs jobbet), utan för att jag formligen njuter av allt det jag aktivt ägnar mig åt.

I första rummet (både rent praktiskt, men framförallt på en “lyckoskala”) kommer naturligtvis att få njuta dagarna i ända av sonens ljuvliga sällskap och se alla de framsteg och upptåg han bjudit på under sin första tid hos oss. Därutöver har vi tillsammans ägnat oss åt alla de saker som är så himla kul, men som historiskt fått alldeles för lite av mammans tid – långa äventyr i skog och mark, mixtrande i köket, odlande i trädgården, tankar och funderingar runt vad jag verkligen uppskattar och vill ha ut av livet och allmänt en väldig massa pysslande och mys.

På jobbet har mamman inte kunnat undgå att notera att (de få) kvinnor som nått lite högre på karriärstegen där ofta flikar in ett obligatoriskt “men jag trivdes aldrig riktigt hemma” eller “jag blev så uttråkad” när det diskuteras barn och föräldraledighet. Må så vara, men låt mig bara stilla fråga: “vad pysslade ni med under denna tid?”. Hur kan det möjligtvis vara mer stimulerande att snurra på en skrivbordsstol, jäkta från möte till möte och slåss för budget och godkännande/bifall från “högre ort” än att njuta dagarna tillsammans med sitt eget barn? För mig är detta en gåta!

Alla är vi olika och nog kan man (med goda/onda viljan) tolka det som att den här mamman är en arbetsskygg och bleknande gestalt på fel plats inom fel organisation. Men faktiskt, tro det eller ej, mamman går med glädje tillbaka till sitt stimulerande och utmanande jobb, precis så högt upp på karriärstegen som hon vill befinna sig och med dagliga tillfällen att både synas, briljera och suga åt sig av organisationens uppskattning (ja, alltså på det sätt som det visas inom ett företag – lite mindre björnkramar och blöta pussar än hemma!).

Med både förväntan och entusiasm återkommer jag till skrivbordsstolen, mötena och budgetäskanden tre dagar i veckan medan sonen nu får spendera mer tid med sin älskade pappa. Säkerligen kommer mamman att sitta på jobbet grön av avund när hon hör om killarnas mys och äventyr, men åh, vad jag är lyckligt lottad som får lyxen att mysa hemma en majoritet av veckans dagar, samtidigt som jag får ta mig an en lite intellektuellare utmaning, arbetslivets alla kontaktytor med mer eller mindre charmerande individer och nu förmodligen får ett ännu bättre perspektiv på hur underbart härligt jag har och har haft det som hemmamamma. Sverige är fantastiskt!….just på den här punkten!



16 februari 2010

Tisdags Tema - sol

Tyvärr är just sol inte något vi kan njuta av här på Onsalahalvön idag, utan i likhet med många andra dagar den här vinterns singlar snöflingorna från himlen i mängd. Pulkaföre! jublar lillen, snöskottning igen! tänker pappan och mamman börjar faktiskt drömma så smått om vår, snödroppar och krokus nu.

DSCN1590

Bidraget på temat sol kommer istället från arkivet – närmare bestämt från vår kombinerade vigsel/bröllopsresa till Tobago för alldeles snart precis fem år sedan. Då hade vi storslagna planer om att återvända till ön för att åter igen njuta den underbara solnedgången på vår 5-årsdag, men just nu får det förbli en dröm ett år eller två framöver…

Fler soliga bidrag hittar du här



Fet(-)tisdag

DSC09557

…kan det vara hur mycket som helst, men med ett rådande sockerstopp blir det tyvärr inga fastlagsbullar/semlor i det här hushållet idag. Dock var lilla familjen inte sämre än att vi tjuvstartade och både bakade och frossade ett gäng i preventivt syfte redan i januari. “Vända kappan efter vinden” säger kanske den som minns mammans upprörda inlägg här om Coop Forums tarvliga semmelpremiär redan innan ens Lucia hunnit på vår tröskel stå.

Men skillnaden på början av december och slutet av januari är milsvid just i det här sammanhanget – eller vad säger ni? Förr var dock fettisdagen den dag på året då det var premiär för att äta semlor. Efter fettisdagen njöt man endast av semlor på tisdagar under fastan, som varade under sju veckor fram till påsk. Detta kan man läsa i ett pressmeddelande från branschföreningen Sveriges bagare & konditorer som vidare påstår att svensken i snitt äter nästan fem köpta semlor per person….och till det tillkommer hemmagjorda semlor. Nästan lite väl mastigt kan till och med mamman tycka som själv är en socker- och kaloriråtta i alla andra sammanhang.

DSC09559

Branschföreningen fortsätter vidare med att uppmuntra oss till en semmelprovning för att betygssätta följande:

  • BULLEN – smak, konsistens, kardemummabalans
  • MASSAN – konsistens, smak, mängd, bitterhet
  • GRÄDDEN – fräschör, smak, mängd

Anar jag att de vill att vi ska äta ÄNNU fler kaloribomber? Min lille plutt föredrar i alla fall mammas hembakta fastlagsbullar (recept här) och ger dem högsta betyg på såväl kladd-rolighets-faktorn som övergripande mumsighet!

DSC09613

Alltid lika pålitliga Wikipedia reder äntligen ut för mig varför jag inte kan göra mig förstådd på stadens konditorier de få gånger jag ger mig ut på jakt efter en köpefastlagsbulle i mina numera något nordligare hemtrakter: I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i de svenskspråkiga delarna av Finland heter bakelsen fastlagsbulle. En semla är på finlandssvenska, i närmare anslutning till ordets ursprungliga betydelse, vad man i Sverige kallar småfranska, fralla, rundstycke eller Pain Riche.

Mer i GP, DN, Sydsvenskan, SvD och här skriver Äkta Vara Mats-Eric Nilsson om fusket med mandelmassa



15 februari 2010

Även solen har sina fläckar

Mamman har ju numera övergått till att spara både pengar och träd genom att läsa diverse tidningar och tidsskrifter på det lokala biblioteket, men visst drar det i tidnings-köpar-tarmen då och då. Nog för att man kan hinna med ett bra hög med blaskor medan lillen tar sin tvåtimmarslur i sulkyn, men då och då längtar man allt efter att ha en bra tidning med sig ner i badet eller kanske vid resa på allmänna transporter.

Trädspararidealen får stryka på foten i ett par månader när Tidningskungen.se kör en lockande kampanj och bjuder oss bloggare på en gratis prenumeration. Själv är jag bra sugen på ett par nummer av en resetidning - vad känner du för? Här hittar du erbjudandet.

Guruns valnötsbröd

DSC09922

Mamman är som synes inne i ett riktigt brödbakarstim och nu hade turen kommit till att sätta nya rågsurdegsgrunden Råger på prov. Pain de Martin-Martins Valnötsbröd med inspiration från Gateau fick bli första testet och utfallet blev med beröm godkänt!

GATEAUS VALNÖTSBRÖD, enligt Martin, 3 st

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund*
100 g rågmjöl*
200 g vatten

Blanda i en bunke och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2, morgon/förmiddag
500 g ljummet vatten
20 g salt
400 g valnötter
400 g surdeg av råg* (blandningen från gårdagen)
400 g rågsikt*
500 g vetemjöl special*

Blanda allt utom valnötterna med maskin i ca 8 minuter, degen är ganska lös. Häll i nötterna och blanda ytterligare ca 4 minuter. Plasta in och låt jäsa i bunken ca 4 timmar.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela i två, rundriv till runda bollar, strö på lite mjöl, låt jäsa i ca 2 timmar. Efter ca 1 timme, sätt på ugnen på 275° och värm plåten du ska baka på. Snitta bröden några gånger, och så skjuts in i ugnen! Hiva in några isbitar på en plåt i botten av ugnen. Skruva ner värmen till 250° och efter ytterligare ca 15 minuter till 200C. Efter 5 min öppnar du luckan och vädrar ut ångan ur ugnen. Gör så var 5:e minut tills brödens innertemp nått 98 C. Låt svalna på galler.

*ekologiska ingredienser



10-saker-utmaningen, del 26

Idag rensar vi i DVD-hyllan och där finns det enligt mamman maaaassor av prylar som skulle komma till större användning hos någon annan. Maken som är cineast av stora mått är dock av en helt annan åsikt och påstår att ett hemma-film-bibliotek kräver sina +300 titlar - tydligen har det ingen betydelse att småbarnsföräldrar som vi är hinner vi inte med mycket mer än en eller på sin höjd två rullar i månaden. Makens senaste rulle tror jag mig ha varit Bilar i ett försök att väcka mini-cineasten som han hoppas bor i sonen.

Filmerna kränger vi på Tradera och förundras förhoppningsvis över hur de flesta av dem går för sisådär 50 spänn mer än vad man får ge för dem nya på webbutikerna idag. Börjar misstänka att det snart kommer ett larm om Traderamissbrukare i stil med det som kom om unga män och nätpoker, 50+damer och lådvin och tonåringar och Red Bull.


14 februari 2010

Råger flyttar in

DSC09934

Familjens surdeg Sune har nu fått prominent sällskap av sin kusin rågsurdegsgrunden Råger. Närmare veckan tog det att få Råger i bakbart skick enligt Pain de Martins digra instruktioner här, men nu är han härligt bubblig och chokladmousselik i konsistensen och slinker snart med i ett bak eller två.



Kärlek på menyn

Fina bloggen Söta saker kör vidare på sin trevliga utmaning med månadens sötsak och lämpligt nog ägnas februari åt “kärlek”. Trots det utmärkta tillfället med Alla Hjärtans dag är det lite knivigt att få till ett bidrag just denna månad då det tillämpas sockerstopp enligt 11-månaders-utmaningen.

Lite diskret smyger mamman helt sonika in den sötaste delen av vår “alla hjärtans dag meny” som av “mystekniska” skäl lagades och inmundigades redan igår lördag i sällskap av ett underbart vin (en liten “kärleksgåva" från maken som tillägnas ett eget inlägg längre fram – vinet alltså!).

DSC09976

För att sticka ut (och framförallt för att lyckas få in en “sockerfri” sötsak på kärlekstemat...) börjar vi bakifrån med den härligt friska desserten i klassisk fruktsalladstappning med ett stänk Carlshamns flaggpunsch – därtill lösvispad grädde med vanilj. Smaskens och helt lagom efter den maffiga huvudrätten.

Då smaskade vi nämligen på en helstekt finfin ekologisk rostasfilé glasserad med mangochutney och ingefära i sällskap av en smakrik sås med asiatiska inslag och tacksamma potatisklyftor.

DSC09997

Det var bra sting i denna anrättning som bet till ordentligt efter en smygstart på löjromstoast med de givna tillbehören creme fraiche och finhackad rödlök. Alltid lika gott!

DSC09995

Söta maken tyckte att frugan förtjänade en liten godsak och påstod att den kunde få passera utan att någon fick veta. Men nej, nej – har man “outat” sockerstopp, så har man! Titta – alla kvar i asken!

DSC09999



13 februari 2010

Det går inte alltid som man tänkt sig…

…och vid de flesta tillfällen är man skulden till detta alldeles på egen hand. Denna februarilördag började just så! Mamman har ett gäng väninnor och f.d. arbetskamrater som hon träffar alldels för sällan p.g.a en blandning av jobb, barn, hundar, allmänt fullspäckade scheman och mycket annat, men nu var det äntligen dags igen. Efter det sedvanliga pusslandet hade en gemensam ledig lördagsförmiddag hittats i kalendrarna och det skulle mumsas och babblas till max över en god brunch på Ritz i Göteborg.

Hela veckan har mamman sett fram emot detta, tittat på anteckningen i kalendern och senast i torsdags gjordes en avstämning om tid och plats. Vad som hände sedan är ett mysterium… På något sätt måste fullständigt hjärnstillestånd ha inträffat! Det frukosterades länge och njutningsfullt med maken och sonen på lördagsmorgonen, veks en tvätt , lästes ett par pekböcker, togs en varm och skön dusch och sedan ringde plötsligt telefonen….”var håller du hus?”. F-n, hur dum får man vara!!!! Hoppas ni hade kul tjejer! Nästa gång får det bli brunch hemma hos mig för säkerhets skull och i värsta fall står jag i pyjamasen när ni dyker upp.

Ja, ja ingen idé att gråta över spilld mjölk…nya planer smiddes för eftermiddagen och mamman gjorde sig i ordning för en tur ut medan grabbarna ägnade sig åt känt sportevenemang.

Vad hände då??? Inte så mycket……..

DSC09944Uppenbarligen var det inte menat att mamman skulle lämna hemmets trygga vrå idag! Nya tag i morgon och tack vare den lååångsamme , men väldigt händige mannen från Volvo Assistance hoppas vi nu att den automatiska choken gör vad den ska i fortsättningen.



Tips från lillcoachen!

Utifall du hjälper din mamma att städa skafferiet endast iklädd blöja och pyjamaströja…

DSC09909

…tag mitt råd och häll inte ut en hel påse Krossad Råg från Saltå Kvarn på golvet…

DSC09913

…för det gör så attans ont när man sedan ska krypa över det på sina bara små knän. Ouch!!!!



12 februari 2010

Super eller inte?

DSC09900

Mamman har länge varit sugen på att prova det  s.k. “supermjölet” Manitoba Cream och vid veckans inköpsrunda stod vi slutligen öga-mot-öga - mamman bakom kundvagnen och Finax relativt nylanserade 2kg-påse med “… det mytomspunna vetemjölet” sittandes på hyllan.

Finax marknadsför produkten med att de äääntligen förser mig med yrkesbagarnas välbevarade hemlighet för att kunna producera lika höga, saftiga och luftiga limpor som i bageriet. Den avgörande faktorn ska vara mjölets höga andel av solmoget vårvete som ger en högre proteinhalt och en betydligt bättre kvalitet på proteinet. Det i sin tur ger en högre glutenhalt som därmed gör degen extra fin och elastisk. Jäskraften blir bättre och gör bröden högre, saftigare och luftigare. Som om allt det inte var nog har man till på köpet lyckats få den gamle brödräven Jan Hedh att sätta sitt namn till produkten och bjuda på fem av sina recept här.

Manitoba_Cream_2kg_www

För premiärbaket föll valet på Hedhs Citronbröd och mamman kastade sig över mjöl, jäst och degbunke med hull och hår….och nog fick hon sitt lystmäte på den fronten, då detta var ett av de mest omständliga brödrecepten som bakats i lilla familjens kök – alla surdegsexperiment på senare tid inkluderade. Hursomhelst, arbetsintensivt må det ha varit, men resultatet var utsökt frisk och aromatiskt i smaken av citrus och en något salt underton och skorpan var av det härliga frasiga slaget.

Kul att prova, men jag tror att jag i fortsättningen håller mig till favoriten Saltå Kvarn Vetemjöl Special för sköna föreningar med mina surdegsgrunder. Som Pain de Martin säger i ett gammalt inlägg här känns det inte kul att det Manitoba Cream som finns på marknaden inte är ekologiskt och vidare att det finns vissa tveksamheter huruvida råvaran är odlad i Sverige eller till och med reser ända från Nordamerika.

Citronbröd med Manitoba Cream (2 st) 

Fördeg:

100 g fint rågmjöl*

150 g Manitoba Cream

10 g jäst

250 g vatten

Värm vattnet till 35ºC och lös upp jästen i vattnet, häll den över mjölet. Rör degen i 10 min, med en köksmaskin och täck över den med en fuktig handduk. Låt den stå och jäsa i 2 timmar.

Bortgörning:

2  ekologiska citroner – vi hade bara lime hemma

600 g Manitoba Cream

15 g jäst

250 g vatten

50 g jungfruolivolja *

20 g havssalt

Tvätta citronerna, riv dem så att bara det gula skalet kommer med. Väg upp mjölet i en degbunke och tillsätt fördegen och citronskalet. Lös upp jästen i vattnet och häll den över mjölet.

Knåda degen med köksmaskin på lägsta hastighet
i 3 min, tillsätt oljan och knåda i ytterligare 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda degen i ytterligare 7 min. Kontrollera att degen är riktigt elastisk genom att sträcka degen mellan tummarna till en tunn hinna
- spricker degen bör man knåda den lite till. Lägg degen i en inoljad bunke täckt med en fuktig bakduk och låt vila i 30 min i rumstemp.

Lägg upp degen på det mjölade bakbordet och stöt samman degen. Lägg sedan tillbaka den i lådan/bunken. Upprepa stötningen efter ytterligare 30 min och låt degen vila i 10 min direkt på bordet eller i lådan/bunken.

Dela degen på mitten och forma två avlånga, lätt -spetsiga bröd. Lägg dem på en torr, mjölad duk och mjöla på bröden. Låt dem jäsa till dubbel storlek (ca 60 min). Sätt ugnen på 250ºC med en bakplåt i. Gör tre snitt i brödet med en skarp kniv. Lägg bröden  på den uppvärmda bakplåten med bakplåtspapper. Spruta in rikligt med vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta.

Sänk temperaturen efter 5 min till 200ºC. Lufta ugnen efter 20 min genom att öppna ugnsluckan och upprepa det två gånger till under bakningen.

Total baktid ca 45-50 min (till innertemperaturen på en är 98ºC). Svalna på galler.

*ekologiska ingredienser



Lika som bär

tintin_Page_0



11 februari 2010

En vilja av stål

DSC09915

…har vår unge herre trots sin ringa ålder (eller kanske just beroende därpå!?). Det kom ett fint vykort med posten från mormor och morfar adresserat till den lille som snabbt blev mycket förtjust. Så uppskattat var det lilla kortet att lilla pyret insisterade på att sova meddetsamma i handen och då kunde man definitivt inte ha bulsiga vantar på sig trots kalla minus 12.

Vad månne det bliva av denna envishet? Välkommen till pappaledigheten om ett par veckor, älskling! ;-)



Vardagsmat á la pronto

Emellanåt besegrar både tiden, hungern och bristen på organisationsförmåga den lilla familjen och då är det tur att man har något snabbt och lätt att fiska fram ur frysen. Inte vidare klimatsmart och säkert tvivelaktigt i köttmängd är kycklingfärs, men då och då hamnar produkten i kundvagnen av två anledningar – A den kan snabbt förvandlas till en portion barnmat som lilleman uppskattar smaken på lite extra och B jämt och ständigt kan man i vår affär hitta den till halva priset med kort datum. Alltså utmärkt att dumpa i frysen för en körig dag framöver!

En snabb favorit hos hela lilla familjen är en enkel kycklingversion på traditionell Chili con carne. Nötköttet har bytts ut mot kycklingfärs och blandas med de något klimatvänligare vita bönorna (om man bortser från ev. resulterande mänskliga metangasutsläpp….)

chili
Chili con chicken, 4 port

350 g kycklingfärs

2 vitlöksklyftor*

2 tsk olivolja*

1 burk krossade tomater*

2–3 tsk chilipulver

1 köttbuljongtärning*

1 burk (stora) vita bönor *

1/2 dl hackad persilja

2 dl matyoghurt *

Skala och hacka vitlöken. Stek färsen i oljan, lägg i vitlöken och låt den fräsa med. Tillsätt krossade tomater, chilipulver och smulad buljongtärning. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda ner bönorna i grytan. Låt allt koka 2–3 min. Rör ner persiljan och hälften av matyoghurten. Servera med något grönt och resten av matyoghurten.

*ekologiska ingredienser, bilden är lånad från Arlas receptbank



10 februari 2010

En sån röta

kaffe En snöröjare i “Götet” halkade, föll över takkanten och stackaren blev hängande i en livlina 20 meter upp i luften. Han återger hur han föll framstupa och såg marken långt nedanför med den myllrande trafiken och flanörerna nere på trottoaren och kommenterar krasst det hela med: “I ett sådant läge tror man att man skall dö!”

Tur i oturen blev denna góa gubbe hängande utanför Arbetsförmedlingens fönster och bestämde sig helt sonika för att knacka på. En förvånad kvinna tittade upp, öppnande fönstret och lät den stackars vettskrämde snöröjaren kliva in. Vidare berättar Göteborgs Posten att kvinnan fann sig väl för det överraskande besöket, babblade på om Gevaliareklamen och frågade om den stackars snubben ville ha en kopp kaffe?

Vadå TV och reklamskadad? Ungefär i klass med den gången mamman bevittnade en mycket skröplig gammal dam bli brutalt omkullknuffad och väskryckt. Rådig som man är halades mobilen upp för att tillkalla valda delar av polis och räddningstjänst. Med adrenalinet pumpande och en stackars kvidande tant vid fötterna blev man då lagom snopen att mötas av en röst i örat som deklarerade: “nummer 9-1-1 har ingen abonnent”.

Nej just det, det är ju bara i filmerna från det stora landet i väster som man rådigt brukar “dial 911”… så mycket för den vardagshjälten…som dock sansade sig snabbt och provade det mindre “mytomspunna” 112.

…och på tal om ingenting upptäckte jag alldeles nyss att Hemköp denna vecka erbjuder pangpris på ekologiskt Gevaliakaffe – 2 paket för ynka 49 riksdaler!



Ett litet paket med…

present_Page_0

För tillfället är det ingen måtta på pysslandet hemma hos mamman och många är de påbörjade och tilltänka projekten som står på tur. Häromdagen var det äntligen dags för en kort kvällskurs som mamman sett fram emot ända sedan ett reportage på TV4s Nyhetsmorgon kittlade mammans pysselgen någonstans precis innan jul. Då var nämligen Annica Thorberg, Sveriges enda “wrap artist” som hon kallar sig, hos Anders och Kristin (har man sett för mycket morgon-TV om man är på förstanamnsbasis med morgonvärdarna?) för att visa hur man piffar till sina klapp- och presentinslagningar.

Reportaget var riktigt rolig och resulterade i en surf på Thorbergs blogg och hemsida för Surprise house som bland annat erbjuder kurser i kreativ presentinslagning. Det tog inte många minuter innan mamman så klart var anmäld till steg 1 i presentinslagning och häromkvällen var det alltså äntligen dags. 14 förväntansfulla damer och en bortkommen (!) man (kreativ florist till professionen tydligen!) dök upp bland papper och snören och den minst sagt yviga och utåtriktade wrap artisten Annica.

Kursens innehåll i sig var både kul och lätt att ta till sig och ovan syns ett par exempel på de tjusiga paketen mamman producerade dels under kursens gång och dels sedan hon rusat hem för att öva vidare. Thorberg själv är mycket skicklig på paketinslagning och dessutom en härligt energisk kvinna med många järn i elden. Däremot är hon inte en traditionell pedagogisk kursledare, utan snattrar gärna på som en kulspruta om både högt och lågt.

Även om vi lärde oss många bra och användbara tekniker och gick från lokalen med både nya kunskaper och fina alster var det nog ett par deltagare som drog en lättnadens suck att man nu fick öva på sin egen kammare. Mammans erfarenhet av att leda kurser och utbildningar säger henne att en gnutta ödmjukhet ofta “breder vägen” och vuxna betalande kursdeltagare uppskattar i de flesta fall inte att bli hunsade varken i vad de får eller inte får göra och huruvida de lyssnar eller inte på kursledaren som de köper en tjänst av.

Hursomhelst är det jättekul att kunna göra en fantasifull inslagning av en flaska gå-borts-vin, fiffa till en inslagen bok bara genom att vika pappret lite annorlunda än man gjort traditionellt, kunna “göra en handväska” av en CD-skiva och att skickligt kunna måttanpassa en perfekt pyramid/tetrainpackning till en stor och oformlig leksak.

Thorberg belyste faktumet att grunden för en lyckad inslagning är att ställa sig frågorna:

Vem är presenten till? Hur är den personen och vad tycker/han hon om? Bilar, grönska, pengar, eller något annat man kan göra tema på.

Vad är tillfället? Familjehögtid, röjarfest, jobbsammanhang….

Vad är det jag ska ge bort? En kokbok leder kanske in dig på temat mat – slå in i sidor från ett matmagasin och dekorera med snöre och en gaffel!?

Vidare ska man satsa på ett högkvalitativt papper på minst 70g/kvm med långa fibrer och ett bra tryck. Priset är ofta bästa ledstjärnan och man får ge ca 45 kr för en rulla “bra papper”. Pappret får gärna vara olika färger/mönster på fram- och baksida för att man ska uppnå roliga effekter. Hellre matta bastband än gamla tråkiga krullade glansiga band för dekoration och användbart för detta är också spillbitar från andra papper. Sist men inte minst är hemligheten för en riktigt proffsig inslagning att använda dubbelhäftande tejp, så att man aldrig ser tejpbitar eller långa ojämna “utvik”.

Annika Thorberg syns mycket både i TV och tidningar och med en snabb kik på YouTube kan man lära sig en hel massa av hennes trick utan att ens lämna soffan/skrivbordet. Nedan är instruktionerna för inslagningen av en tjockare bok , hur man gör en stilfull japansk “handväskeinslagning” av en CD/DVD och hur man lätt svänger ihop en måttanpassad pyramid till otympliga prylar. Det är jättekul när man väl kan och får du blodad tand hittar du fler kurser hos Surprise house här. Måste erkänna att jag är bra sugen på Kurs i Eco-Style presentinslagning - hur du slår in kartonger och flaskor med tyger, s k Firoshuki och hur du kan göra fina paket av återvunnet material. Miljömupp – vem, jag???

4 "steg för steg" tips hur man gör vackra paket – en mycket praktiskt liten instruktionsfolder.

Måtta papper och göra en supersnygg paket bara genom at vika annorlunda än man brukar:



Platta paket á la handväska :



Från TV4 (varje inslag börjar tyvärr med ett par sekunders reklam, så håll ut):

Slå in julklapparna som proffsen, del 1

Slå in julklapparna som proffsen, del 2

Slå in julklapparna som proffsen, del 3 – slå in som en pyramid/tetra

Slå in julklapparna som proffsen, del 4 – platt paket igen

Artiklar om Annika Thorberg och presentinslagning: Proffs på snygga paket och Personliga paket på tapeten i GP, Så slår du in årets julklappar 2009 och Paketinslagning – solfjäder på hemmakanalen och Slå in klapparna – som ett proffs på Aftonbladet. Vilka Trender som råder enligt Annica.



9 februari 2010

Känd från media?

tangentIkväll hände något för mamman alldeles nytt och ovant – jag blev igenkänd från bloggen! Känd från (sociala-) media skulle man kanske kunna säga…

På kvällens utbildning satt jag bredvid en för mig dittills okänd tjej som log och undrade om det var Mimmis Mammaliv jag pratade om när jag nämnde att jag bloggar en del om “äkta” och ekologiska livsmedel. Det kändes kul och tillfredsställande, men samtidigt lite lustigt att denna “främling” visste vilket bröd jag senast bakat liksom vad jag och lilleman pysslar med på dagarna. Så bevisligen är det faktiskt fler än mamma och svärfar som hänger i när jag vädrar mina tokiga tankar.

Kul att prata med dig Liv och hoppas vi ses vid nästa utbildningstillfälle!