4 februari 2010

Rätt rätt i februari

Vips var det februari och väldigt mycket mer snö än man sett på länge här på våra halländska breddgrader. Lillkillen är överlycklig och spenderar halva dagarna sittandes framför den helglasade terrassdörren för att kolla in drivorna och alla småfåglar, rådjur och (äckliga!) skogsmöss som låter sig väl smaka av solrosfrön, talgbollar och en och annan äppelskrutt som huset bjuder.

Igår fick vi trevligt lunchbesök och en liten ansträngning gjordes för att bjuda på något både värmande och säsongsmässigt. Resultatet blev en, om mamman får säga det själv, utsökt soppa på jordärtskockor och potatisar som fick sällskap av nybakta “mormors baguetter”. Med reservation för 4 skivor parmaskinka som åkt lastbil från Italien kan det konstateras att soppan blev högst klimatvänlig, då den huvudsakligen innehåller ingredienser som det är säsong för hos oss i februari.

jordartskockssoppa_B0206 

Jordärtskockssoppa med parmachips, 4 port

500 g jordärtskockor*
3 potatisar*
2 vitlöksklyftor*
1 msk smör *
1 1/2 dl vitt vin  (ersatte vi med vatten denna gång)
1/2 l vatten
2 kycklingbuljongtärningar*
3 dl vispgrädde*
salt
svartpeppar*
8-10 timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak
Parmachips
4 skivor parmaskinka

Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar. Garnera med parmachips, timjan och ett par varv med svartpeppar.

Gör gärna parmachipsen i förväg. Om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg 4 skivor parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 150°C, i ca 5 minuter. Låt svalna på papper.

Heavenly Hel har i veckan skrivit jättebra och informativt om att handla efter säsong här och varför man ska välja närproducerat här. Det tål dock att påminna sig själv om vad som verkligen är i säsong just nu – dvs vad som är klimatsmart för att det har producerats hemmavid och sluppit långa flyg/lastbils/båttransporter, har ett bra pris för att det nu finns mycket av varan och naturligtvis smakar allra bäst just nu.

Potatis
Grönkål
Lök
Jordärtskocka
Kålrot
Morötter
Palsternacka (En lustfylld rot! enligt Mats-Eric Nilsson) 
Persiljerot
Purjolök
Rotselleri
Rödbetor
Rödkål
Vitkål
Vitlök
Svartrot 
Rättika
Salladskål
Brysselkål 
Äpplen
Räkor, S, krav finns
Sej
Hummer, S, burfångad
Musslor, repodlade
Ostron
Vitling
Sill/strömming
Odlad kravmärkt fisk 
Gös
Gädda
Abborre
Lamm, fruset svenskt från höstlammen
Vilt, men var försiktig. Kolla jaktsäsongen den börjar ta slut

*ekologiska ingredienser, bilden är lånad



1 kommentar: