15 februari 2010

Guruns valnötsbröd

DSC09922

Mamman är som synes inne i ett riktigt brödbakarstim och nu hade turen kommit till att sätta nya rågsurdegsgrunden Råger på prov. Pain de Martin-Martins Valnötsbröd med inspiration från Gateau fick bli första testet och utfallet blev med beröm godkänt!

GATEAUS VALNÖTSBRÖD, enligt Martin, 3 st

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund*
100 g rågmjöl*
200 g vatten

Blanda i en bunke och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2, morgon/förmiddag
500 g ljummet vatten
20 g salt
400 g valnötter
400 g surdeg av råg* (blandningen från gårdagen)
400 g rågsikt*
500 g vetemjöl special*

Blanda allt utom valnötterna med maskin i ca 8 minuter, degen är ganska lös. Häll i nötterna och blanda ytterligare ca 4 minuter. Plasta in och låt jäsa i bunken ca 4 timmar.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela i två, rundriv till runda bollar, strö på lite mjöl, låt jäsa i ca 2 timmar. Efter ca 1 timme, sätt på ugnen på 275° och värm plåten du ska baka på. Snitta bröden några gånger, och så skjuts in i ugnen! Hiva in några isbitar på en plåt i botten av ugnen. Skruva ner värmen till 250° och efter ytterligare ca 15 minuter till 200C. Efter 5 min öppnar du luckan och vädrar ut ångan ur ugnen. Gör så var 5:e minut tills brödens innertemp nått 98 C. Låt svalna på galler.

*ekologiska ingredienser1 kommentar:

  1. Vilka jättefina bröd du fått till!
    Det receptet hade jag som alternativ till helgens brödbak, fast jag gjorde det med valnötter och äpple istället. Kan verkligen rekommenderas!!

    Visst är det lustigt att man kan bli så fast i surdegs-träsket. Jag bakar för tillfället mer än vad som kan ätas upp. Fast det är ju bra gå-bort-presenter också har jag märkt :)

    SvaraRadera