31 januari 2010

11-månaders-utmaningen

socker

Till skillnad från alla andra år skippade mamman inför 2010 alla de där vaga nyårslöftena som bara är till för att brytas under årets allra första vecka. Inspirerad av Bondjäntans Förbättring 2010 inrättades ett klimatavtal modell mindre för lilla familjen här, men nu har mamman haft januari på sig att smida lite vidare planer. Den som följer bloggen vet att mamman tycker om att sätta sig själv små utmaningar och helst av allt hänger hon ut sig själv i cyberrymden för att sätta piskan till sin egen rygg.

I nyårstid var det många medbloggare som skrev trevliga små årskrönikor och mamman fick då upp ögonen för den smarta idén att sätta sig själv en ny liten utmaning varje månad för att i slutänden förhoppningsvis komma till nya insikter och med lite tur därtill ha skapat ett gäng nya sundare och hållbarare vanor.

Sagt och gjort! För de resterade 11 månaderna av 2010 kommer mamman att utmana sig själv på följande områden:

februari – sockerstopp

mars – köpstopp

april – matbudget 400 kr/vecka

maj – skippa svordomar

juni – tv-fritt

juli – 100% ekologiskt eller närodlat

augusti – 100% tillsatsfritt i maten

september – bilfritt

oktober – ha uppnått 25% klimatbantning

november – 100% vegetarisk kost för mamman

december – inte tala illa om någon eller något

En mer ingående beskrivning av reglerna för varje månad kommer närmare tidpunkten, men februaris sockerstopp torde vara glasklart i form av att alla kakor, godis och övriga sötsaker avlägsnas från mammans födointag. Håll mig gärna i örat! Någon som hänger på?8 kommentarer:

 1. VIlken rolig idé tycker jag. Det skall bli roligt att följa. Sockerstopp har jag ju hela 2010 och hela första månaden har gått som en dans.

  En 100% tillsattsfri månad blir nog svårt eftersom även de råvaror som är godkända av krav har tillsattser som aromämnen och konserveringsmedel. Hur har du tänkt där? Bara nyfiken och inte menat på något otrevligt sett :-).

  Jag hakar kanske på någon eller några av månaderna om du vill ha sällskap.

  Må gott
  /Nina

  SvaraRadera
 2. Jag gillar utmaningar så jag hänger gärna på.
  Är sockerstoppet tänkt att inkludera även dolt socker? (tänker framförallt på alkohol där sockret jäst och blivit alkohol istället men sen finns det ju sånt som blir blir socker direkt i kroppen också som t.ex. vitt bröd).
  Blev samtidigt lite nyfiken - hur har du tänkt mäta klimatbantningen? Man måste ju ha något att jämföra med och ett bra sätt att mäta och jag har inte hittat något verktyg som är särskilt exakt när det kommer till den biten.
  Juni lär för övrigt bli tufft eftersom det är precis innan man börjar skörda många frukter och grönsaker.

  SvaraRadera
 3. Vad kul att ni gillar min idé och jag tar gärna emot feedback och tankar.

  Nina: håller med om att det blir tufft med en tillsatsfri månad, men jag fixade det riktigt bra under tre månader häromåret efter att ha läst Äkta Vara av ME Nilsson. Håller också med om att KRAV är lite för slappa med alla de 26 tillsatserna de tillåter. För egen del tänkte jag mig att tillåta endast bakpulver, pektin och de konserveringsmedel som KRAV tillåter. Jag tycker det är viktigt att inte utsätta speciellt sonen för onödig mögel eller bakterier. Nitrit tillät jag förra gången för att kunna äta smörgåspålägg, men jag tror jag skippar det den här gången.

  Heavenly Hel: Gällande sockerstoppet tänkte jag fokusera på "sötsaker" (dvs godis, kakor, glass, etc) hellre än på produkter som innehåller någon form av sockerart. Mao handlar det mer om att skippa onödiga sockerkalorier än att "sockeravgifta" helt. Hade gärna provat det senare, men tror att det blir lite för meckigt med make och liten son runt middagsbordet. Klimatbantningen tänte jag mäta med Klimatkontot http://www.klimatkontot.se/ jämfört med idag. Sist men inte minst har du en väldigt god poäng med att juni är lite tidigt för skörd - jag byter helt enkelt månad för ekologiskt/närodlat och TV-fritt. Tack!

  SvaraRadera
 4. Åh, vad bra mål.
  Jag känner mig manad att hänga på nu i februari, med ett undantag - Pysselkungens födelsedsag den 21.a tänker jag nog provsmaka tårtan i alla fall.

  ME Nilssons böcker har varit riktiga ögonöppnare hos mig med, vi har förändrat vårt "förmiddagsfika" på kyrkans öppna förskola bara därför.
  Istället för saft och kex till barnen är det vatten (citron eller gurka i) och knäckemacka som gäller.
  Märks inte minst på de smås humör när det ska hem och lagas mat sen, ingen sockerkick i sikte!

  Tv-fritt är inget problem, vi har ingen! :)

  SvaraRadera
 5. Klimatbanta.....men det är ju jättebra!

  SvaraRadera
 6. Hänger på!

  Inte nog med att jag inte får köpa kakor/godis/läsk/snacks så får jag inte heller äta om jag blir bjuden. Eller baka.

  Here we go!

  SvaraRadera
 7. Heja! Jag är i vanlig ordning impad. Men på sockerstopp kan jag inte hänga på, det pallar jag inte (även om jag borde ;-)
  /Mojebarn

  SvaraRadera
 8. Är det för sent att hoppa på utmaningarna? Jag hittade nyss din blogg via köpstopp.

  SvaraRadera