30 december 2009

Familjens klimatavtal


Mamman läser gärna och blir ofta inspirerad av bloggaren Bondjäntan som i likhet med lilla familjen aktivt gör små förändringar för att göra sitt vardagsliv mer hållbart. En alldeles utmärkt idé från Bondjäntan så här på årets sista dagar var att skapa sitt eget klimatavtal (uppenbarligen ett mycket effektivare sätt att verkligen få något uträttat än att slänga ihop 193 länders hotshots på en kostsam mångdagars konferens!) och bestämma sig för hur man ska förändra sina vardagsrutiner för att slita en aning mindre på kära moder jord under 2010.

Naturligtvis hänger vi på utmaningen "Förbättring 2010" som Bondjäntan valt att kalla den och för lilla familjen ska följande förändringar göras till förmån för mindre miljöpåverkan och mindre slöseri över lag:

...mammans alldeles för varma och för långa duschar är det slut på - för att tina upp blir det istället stickad tröja och en värmande brasa då och då

...så här i julbaksmällan har mamman bestämt sig för att sy ett gäng julklapps-/presentpåsar i tyg att alternera med när det gäller presentinslagning (tipset kommer från Köpstoppsbloggen här)

...korståget att eliminera all idiotisk adresserad reklam fortsätter med god hjälp av reklamfritt.se, prova här och du ska se hur härligt det är att slippa allt onödigt papper

...mamman planerar att köpa sig en kompletterande frysbox till förrådet, men "billigtbegagnatsnåljåpen" får stå tillbaka till förmån för en frys i bästa miljökklass.

...maken är svag för bubblande dryck på flaska, men nu är det slut på PET-flaskor i det här hushållet. Estetiken får ge vika och in kommer så småningom en "bubbeldrickemaskin" om maken inte kan vänjas av...

...mamman kommer att jobba allt hårdare på att det under 2010 ska införas en central strömbrytare i hushållet för att eliminera alla stand-by-lägen - detta kommer att bli en hård kamp, men det finns utsikter att lyckas...

...årets trädgårdsodling kommer att bli mer, mer, mer och framförallt ska odlingssäsongen förlängar både i vår- och höständen för att vi ska bli så självförsörjande på grönsaker och örter som det bara går

...lilla familjen har redan dragit ner betydligt på sin konsumtion av "klimatelakt" ris, men nu ska mamman ta sig i kragen och verkligen hitta ett fullgott alternativ - matvete, mathavre...?? Tips mottages tacksamt!

...så småningom när mamman återgår till jobbet på vårkanten är det definitivt dags att uppdatera garderoben - devisen blir plagg av mycket god kvalitét som kan kombineras på ett smart sätt - stilananalysen och tipsen därifrån blir ovärderliga!

...med en ettåring i huset lär det inte bli mindre tvätt under de närmsta åren, men under 2010 kommer det inte att gå en endaste halvfull maskin i vårt hushåll!

...naturligtvis fortsätter mamman att aktivt hålla sina nyvunna konsumtionsvärderinga och vanor vid liv och under 2010 fortsätter hon att hålla sin konsumtion på en hållbar nivå, rensa ut och ge oanvända saker ett nytt hem där de kommer till användning, samt alltid tänka kvalitet framför kvantitet.

Låt vårt klimatsmarta 2010 börja!


3 kommentarer:

 1. Hej och gott nytt år (snart i alla fall)! Matvete som du redan nämnt tycker jag är en bra risersättning. Det finns någon dinkelvariant av det också som jag inte kommer på vad det kallas. Mycket gott. Själv tycker jag att det i de flesta fall går bra att byta ut riset mot bulgur, pasta (speciellt risoni) och den gamla hederliga och klimatsmarta potatisen.
  Tjingeling!

  SvaraRadera
 2. Hej och gott nytt år (snart i alla fall)! Matvete som du redan nämnt tycker jag är en bra risersättning. Det finns någon dinkelvariant av det också som jag inte kommer på vad det kallas. Mycket gott. Själv tycker jag att det i de flesta fall går bra att byta ut riset mot bulgur, pasta (speciellt risoni) och den gamla hederliga och klimatsmarta potatisen.
  Tjingeling!

  SvaraRadera
 3. Härligt att du e med!
  När man börjar fundera så finns det enhel del förbättringar man kan göra, ibland går det att genomföra och ibland når man inte riktigt ända fram.

  kram

  SvaraRadera