8 januari 2010

Sune har flyttat in


Under mammans och makens snart fem år långa äktenskap har ett antal försök gjorts till surdegsbak och framförallt till att övertyga maken om att detta är en god idé. Mamman har tappert odlat och vårdat sina surdegar, ömt bakat och med stora förhoppningar bjudit maken på de nygräddade surdegsbröden. Utan undantag har tyvärr reaktionen vareviga gång varit, "mmm....tack, jo det var väl OK, men ditt vanliga bröd är godare". Maken har nämligen fått för sig att surdegsbröd är lika med ett surt bröd!

Skam den som ger sig och mamman är ju inte direkt en att stå emot hushållstrender som passerar revy. Med längtan har det lästs bloggar om bröd och surdegsbakning - kanske framförallt den store surdegsgurun Pain de Martin, men också Englas Skafferi, Alvar och Ivar, Smaksafari, Erka Perkas Kök och en hel rad andra inspirerande surdegsbagare. Emellan de misslyckade försöken med de hembakta bröden som maken tyckte var "för sura" har det inhandlats diverse surdegsbröd från underbara Steinbrenner & Nyberg och Cum Pane som hamnat i makens mage utan minsta knot.

Nu är det alltså dags för 2010-års första experiment i bakverkstaden och den här gången ska jag helt enkelt lyckas att balansera jäsning och smak, så att till och med min kräsne make (som helst hade ätit tillsatsstinna, fabriksbakade luftlimpor om han fått bestämma helt själv - puss älskling!) uppskattar brödet.


På vägen hem från mellandagsturen till hufvudstaden gjordes såklart det obligatioriska stoppet på Saltå Kvarn (deras blogg rekommenderas varmt) och med hem kom bland annat en 10 kg säck med Vetemjöl Special. Förutsättningarna är alltså goda beträffande råvara, startdegen Sune står och pöser i stugvärmen över kylskåpet och imorgon ska han matas med sin första portion. Fortsättning på surdegsföljetongen i lilla familjen följer naturligtvis framöver.

4 kommentarer:

 1. Vad är det här?! Bash your hubby-day? Sune har knappt hunnit flytta in och jag tycker redan illa om den lille kletige, bubblande inkräktaren.

  SvaraRadera
 2. Jag kör ochså med surdegsbak och här är det tvärtom, sambon älskar mitt surdegsbröd men jag däremot gnäller varje gång att det är så många moment och att "det här var sista gången jag gjorde det". Men så fort han säger "åh va gott" så tänker man: "det var kanske inte så jobbigt ändå" :-)

  SvaraRadera
 3. Åh, lycka till med Sune!

  Själv har jag Herman här, har du träffat honom någon gång? Bodde vi närmare så skulle du helt klart kunna få en bit av honom, om nån dag. Det är en god surdegskaka det!

  SvaraRadera
 4. Surdegsbröd är verkligen underbart! Jag har precis lyckats baka mitt allra första och kommer definitivt att fortsätta baka på det viset.

  Hittade precis hit till din blogg för första gången. Jättetrevligt! Så jag återkommer helt säkert.

  SvaraRadera