8 januari 2010

En sockerbagare

Många minusgrader ute, strålande sol från klarblå himmel och ett löfte om att det kommer att fortsätta så hela helgen. Med andra ord kommer det att bli många utflykter ut i snön, vilket naturligtvis kräver både smarriga kanelbullar och obligatorisk varm choklad i termos och kåsa.

DSC09382

Efter en stärkande promenad i solskenet och en skön middagssömn i vagnen blev det till att ställa till bageri i lilla familjens kök. Så mycket för mammans välbehövliga sockeravgiftning i julbaksmällan, men måste man så måste man… Lilleman var dessutom väldigt sugen på att inviga de underbart söta minibakattiraljerna som snälla mormor försett honom med i julklapp. Enligt utsago inhandlade på välsorterade New Food Köksshop i Smygehuk.

DSC09357

– miniMargaretheskålar (matchar mammas stora såklart!), bakverktyg i trä, fin kavel (som häromdagen svingades vilt omkring av lillen sittandes på sin stackars gamla farsgubbe – vad månne bliva av detta vilddjur???), minisockerkaksformar och ett mycket användbart litet förkläde.DSC09347

DSC09366

Baka, baka liten kaka!

DSC09360

Fast resultatet blev underbara kanelbullar från vanliga receptet här

DSC09369

…och ett gäng vetebullar till fastlagsbullar/semlor när vi ändå var igång. Där fick mamman äta upp sitt skryt i tidigare inlägg här om att hon minsann väntar ståndaktigt till februari innan det vankas fastlagsbullar hos lilla familjen. Yeah, right….

Receptet är världens enklaste och kommer från Riddarbageriets Söta:

700 g vetemjöl (special)*

3 dl mjölk*

1,25 dl socker*

100 g smör*

1 ägg*

1,5 tsk salt

2 msk stötta kardemummakärnor

30 g jäst

*ekologiska ingredienser

Allt blandas i degskålen rakt upp och ner och arbetas ca 10 min, låt jäsa 30 min. Baka ut bullar, låt jäsa ca 1 hr, pensla med uppvispat ägg och grädda ca 10 min i 230C. Mandelmassa gör man på 100 g mandel och 100 g socker som körs i matberedaren med lite vatten. Riv i 1/2 bittermandel. Grädde och florsocker – voilà!

DSC09377

Vem kan motstå att prova en nybakad bulle?



2 kommentarer:

  1. Åh finns ju inget godare än nybakta bullar och kall mjölk! Finns inget bättre än utflykter med varm choklad heller för den delen.
    Hoppas ni får en riktig toppenhelg!

    SvaraRadera
  2. Vá lyxigt att ha mini Margaretheskålar! Men är man en liten prins så duger inget annat hi hi!

    Hoppas att graderna sjunker lite till helgen för då tar jag med mig dottern och åker lite längdskidor. Hon tycker det är jättekul!(till mammas glädje)
    Sol ska det ju bli så det lär nog bli jättevackert ute med all snö!
    Misstänker att många bloggare kommer att fota i helgen och lägga ut bilder hi hi.

    Trevlig helg!
    /Eva

    SvaraRadera