22 december 2009

Stora julbaket

...med betoning på STORA hölls i dag och den som tittar in i lilla familjens kök kan knappast ana att två utav tre individer som bebor hushållet jobbar på att utplåna bilringar runt midjan.

Mamman har enligt sin make en hopplös läggning när det gäller att starta projektlaviner och idag var just en sådan dag. Det skulle bakas Saffransbullar inspirerade av Matplatsen, men huxflux hade 50 saffransbullar sällskap av 50 kanelbullar, fyra vörtbröd, två rippelkakor och två stora lådor med mammans mormors delikata chokladrutor med nötter. Ingen aning om hur detta gick till, men när man hittar en lättarbetad vetedeg är det visst bara och köra på och innan man vet ordet av har det även blivit mjuka kakor och småkakor.

För den som oroar sig för lillemans väl och ve medan mamman var absoberad i bakbunkar och ugn kan det rapporteras att det lilla underverket roat sig kungligt hela eftermiddagen med att köra gåvagnen fram-och-tillbaka, fram-och-tillbaka och däremellan hjälpt till med avsmakning av bakverken. Storbak ledde onekligen till julstädninga av frysen... Projektlavin, som sagt! Bakar man måste man skapa plats i frysen, då hittar man en massa plastburkar som man lika gärna ta ut, då måste man städa kökslådorna för att få plats......och så fortsätter det tills maken kommer hem och sätter stopp för det temporärt maniska beteendet.

Här kommer i alla fall receptet på de fina saffransbullarna som jag modifierat något med utmärkt resultat om jag själv får säga det... ca 50 st:

100 g smör*
5 dl mjölk*
50 g jäst (den för söta degar ska man inte använda har jag lärt mig i favoritboken Riddarbageriets söta - den jäser alldeles för snabbt)
1 ½ dl socker*
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar)
13-15 dl vetemjöl*

Fyllning:
200 g rumstempererat smör*
1 dl socker*
150 g mandelmassa* (som man såklart enkelt gör i matberedaren genom att köra 75 g socker med 75 g mandel, lite vatten och river i en halv bittermandel)
1 msk vanilj*

1 ägg*, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken - rör ut jästen (Riddarbageriet säger att man inte behöver värma till 37 C bara man låter degen jäsa en bra stund). Rör ner saffran, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

Knåda degen smidig på mjölat bord, dela i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka, rulla ihop från långsidan, skär varje rulle i bitar och lägg bullarna i pappformar. Låt jäsa ca 30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter.

För kanelbullarna bytte jag ut saffranet mot stötta kardemummakärnor och mandelmassan ersattes av lite extra smör och ca 0,5 dl mörkt muskovadosocker - muuums! Recepten på övriga kakor och bröd följer, så den som inte är bakintresserad kan med gott samvete ta en kortsemester från Mimmis Mammaliv. ;-)

*ekologiska ingredienser


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar