22 december 2009

Bästa vörtbrödet


Ett absolut måste till julen och speciellt då på julbordet är mammans vörtbröd med massor av russin (kan inte för mitt liv förstå varför det finns limpor utan i butikerna - det är ju de söta russinen som är hela grejen!). Mammans egen far börjar redan runt Lucia försäkra sig om att dottern planerat in vörtbrödsbaket och nu kan han alltså sova lugnt fram till julafton då det nu tronar 4 stora härliga limpor nere i köket.

Mimmis vörtbröd
1,5 dl mjuka russin* (annars kokta i 0,5 dl vatten en kort stund)
50 g smör*
5 dl svagdricka
50 g jäst
1 dl sirap*
2 tsk mald ingefära
0,5 tsk malda nejlikor
ca 15 dl rågsikt*
ägg* till pensling

Smält smöret och blanfda med svagdrickan, lös upp jästen. Blanda i övriga ingredienser och avsluta med rågsikten. Arbeta väl i maskin och låt jäsa 40 min. Baka ut två limpor och låt jåsa i bakkorg eller stor bakform till dubbel storlek. Grädda 35-40 min i 200C.

*ekologiska ingredienser


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar