23 december 2009

Den obligatoriska rippelkakan

Både apelsin och mörk choklad hör julen till och de gifter sig på ett alldeles utmärkt sätt i denna härliga mjuka kaka. Rippelkakan, som den kallas, fanns alltid med i det ändlösa antal sorters kakor som radades upp hemma hos mammans mormor i barndomens jular. Mamman för med nöje traditionen vidare, men har skippat de extra bonuskalorierna som förr lades på toppen i form av en maffig glasyr på florsocker och apelsinsaft - "overkill" skulle man väl kunna kalla det...

Mormors rippelkaka
125 g smör* (rumsvarmt)
1 ½ dl socker*
2 ägg*
rivet skal och saft av en apelsin*
2 ½ dl vetemjöl*
¾ tsk bakpulver
50 g mörk choklad* (hackad)

Rör smör och socker, tillsätt övriga ingredienser. Häll i smord och bröad form och grädda 35-40 min i 175C.
*ekologiska ingredienser


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar