10 februari 2010

Ett litet paket med…

present_Page_0

För tillfället är det ingen måtta på pysslandet hemma hos mamman och många är de påbörjade och tilltänka projekten som står på tur. Häromdagen var det äntligen dags för en kort kvällskurs som mamman sett fram emot ända sedan ett reportage på TV4s Nyhetsmorgon kittlade mammans pysselgen någonstans precis innan jul. Då var nämligen Annica Thorberg, Sveriges enda “wrap artist” som hon kallar sig, hos Anders och Kristin (har man sett för mycket morgon-TV om man är på förstanamnsbasis med morgonvärdarna?) för att visa hur man piffar till sina klapp- och presentinslagningar.

Reportaget var riktigt rolig och resulterade i en surf på Thorbergs blogg och hemsida för Surprise house som bland annat erbjuder kurser i kreativ presentinslagning. Det tog inte många minuter innan mamman så klart var anmäld till steg 1 i presentinslagning och häromkvällen var det alltså äntligen dags. 14 förväntansfulla damer och en bortkommen (!) man (kreativ florist till professionen tydligen!) dök upp bland papper och snören och den minst sagt yviga och utåtriktade wrap artisten Annica.

Kursens innehåll i sig var både kul och lätt att ta till sig och ovan syns ett par exempel på de tjusiga paketen mamman producerade dels under kursens gång och dels sedan hon rusat hem för att öva vidare. Thorberg själv är mycket skicklig på paketinslagning och dessutom en härligt energisk kvinna med många järn i elden. Däremot är hon inte en traditionell pedagogisk kursledare, utan snattrar gärna på som en kulspruta om både högt och lågt.

Även om vi lärde oss många bra och användbara tekniker och gick från lokalen med både nya kunskaper och fina alster var det nog ett par deltagare som drog en lättnadens suck att man nu fick öva på sin egen kammare. Mammans erfarenhet av att leda kurser och utbildningar säger henne att en gnutta ödmjukhet ofta “breder vägen” och vuxna betalande kursdeltagare uppskattar i de flesta fall inte att bli hunsade varken i vad de får eller inte får göra och huruvida de lyssnar eller inte på kursledaren som de köper en tjänst av.

Hursomhelst är det jättekul att kunna göra en fantasifull inslagning av en flaska gå-borts-vin, fiffa till en inslagen bok bara genom att vika pappret lite annorlunda än man gjort traditionellt, kunna “göra en handväska” av en CD-skiva och att skickligt kunna måttanpassa en perfekt pyramid/tetrainpackning till en stor och oformlig leksak.

Thorberg belyste faktumet att grunden för en lyckad inslagning är att ställa sig frågorna:

Vem är presenten till? Hur är den personen och vad tycker/han hon om? Bilar, grönska, pengar, eller något annat man kan göra tema på.

Vad är tillfället? Familjehögtid, röjarfest, jobbsammanhang….

Vad är det jag ska ge bort? En kokbok leder kanske in dig på temat mat – slå in i sidor från ett matmagasin och dekorera med snöre och en gaffel!?

Vidare ska man satsa på ett högkvalitativt papper på minst 70g/kvm med långa fibrer och ett bra tryck. Priset är ofta bästa ledstjärnan och man får ge ca 45 kr för en rulla “bra papper”. Pappret får gärna vara olika färger/mönster på fram- och baksida för att man ska uppnå roliga effekter. Hellre matta bastband än gamla tråkiga krullade glansiga band för dekoration och användbart för detta är också spillbitar från andra papper. Sist men inte minst är hemligheten för en riktigt proffsig inslagning att använda dubbelhäftande tejp, så att man aldrig ser tejpbitar eller långa ojämna “utvik”.

Annika Thorberg syns mycket både i TV och tidningar och med en snabb kik på YouTube kan man lära sig en hel massa av hennes trick utan att ens lämna soffan/skrivbordet. Nedan är instruktionerna för inslagningen av en tjockare bok , hur man gör en stilfull japansk “handväskeinslagning” av en CD/DVD och hur man lätt svänger ihop en måttanpassad pyramid till otympliga prylar. Det är jättekul när man väl kan och får du blodad tand hittar du fler kurser hos Surprise house här. Måste erkänna att jag är bra sugen på Kurs i Eco-Style presentinslagning - hur du slår in kartonger och flaskor med tyger, s k Firoshuki och hur du kan göra fina paket av återvunnet material. Miljömupp – vem, jag???

4 "steg för steg" tips hur man gör vackra paket – en mycket praktiskt liten instruktionsfolder.

Måtta papper och göra en supersnygg paket bara genom at vika annorlunda än man brukar:Platta paket á la handväska :Från TV4 (varje inslag börjar tyvärr med ett par sekunders reklam, så håll ut):

Slå in julklapparna som proffsen, del 1

Slå in julklapparna som proffsen, del 2

Slå in julklapparna som proffsen, del 3 – slå in som en pyramid/tetra

Slå in julklapparna som proffsen, del 4 – platt paket igen

Artiklar om Annika Thorberg och presentinslagning: Proffs på snygga paket och Personliga paket på tapeten i GP, Så slår du in årets julklappar 2009 och Paketinslagning – solfjäder på hemmakanalen och Slå in klapparna – som ett proffs på Aftonbladet. Vilka Trender som råder enligt Annica.2 kommentarer:

  1. Att slå in paket är superkul. Det är kul att se reaktionen från den som ska öppna, det blir liksom nästan roligare än själva gåvan :)

    SvaraRadera
  2. Så kul, tack för länkarna! Jag brukar ibland, när jag har tid & lust, slå in lite annorlunda. Kursen verkar ju kul, men håller med dig om ickepedagogiska ledare...helst när man betalt! Det ska ju vara kul och lärorikt, då måste det få bli lite fel och hittepå (säger läraren Soffy)

    SvaraRadera