26 februari 2010

Köpstopp i mars

Det börjar dra ihop sig till slutet av februari som var den stora sockerstoppsmånaden i 11-månaders-utmaningen och mamman kan med ett självbelåtet leende konstatera att hon varit sååååååå duktig! Inte ett endaste snedsteg hittills och just nu väljer jag att ignorera det potentiella snedsteget som kan tänkas tas under de sista två dagarna när makens 35-årsdag ska firas hemma och på efterrättslockande lokal.

Många tuffa månadsmål till trots, så som att klara sig helt utan bilen en månad, klara matbudgeten på 400 kr i veckan och skippa alla tillsatser under en månad, så var detta förmodligen den mest utmanande månaden för en karaktärslös sockerråtta som mamman i lilla familjen. Så sant som det är sagt var just den första veckan värst (som synes här), men sedan har det faktiskt rullat på i stort sett smärtfritt under de följande godis/kak/glassfria veckorna. Hela meningen med 11-månaders-utmaningen är just att sätta luppen på svaga punkter och inse att det går att bättra sig med hjälp av små förändringar. I fallet med socker har jag nu fått ner mitt sug betydligt och tar intryck av mat för 4 i husets utmärkta vanor att unna sig en härlig bit kvalitetschoklad en kväll i veckan. Pralus Ekologisk Pyramid med fem olika chokladsorter från Ghana, Ecuador, Dominikanska Republiken, Tanzania och Madagaskar får stå för underhållningen under fem lördagar framöver. Mmmmmm....

Nu är det som sagt dags för ny månad och nya utmaningar och vi kastar oss rakt in på köpstoppet. Ni som följt min blogg ett tag vet att jag hade köpstopp under tre månader förra året (alla inlägg om det här), vilket gjorde fantastiskt gott för mina tankar och känslor runt konsumtion (här). När man låter bli att handla inser man plötsligt hur otroligt mycket onödigt man jämt och ständigt bär hem trots att man har precis allt man egentligen behöver och mer därtill redan. Jag kom till insikten att jag använder och njuter av mina saker betydligt bättre när jag skippar allt "vill-ha-trots-att-jag-egentligen-inte-behöver-krams" och framförallt när jag börjar se skogen för alla träden. Ett annat led i det är min idoga utrensning i 10-saker-utmaningen som nu faktiskt är inne på 28:de veckan - dvs 280 överflödiga prylar mindre hemma hos lilla familjen och massa mer som väntar på sin tur att hitta ett bättre hem.

Under mars är det alltså dags att åter blåsa liv i köpstoppet och påminna sig om de nyttiga små tankar som går förlorade när man åter igen träder in i konsumtionens våld. I det stora hela har jag faktiskt behållit mina betydligt sundare shoppingvanor, men ett nytt stopp kan inte annat än bättra på redan goda vanor och styra tillbaka mig på den sundaste av konsumtionsvägar. Förra gången tillät jag mig konsumtion i form av upplevelser och uteätande, men den här gången tajtar vi till reglerna och skippar såväl cafébesök som ansiktsbehandlingar. Däremot smygs det tyvärr in ett högst behövligt och sedan länge inbokat besök till frisören och naturligtvis tillåter jag utöver livsmedel eventuellt nödvändig medicin. Allt annat är det total stopp för från och med måndag!

Vem hänger på köpstoppsutmaningen under mars-månad?
Du ska se vad gott det gör för både tanke, själ och plånbok!

Mer inspiration om köpstopp hos... Anna Levin, Familjen som har köpstopp i ett helt år, Jonas Hållbara blogg - hade köpstopp 2008, Living like Linda har köpstopp i två månader och Köpstoppsbloggen som hade köpstopp 2007 .

7 kommentarer:

 1. Har också en frisör inbokad. Men stora frågan är att jag börjar ett nytt jobb om en vecka och behöver där arbetskläder i form av tja...låt säga 3 leggings och kanske fyra överdelar. Vore detta tillåtet är jag på!

  SvaraRadera
 2. Bra gjort :) Jag har (nästan)köpstopp hela tiden för jag har inte så mycket pengar. Håller med dig om att man får en annan relation till sina prylar, man vårdar dem man vill ha och rensar bort det andra. Just nu rensar jag OCH tjänar pengar - I LOVE Tradera! Trevlig helg Mimmi!

  SvaraRadera
 3. Ok, dags att erkänna.
  1)En mums-mums, utan att tänka sig för när maken hade handlat.
  2) Tårtan, som jag hade sagt när 6-åringen skulle firas.
  3)Hemgjorda havrebollar (3) som jag blev bjuden på.

  Jag äter sällan sockerstinna bomber i vanliga fall men nu ser det nästan ut som om jag ätit mer än vanligt på en och samma månad! ;)
  Äh, jag är nöjd ändå.

  Så, nu var det dags för köpstopp alltså!
  Om vi kan undanta förbrukningsgrejjor som strumpor och skor till barnen - då är jag på en månad till!
  Heja oss!

  SvaraRadera
 4. Åh va duktig du är. Idag gick jag in i chokladaffären och ut tommhänt, det brukar inte hända :-) Imorgon skall jag testa en ny choklad och jag funderar på att avnjuta den tillsammans med äppelkompott med kardemumma och äkta vanilj (som också är tillätet) och grädde. Det går att äta en god efterätt utan socker vilket gör mig glad och lycklig.

  Köpstopp kan jag dessvärre inte haka på då lilla L fyller år denna månad och jag måste köpa presenter. Sedan ska stora tjejen på fyra kalas men köpstopp för mig själv, kanske kan funka, jag ska fundera.

  Ha en trevlig helg.

  SvaraRadera
 5. Är redan med i evenemanget "Inget NYP i mars" (nyproducerat) på Facebook och planerar att över gå i köpstopp den 1 april... Så jag tror jag står över köpstoppsmånaden och kan väl konstatera här också att jag inte helt lyckades hålla mig från sötsaker, men jag köpte inget och bakade inget i alla fall!

  SvaraRadera
 6. Härligt härligt! You go girl!

  SvaraRadera
 7. jag hänger på i mars med köpstopp och tänker mig oxå april med 400 kr budgeten, Trevligt initiativ

  SvaraRadera