1 december 2009

En medveten konsument är född


Då var det en ny dag, ny månad och framförallt början på en ny konsumtionsera för mamman. Antagligen har det inte undgått någon vid det här laget att mamman utmanade sig själv med ett fyra månader långt köpstopp som fullbordades i och med utgången av november. Igår avslutades alltså konsumtionsfastan och det med ett glatt konstaterandet av en underbar nyvunnen känsla av självinsikt.

Här står nu mamman med väl övertänkta värderingar runt hur hon vill leva och därmed spendera familjens tid och pengar. Köpstoppet har framförallt fått mamman att fundera över och förstå att hon vill använda tillgängliga pengar till att trygga tid med sin underbara lilla familj och inte tvärtom. Månaderna utan en strid ström in av nya prylar till hemmet inspirerade vidare till en rensning modell större och plötsligt har mamman på ett helt nytt sätt börjat uppskatta de prylar som hon verkligen nyttjar och har behållning av. Plötsligt ser mamman klart och tydligt skogen för alla träden!

Utan köp av småprylar, onödiga inredningsdetaljer, reafynd som aldrig kommer till användning och dubbletter av sådant som vi redan hade finns det nu möjlighet att med gott samvete lägga våra resurser på sådant som mamman verkligen tror på och som skänker henne och familjen glädje och nytta. Familjen lägger nu en betydligt större del av inkomsten på ekologisk, tillsatsfri och närproducerad mat, vi tillbringar mer tid tillsammans hemma såväl som i naturen istället för att jaga runt på diverse köpcenter och vi ser med glädje fram emot att kunna vara hemma tillsammans med vår underbare son under minst ett helt år till. Att ändra sin livsstil ger tid och rum för eftertanke, eftertanke ger möjlighet att förstå hur man vill leva sitt liv och att leva som man vill och tror på skänker sann lycka. Prova vet jag!

Men, ska människan inte redovisa hur det har gått med disciplinen och genomförandet av konsumtionsfastan då? Har hon fallit dit? Har hon fuskat?...eller har hon verkligen kunnat låta bli att shoppa en endaste liten pryl under de fyra senaste månaderna???

I ärlighetens namn känns det faktiskt som det kvittar med tanke på hur mycket klokare och rikare jag har blivit på insikter och nyvunna sunda värderingar, men en liten klapp på axeln kan jag allt ge mig själv för ett väl genomfört projekt och löfte. Hemmet har mot köpstoppets regler begåvats med rea-fyndade trädgårdsmöbler och ett par nödvändiga barnsäkerhetsattiraljer, far-i-huset plus kompisar och deras barn har uppvaktats med köpta presenter och sonen har utrustats med varma vinterkläder. För mammans egen del stod det mycket snart klart att det fanns både kläder och skor i garderoben att ta henne igenom sju ruskiga höstar och vintrar, biblioteket har stått för försörjningen av bok- och tidningslitteratur och behovet att "unna sig något litet" har varit lika med noll. Snyggt jobbat mamman!


3 kommentarer:

  1. Va duktig du är!! Jag blir imponerad. Alla borde göra likadant tycker jag. Man får nog perspektiv på sitt shoppande helt klart.

    /Nina

    SvaraRadera
  2. Tack för sammanfattningen! Det är verkligen till att gratulera till väl genomfört projekt!

    SvaraRadera