13 november 2009

En sydafrikansk favorit


Det är inte slut med pumpor bara för att Halloween är förbi och lilla familjen mumsar vidare på favoriten butternut pumpa i form av klassisk sydafrikansk Butternut soup. Höstigt, värmande, smalt och enkelt!

1-2 butternut squash/pumpa i tärningar (skalad & urtagen)
1-2 äpple i tärningar
2 hackade lökar
1-2 tsk currypulver
4 tsk vetemjöl
lite riven muskotnöt
7,5 dl kokande vatten
5 dl mjölk
2 kycklingbuljongtärningar
smör
salt och peppar

Bryn löken i smöret ett par minuter, lägg till äpple och pumpa. Pudra över curry, mjöl, och muskotnöt. Lägg i buljongtärningar och häll på vatten och mjölk. Koka upp och sjud tills pumpan är mjuk. Kör med mixer och salta och peppra + ev. lägg i lite chiliflingor eller cayennepeppar för sting. Garnera med matyoghurt/creme fraiche och persilja. Servera med gott bröd - gärna den goda foccacian här.




Pumpakärnorna rostade jag på en plåt med lite olja och salt i 30 min på 175C. Det blev ett mumsigt snack före maten.

1 kommentar:

  1. Butternut är helt klart bästa pumpan. Svårodlad i Sverige dock... Har försökt, men inte lyckats ens med en variant anpassad till nordiska breddgrader.
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera