25 oktober 2009

Klantens foccacia


Mammans favoritmatbloggare Fröken Dill skrev häromdagen om Foccacian som vår gemensamme inspiration Tareq TaylorTrädgårdsfredag bakade för ett par veckor sedan. Naturligtvis blev det bråttom att svänga ihop detta utsökta bröd till jordärtsskockssoppan som skulle avnjutas till middagen samma dag och det var detta som blev upprinnelsen till mammans klanterier och påföljande minitävling. Mamman som avskyr att arbeta i ett rörigt kök fick den här gången se sin ordningsgen besegrad då brödbak, syltkokande, saftkokande och soppkokande pågick simultant.

Lösningen blev att trycka ut degen i en form som fick vila lite lätt på diskbänken och det noterades noga att där under låg smådelarna till lillemans båda nappflaskor. Tanken gick genom huvudet att mamman MÅSTE komma ihåg att se till att dessa inte under några omständigheter fick följa med in i den varma ugnen. Kom jag ihåg att kolla ??????


Bästa gissningen den här gången kom från "farbror Johan" tillika makens broder och storkusinen Sebbes pappa som verkade misstänkt säker på sin sak. Har svågern månne också förstahandserfarenhet av "gratinerad nappflaska"?? Presentkort på pocketbok kommer med brevbäraren - grattis!

Foccacia
25 g jäst
2,5 dl 37-graders vatten
½ tsk salt
½ dl olivolja
6-7 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt och olja. Rör i mjölet och berabeta till en smidig deg. Jäs 30 min. Olja en ugnsform och tryck ut degen med oljade händer. Jäs 30 minuter. Tryck i fyllning - t.ex. soltorkade tomater, oliver, rödlök, rosmarin och flingsalt. Grädda i 225 graders ugn 15-20 minuter.

1 kommentar:

  1. Å, glömde ju tävla! Oj vilken miss, det fotot får ni sätta in i albumet och berätta sen när han blir tonåring :)
    Brödet ser mums ut!

    SvaraRadera