12 november 2009

Lillkillen jublar

...för nu slipper också han med lite tur drabbas av en elak släng av den s.k svininfluensan. Läkemedelsverket visade glädjande nog att man minsann inte sitter på händerna och gick idag snabbt och effektivt ut med rekommendationen att även barn under 3 år ska bli erbjudna vaccin. Dettta efter att det har kunnat konstateras att smittan sprids lätt i barngrupper, små barn under fyra år tillhör dem som riskerar att bli svårast sjuka i influensan och är överrepresenterade bland patienter som behöver sjukhusvård.

Redan förra veckan argumenterade mamman här att det borde prioriteras att stävja smittspridning i största möjliga utsträckning för att skydda de känsligare riskgrupperna (där min lillprins tydligen ingår enkom pga sin ringa ålder). Visst kan man argumentera att man vill ha både livrem och hängslen innan man exponerar sin ögonsten för ett relativt nytt preparat, men jag tänker låta Läkemedelsverket göra det de är experter på. Jag litar rakt av på att deras beslut baserat på en studie omfattande 51 individer, biverkningsrapporterna på de hittills 5 000 yngre barn som vaccinerats i Sverige och den epidemiologiska bedömningen av hur allvarlig influensan är ger mig vid handen den bästa expertis som kan uppbringas givet tidsfaktorn vi kämpar emot.

Rekommendationen från Läkemedelsverket innebär att ytterligare 250 000 barn i Sverige kan komma att bli erbjudna vaccinering via barnavårdscentraler och barnmottagningar. Jag hoppas dock man tänker om gentemot dagens pressmeddelande där man uppmanade myndigheterna överväga att vaccinera de yngsta barnen först sedan den nuvarande vaccineringsplanen är slutförd.

Kom igen Landstinget i Halland - vi vill ha "pipp i armen" nu!

Antalet fall i svininfluensan har fördubblats på nytt - under vecka 45 noterades totalt 1 233 nya laboratoriebekräftade fall i Sverige. Totalt har nu 4 133 fall konstaterats i landet sedan epidemin startade, enligt färsk statistik frånSmittskyddsinstutet .


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar