12 november 2009

Kronan på sné

Vid senaste besöket i annars så trevliga uppväxtkommunen Vellinge passade mamman här på att spy lite galla över kommunledningens patetiska och sorgligt aviga inställning till ensamkommande flyktingbarn. Nu är man igång igen och gör sitt bästa för att slänga igen dörren mitt i ansiktet på dessa utsatta individer som verkligen behöver landa tryggt i ett (förhoppningsvis) nytt hemland. Vellinge kommun vägrar hårdnackat att solidariskt med många av Sveriges andra kommuner skriva avtal med regeringen för att ta emot ett antal flyktingbarn (det är tvärstopp på all flyktingmottagning i kommunen).

Storebror Malmö har i dagarna dragit ett stunt och tillsammans med Attendo Care öppnat ett nytt transitboende med plats för trettio ensamkommande flyktingbarn på vandrarhemmet i Hököpinge (norra kommungränsen - 1,3 km från Malmö). Anledningen ska vara att Malmös sex andra transitboende är fulla och man försäkrar att man hade helst valt en lokal inom Malmö kommun om det hade funnits tillgängligt. Så vitt jag förstår står Malmö kommun för all finansiering.

Häromdagen rådde det enligt Sydsvenskan lynchstämning bland de boende i Hököpinge som dagen till ära fått sällskap av Sverigedemokraten Lars-Johan Hallgren från Malmö kommunfullmäktige, född i Hököpinge. "Varför göra Malmös problem till Vellinges problem?" undrade han på ett informationsmöte för de boende i byn och fick kvällens största applåd.

Jag håller med migrationsminister Tobias Billström om att "det var varken diplomatiskt, eller snyggt skött (av Malmö)" att agera utan Vellinges välsignelse och det finns såklart en överhängande risk att de stora förlorarna i slutänden blir de utestänga flyktingbarnen. Frågan är bara hur man lyckas ratta in den nödvändiga frekvesen hos Vellingepolitikerna för att öppna upp deras ögon för hur det sanna läget är med flyktingar i Sverige idag och vilka behov det finns att dra sitt strå till stacken som välmående kommun.

Enligt Katrin Stjernfeldt, S-kommunalråd i Malmö "hävdar Vellinges kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman att Vellinge kommun blivit överkörd ...agerandet är oacceptabelt och han tänker gör allt han kan för att stoppa boendet. Eller, som han uttrycker sig: Är de jävliga mot oss, så jävlas vi tillbaka." Vilken finess, vilken retorik Ljungman! säger mamman....

Må det vara hur-som-helst med kommunikationen och vem som kastade första pajen, men däremot tycker jag att tonen börjar bli otäckt lik 80-talets (ö)kända Sjöbojargong bland politikerna som styr och ställer i en av Sveriges mest välmående kommuner. Ljungman borde nog vakta sin inflytelserika tunga lite noggrannare så att Sverigedemokraten Hallgren inte skaffar sig för många kompisar som inspirerats av Vellinges flyktingmotstånd, flyttar hem igen och börjar slita och dra i Göran Holms gamla slitna mantel och kungakrona.


3 kommentarer:

 1. Konstigt att man skär ner på precis allt i detta land just nu föa alla men fortfarande ökar skatterna i landet och sedan ändå trots detta har råd att ta emot ännu fler människor.Talade precis med min invandrade granne som sa att Sverige fick sluta ta in fler innan det brakar åt helvete !?.

  Lena

  SvaraRadera
 2. ”Detta är ovärdigt och inhumant, och skälet är att endast 98 av Sveriges 290 kommuner vill ta emot ensamkommande barn.”

  Detta skrev Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson i augusti i år. Det är alltså varken ett borgerligt, överklass- eller moderat problem! Det är ett socialdemokratiskt, kommunistiskt, liberalt och grönt problem också.

  ”Vellinge-skandalen” en bara en välregisserad peka-finger-attack skapad av toppstyrda bloggare från Sveavägen 68 och Netroots för att dra bort uppmärksamheten på sin egen brist på att kunna hantera problemen i s-kommunerna!

  SvaraRadera