1 november 2009

Små problem


...blir stora när man inte har så många! Något åt det hållet skulle man nog kunna sammanfatta observationen av läget nu när lilleman och mamman är på besök i mammans barndomsstad. Mamman hade den stora förmånen att växa upp i en ljuvlig idyll omgiven av havet och milsvida sandstränder i Vellinge kommun, vilken alltid hamnar i topp-5 på listor över Sveriges rikaste och mest välmående områden.

Från barndomen med skolgång i liten pittoresk skola, via fullständigt skyddad verkstad då det varken fanns våld eller droger i kommuninvånarnas vokabulär, till en priviligierad start på vuxenlivet då "alla man kände" antingen drog ut med ryggsäck i vida världen och/eller började läsa på högskolan. Jämfört med många andra uppväxtmiljöer inser man hur vansinnigt förspänt man har och har haft det, men samtidigt får man ett lite vidare perspektiv när man nu bott på andra orter i nästan 15 år. Vellinge kommun har en hel del idioti på gång med bl.a. det hårdnackade motståndet mot att (solidariskt med alla andra svenska kommuner) ta emot flyktingar och kanske än mer stötande inte dra sitt strå till stacken gällande ensamkommande minderåriga flyktingar. Motivationen att det inte finns bostäder och jobb för att ge flyktingarna en schysst chans att integreras är skrattretande.

Men om man tittar sig omkring på en mer vardaglig och mindre politiskt laddad nivå, så inser man snabbt att den som inte har stora problem på riktigt skapar sig bekymmer av små petitesser. Här i Skanör pågår det en liten kampanj verkställd av dagisbarn (men med största sannolikhet med personalen som hjärnan bakom) mot hundbajs som inte plockas upp av hundägarna. De (stackars!) små dagisbarnen skickas helt sonika på sina promenader i skog och mark runt för att sätta små svenska flaggor (av den typ man har på födelsedagstårtan) i hundskitar för att folk ska uppmärksamma dem.

I Skanör-Falsterbo, där (60+!) mormor och morfar bor har man inte lyckats få till ett sunt generationsskifte (förmodligen till största del pga galopperande villapriser) och orten lider nu en betänklig brist på yngre arbetande förmågor som kan "finansiera" alla de härliga pensionärerna. Så länge mamman kan minnas har det pratats om att bygga ett stort nytt område för att öppna upp möjligheten för yngre familjer att bosätta sig här, men under flera år har nu detta välbehövliga projekt stått helt stilla - anledning??

Jo, en stackars liten vattensalamander har orsakat tvärbromsortens naturivrare hävdar att det tilltänkta området är absolut nödvändigt att bevara för salamandrarnas parning på vårkanten. 449 skattebetalande barnfamiljer får alltså snällt hålla sig på annan ort, ty de små salamandrarna väntar på att få en ny damm byggd åt sig först. Puh!

Man kan inte prata om Vellinge kommun utan att nämna fjanten, fd kommunalrådet och numera egenhändigt utnämnde borgmästaren moderaten Göran Holm. Denna karl som visserligen till synes förvaltat kommunen väl under många år och blivit omvald år efter år med rekordhöga siffror - men hur svårt kan det vara när man sitter mitt i en liten kommun full med arbetsföra, entreprenörsugna och välbetalda akademiker? Kommunens geografi och skönhet i sig lockar mången turist och på något outgrundligt sätt har man (per resonemanget ovan) lyckats hålla flyktingar och mindre bemedlade medborgare utanför kommunens gränser. Anyhow, karlen har vid otaliga tillfällen klätt ut sig till medeltida kung, ridit runt på en av sina egna hästar och diskret kallat sig "kung Göran". Smakfullt!

Veckans "snackis" på orten behandlar huruvida rektorn Sundsgymnasiet gjort något fel när han i en krönika raljerat om att dyslexi, anorexi, ADHD m.fl. diagnoser är "efter 80-talet uppfunna handikapp". Mannen som av en händelse "befinner sig på semester" skulle tydligen vara rolig och gör sig lustig över olika typer av sjukdomar och handikapp och likställer dem med påhittade sjukdomar som nämns i tv-sketcher. Smart drag och förmodligen himla kul för hans elever som lider av dessa svårigheter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar