6 november 2009

Bra Läkemedelsverket!

Läser med glädje i morgonens tidningar (GP, DN, SvD och Sydsvenskan) att Läkemedelsverket inom den närmsta veckan ska ompröva sina föreskrifter för huruvida barn under tre år ska erbjudas vaccinering mot den s.k. svininfluensan A(H1N1). Med erfarenheten man nu har av vaccinerade "riskgruppsbarn" kan man förhoppningsvis fastställa att det inte finns fler biverkningar i åldersgruppen 6 mån-3 år än i andra grupper. Mamman hejar på Läkemedelsverkets snabba agerande då det samtidigt konstaterats att barn under två år är särskilt utsatta både när det gäller insjuknande och dödsfall.

Medveten om att hon inte delar åsikten med alla andra småbarnsföräldrar är mamman helt och fullt för prevention av sjukdomar och smitta hos både barn och vuxna. Hon tvekar inte en sekund att aktivt ta steg för att se till att lilleman inte ska bli sjuk om han kan slippa. Kanske är ställningstagandet färgat av många år inom en läkemedelskoncern, eller så är det bara i linje med mammans generellt pragmatiska inställning till att man ska inte göra livet svårare än det behöver vara.

Mamman, pappan och lilleman kommer att dyka upp på lokala vårdcentralen så fort det erbjuds vaccinering (information om när detta kan tänkas ske känns minst sagt vag just nu - tidningarna berättar däremot gärna för oss att vacciet är slut, slut, slut...). Naturligtvis vill vi slippa ligga sjuka själva, men framförallt är det min åsikt att det är ytterst egoistiskt att underlåta sig att hjälpa till att skydda de medmääniskor som kan bli riktigt allvarligt sjuka av spridd smitta.

Tyvärr gör medias sensationslystenhet att speciellt vi "informationsmottagliga" småbarnsföräldrar blir uppskrämda till den milda grad att vi tar korkade "känslobaserade beslut" angående vaccinering som senare får negativa konsekvenser för både det egna barnet och samhället i stort. Ett typexempel är larmet 1998 om att MPR-vaccinet (mässlingen, påssjuka, röda hund) kunde sammankopplas med utvecklandet av autism. Den brittiske läkaren Wakefield fick en artikel publicerad i the Lancet som gick ut på att MPR/MMR-vaccinet på sikt kunde leda till hjärnskador och autism - mer info här. En, som det sedan skulle visa sig, irrelevant studie (då den genomfördes på patienter som absolut inte var ett representivt urval) blåstes upp i media och skrämde miljontals föräldrar att (utan att ha kritiskt granskat och vidare läst på) ta beslutet att inte vaccinera sina barn mot barnsjukdomar som vid tiden var nästan "utrotade".

Följden?...Jo i Storbritannien har fallen av mässling ökat med 36%, i USA har fallen mer än fördubblats medan Sverige klarade sig hyggligt med 25 smittade förra året. Motviljan mot vaccinationer gör att forskarna som har gjort sammanställningen tvivlar på att mässling kommer att vara utrotad i Europa 2010, vilket tidigare varit målet. Så onödigt! För den som vill läsa mer om MPR-larmet och båget som Wakefield höll på med finns en utmärkt sammanställning i The Sunday Times här.

Gällande den aktuella svininfluensan skriver SvD :"Smittan ökar i alla län, men mest i Uppsala, Västra Götaland, Värmland, Örebro, Västerbotten och Norrbotten. Totalt beräknas mellan 120 000 och 300 000 svenskar ha insjuknat sedan mitten av september."

Så skjuts iväg och vaccinera hela familjen så fort bara vaccinet är tillgängligt!




6 kommentarer:

  1. Maken vaccinerade sig häromdagen, han har astma så han tillhör ju riskgruppen. Jag ska definitivt, och Skruttan får sig nog ett stick om det blir så.

    SvaraRadera
  2. Precis så tänker jag. Varför göra livet besvärligare än det är. Efter två veckor med gipsad 1,5-åring, så vill vi inte ha någon influensa också.
    Smulan ska definitivt får spruta, Kallenina får i skolan och vi stora tänker också vaccinera oss.

    Det finns ju de som absolut inte kan ta vaccinet ch då är det ju bra att inte riskera att smitta dem.
    /Mojebarn

    SvaraRadera
  3. Du gör precis som du vill, vill inte tjata på någon precis som jag inte vill att någon tjatar på mig. Notera bara att studien man lutar sig på i beslutet rör 50 barn i åldergruppen. De kan alltså missa sådant som händer 1 på 100, 1 på 1000 osv. Jag är ingen vän av "antivaccinlobbyn" men här tycker jag Läkemedelsverket är ute på väldigt hal is...

    Jag försvarar inte heller Wakefield-studien du skriver om, jag har nämligen inte läst den, har du? Notera också att artikeln i Sunday Times är märkt "This article is subject to an on-going Press Complaints Commission complaint" Wakefield har visat på osanningar i artikeln men tidningen vägrar ändå ta ner den från nätet...därmed inte sagt att jag försvarar studien alltså, men Wakefield har forskat massor efter detta och gjort studier ingen har hittat anmärkningar på (det talas det dock inte om, hade man hittat anmärkningar igen hade man nog sett till att dra upp det).

    Själv kommer jag inte ge min lilla Pandemrix, tror inte att läkemedelsverket i Schweiz skull sätta 18-årsgräns på Pandemrix utan anledning. Barnen i Schweiz får nu ett annat vaccin istället, mycket beklaglikt att Sverige bara har beställt en vaccinsort (vilket även vaccin-ivraren Anna Bäsén på Expressen håller med om).

    Jag vill till sist betona att jag är för alla vanliga vaccin, min lilla kommer få MPR-vaccin med (däremot får Wakefield gärna forska i frågan utan att jag hatar honom) Det är synd att det bara finns två sidor i vaccindebatten som kastar skit på varandra, ser mig själv i något slags mellanläge... /En annan mamma

    SvaraRadera
  4. En annan mamma: Vad skönt att du liksom jag anser att det är upp till var och en förälder att ta ställning till huruvida man anser att ens lilla/e sötnos ska skyddas mot den sk svininfluensan eller ej. Dock bygger ju detta ansvar och möjligheten till självbestämmande på att vaccin finns tillgängligt för barnet och därför anser jag det är väldigt glädjande att Läkemedelsverket nu öppnar upp för vaccination av (nu klassade)riskgruppen <2-åringar. Visst hade det varit superbra om man alltid kunde köra med hängslen OCH livrem för att garantera att lillen/lillan får det vetenskapligt bevisade bästa alternativen i alla situationer, men just nu har vi att göra med en pandemi där tidsfaktorer och konkreta åtgärder är helt avgörande för spridning och insjuknande.

    Beträffande Wakefield vågar jag dryfta mig till att säga att hans s.k. studie gjorde betydligt större skada än nytta hur man än vänder och vrider på saken, naturligtvis med en den tacksamma draghjälpen från media. En simpel omvärldsanalytiker inom healthcarebranschen som jag är med bara ett par poäng inom medicinsk statistik vågar till och med jag dra slutsatsen att Wakefields studie med 12 handplockadeplockade barn med gastrointestinala problem inte var värst represantativt med tanke på de miljontals barn som varje år får MPR-vaccinet världen över. Tack för dina tankar!

    SvaraRadera
  5. Jag håller med, läkemedelsverket sköter sig jättebra, är på hugget och uppdaterar sig fortlöpande med hänsyn till rykande färska rön. Jag är själv vaccinerad och har en glad nyhet till småttingarna: sprutan känns inte alls! Och jag fick minsann inga biverkningar.

    Från det ena till det andra:

    Viist är det jobbigt, men det råder ju osäkerhet på högsta nivå. Man vet helt enkelt inte, svenska myndgheter jobbar på bra och håller sig uppdaterade om de senaste rönen. Det är förklaringen till de ändrade rekommendationerna. Sverige har i själva verket varit närmast världsmästare på att möta epidemin, och de svårigheter vi onekligen har beror inte på vår förskyllan.

    PÖå EN punkt är jag skarpt kritisk. Man bör stänga skolo och arbetsplatser så långt möjligt, tills vaccindoserna, so är försenade, har hunnit ikapp. Denna underlåtenhet kommer att kosta människoliv.

    Från det ena till det andra:

    Anna Odell gjorde rätt!

    - Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera
  6. Tycker också det är bra av Läkemedelsverket. :)

    SvaraRadera