5 januari 2010

Klimatsmart vardagsmat, del 1


Många är vi som på senare tid fått upp ögonen för att med små steg ställa om sitt och familjens liv till att bli betydligt hållbarare - dels ur hälsosynvinkel, men framförallt för klimatets skull. Jag tycker mig kunna se ett extra litet ryck i kölvattnet efter det misslyckade s.k. Köpenhamnsmötet - kanske för att klimatmötet i alla fall satte luppen på dessa viktiga frågor, eller kanske just för att gemene man nu har insett att det är betydligt effektivare att ta egna små babysteg framför att försöka sätta sina förtroendevalda att komma överens om detaljer och paragrafer.

Utmärkta exempel på mer personliga initiativ för att dra sitt lilla strå till stacken är Bondjäntans eget klimatavtal Förbättring 2010 i kök och badrum, Ekomuppens Projekt Förbättring med att ta tillvara maten, Att leva lagom som tar hjälp av Klimatkontot, Heavenly Helen - Eko 2010 som under året ska ta 365 steg mot ett miljövänligare liv , Cykelidag med sina Sub-7 förbättringsåtgärder, Miljöutmaningen med sina små steg mot en hållbar livsstil och säkert många, många fler kloka och dedikerade bloggare.

Själv initierades ett klimatavtal modell mindre komplicerat här hos lilla familjen att komplettera de steg vi redan tagit för att äta ekologiskt och klimatsmart, konsumera mer hållbart (=mindre!) och återvinna allt som bara går. Mamman har ju sjäv ett brinnande intresse för såväl ekologisk och när-/härodling, samt för matlagning och konsumtion av resultatet. I det närmsta tänkte jag därför fokusera min "klimatsatsning" på att framförallt göra lilla familjens mathållning än mer klimatvänlig och förhoppningsvis på kuppen inspirera en eller annan läsare att göra detsamma.

Glädjande nog började lokala Göteborgs Posten året med en artikel om att Äta i säsong och inspirerade därmed mamman att börja just i den änden. Tidigare har jag här skrivit om Maja Söderberg och hennes utmärkta websida klimatmat.se och boken Majas Klimatmat och danske kocken Rune Kalf-Hansen är en annan favorit som i många år fokuserat på budskapet att man ska komponera sin måltid efter det som är i säsong istället för att springa till affären med en lista på allsköns importerade koldioxidboviga ingredienser. Hans senaste bok Kalf-Hansens ekologiska kök innehåller massor av bra tips och listor på vad som företrädelsevis ska ätas när på året. Själv har jag bara lyckats lyssna på korta snuttar av Tomas Tengbys Meny i radions P1 under hösten och vintern, men Tengby har där haft klimatsmartmat i fokus - här kan du läsa om programmet och lyssna på i alla fall de senaste avsnitten.

Lilla familjen njöt själva årets första riktigt hälsosamma och till störtsta delen klimatsmarta middag igår kväll - den underbara morotssoppan som förekommer allt som oftast i hushållet! Enda lilla boven tycks vara den lilla biten ingefäran som tyvärr åkt hela vägen från Kina och förmodligen där inte heller producerats under särskilt miljövänliga eller rättvisa förrhållanden. Mamman har dock planer på att reda ut detta lilla dilemma, då hon ämnar prova odla sin egen ingefära - vi får se hur det går. Schalottenlöken köps på Bondens marknad så länge det går och därefter kan man ersätta med svenskodlad ekologisk gullök.

Mimmis mumsiga morotssoppa
Ca 4 port och ettåringen äter gladeligen tillsammans med lite mättande couscous iblandad
4 hackade schalottenlökar eller 2 gula lökar*
2 hackade vitlöksklyftor*
2 tsk riven färsk ingefära
lite chili
700 g slantade morötter*
8 dl kycklingbuljong*
salt och peppar*

Topping:
Några msk youghurt eller creme fraiche* med rivet citronskal*

Bryn lök och vitlök i olja i en stor kastrull utan att de tar färg, häll i övriga ingredienser och koka tills morötterna är mjuka. Passera med mixerstav. Servera med en klick yoghurt och ev. hackad kryddgrönt

*ekologiska ingredienser


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar