18 februari 2010

En sopprot

rödbeta

Superkockan Fröken Dill utropade sig häromsistens till “soppoman”, så då får väl mamman vara lite originell och kalla sig “sopprot”. Kärleken är i alla fall densamma till vinterns alla värmande och mustiga soppor. Sedan klimatmedvetenheten ökat radikalt på matfronten i lilla familjen har det av naturliga skäl blivit många goda soppor baserade på säsongens alla rotfrukter. Morots-, jordärtsskock, butternut- och savoykålssoppa har det bloggats friskt om och idag har turen kommit till den klassiska rödbetssoppan:

Borsjtj, för 4

5-6 stora rödbetor*

3 medelstora potatisar*

2 hackade gula lökar*

2 hackade vitlöksklyftor*

1 slantadmorot*

200 g vitkål*

1 L grönsaksbuljong*

1 lagerblad

vinäger

salt och peppar*

creme fraiche*

Skala och dela alla grönsakerna i små bitar (spara 1 skalad rödbeta). Fräs några minuter i olja i en stor gryta och häll sedan på buljongen och lägg i lagerbladet – koka tills allt är mjukt. Finfördela med mixerstav och riv i den sista rödbetan för färgens skull. Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Servera med en klick creme fraiche.

Till sist tar jag mig friheten att upprepa Fröken Dills utmärkta recept på blandade rotfrukter.

Rotfruktssoppa enligt Fröken Dill, 4 port
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad*
Ca 700 g rotselleri, skalad, skuren i bitar*
1 palsternacka, skalad, skuren i bitar*
1 fänkål, ansad, skuren i bitar
1 stor potatis, skalad, skuren i bitar*
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger* 
1 l grönsaksbuljong*
Några droppar tryffelolja (hoppade vi över)
Salt och peppar*

Fräs lök och rotsaker i olivoljan. Häll i balsamvinäger och en tredjedel av buljongen. Koka under lock tills alla grönsaker är mjuka. Mixa med mixerstav. Tillsätt resterande buljong. Koka upp. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Servera soppan med krutonger som stektes frasiga i en blandning av olivolja och smör - pressa i lite vitlök, salta, peppra och blanda ner lite hackad persilja.

*ekologiska ingredienserInga kommentarer:

Skicka en kommentar