19 februari 2010

Envisa Ica och ännu ett bröd

Trots att vi i stort sett aldrig handlar där numera envisas ICA med att skicka ut sin tidning Buffé med jämna mellanrum. Till skillnad från flera andra gratistidningar är detta enligt mamman en ganska oinspirerande historia som allt som oftast hamnar i återvinningen efter ett snabbt bläddrande. Den här gången fångade den dock mamman direkt genom att sporta en kort artikel om och ett recept av surdegsidolen nummer ett – Pain de Martin-Martin.

Råger (rågsurdegsgrund) behövde matas och skafferiet var fullt med ekologiskt rågmjöl, så mamman skred naturligtvis omedelbart till verket med detta bröd som var verkligt busenkelt. Egentligen lite för enkelt för att kännas som ett “riktigt” surdegsbröd, men resultatet var saftigt och smakade utmärkt av kumminkryddningen. Kanske lägger jag till lite grovsalt på toppen nästa gång.

Martins enkla surdegsbröd

Martins enkla surdegsbröd

DAG 1, KVÄLL
50 g rågsurdegsgrund*
100 g vatten
60 g ekologiskt rågmjöl *
DAG 2, MORGON
300 g vatten
360 g rågsikt*
60 g rågmjöl*
10 g salt
1 tsk hel kummin
hel kummin och/eller rågmjöl att strö över

Dag 1, kväll: Rör ihop rågsurdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie. Låt stå i rumsvärme över natten, 8–10 timmar.

Dag 2, morgon: Tillsätt vatten, rågsikt, rågmjöl, salt och kummin till surdegen från kvällen innan. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumsvärme tills den jäst till dubbel storlek, det tar 2–3 timmar. Smörj en 1 1/2-liters brödform och lägg/skrapa ner degen i formen. Strö på kummin och rågmjöl. Låt jäsa under en handduk ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250°C i god tid, den ska vara riktigt het när brödet ställs in. När degen rest sig någon eller några centimeter och små hål visar sig i brödet har det jäst klart.
Sätt in formen på ett galler i mitten av ugnen. Lägg in några isbitar som får smälta på en oöm plåt i bottnen av ugnen. Sänk temperaturen till 200°C efter 10 minuter. Grädda brödet ytterligare 45–50 minuter. Brödet ska ha en innertemperatur på 98°C. Stjälp ut brödet och låt svalna på ugnsgaller.

Mitt i det uppspelta bakandet glömdes kameran alldeles bort, så håll till godo med Buffés bilddokumentation av resultatet. Ikväll när mormor och morfar kommit på plats ger vi faktiskt ICA och Buffé ännu en chans med receptet på Fylld lax med parmakrisp.

*ekologiska ingredienser3 kommentarer:

 1. tänk att du är så duktig och ihärdig med bakandet! Är så imponerad och önskar att jag hade tiden att göra lika.
  kram!

  SvaraRadera
 2. Jag läste också artikeln och blev ivrig att baka. Men frysen är full av bröd!!!
  Så jag får nog lugna mig ett tag. Kul att veta att det blev gott i alla fall.

  Håller för övrigt med dig angående Buffé. Inte världens mest inspirerande läsning.

  SvaraRadera
 3. jag har slutat att få Buffe tyvärr men bra att du skrev ut receptet så kan jag testa i allafall :-).

  Kul att du vill vara med och tävla om presentkort på min musli.

  Ha en trevlig helg
  /Nina

  SvaraRadera