22 februari 2010

Brunkans Långa

DSC09921

Det fanns fortfarande ett halvt paket Manitoba Cream kvar efter baket av Hedhs Citronbröd häromdagen och naturligtvis brände det att få prova det s.k. supermjölet än en gång. Mamman hittade ett receptBrunkans Långa från Brunkebergs Bageri publicerat i DN för ett bra tag sedan och ställde till med brödbak:

Brunkans Långa, 2 bröd

Fördeg:
1 1/2 dl vatten
100 g grovt grahamsmjöl*
10 g jäst

Huvuddeg:
750 g vetemjöl special eller
Manitoba Cream*
25 g (2 msk) honung*
100 g mörkt muscovadosocker**
20 g jäst
4 dl kallt vatten
20 g salt

Dag 1: Lös upp jästen i vattnet och rör i grahamsmjölet. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2: Kör fördegen samt alla andra ingredienser utom saltet, i en degblandare i cirka 10–15 minuter. Tillsätt saltet och kör degen ytterligare 5 minuter. Degen skall vara ganska ”vek” och lite glansig på ytan. Låt degen vila i bunken i cirka 1 timme.

Stjälp upp degen i en lätt oljad form cirka 20 x 25 cm. Tryck till degen och vänd den i formen och tryck till igen. Plasta formen och låt degen jäsa ytterligare 1, 5–2 timmar i rumstemperatur. När det är dags för utbakning sätt ugnen på cirka 220 grader.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Skär degen i två lika delar. Lyft försiktigt degbitarna och vänd upp dem med mjöliga sidan uppåt på oljad bakplåt. Baka av i nedre delen av ugnen cirka 30–35 minuter eller tills innertemperaturen är cirka 98 grader.Förvara i kökshandduk i rumstemperatur. Går utmärkt att frysa. Utsökt gott och precis så sött som man skulle tro efter att ha läst receptet. Tur att det kallas bröd, annars hade det nog varit snudd på brott mot sockerstoppet.

Heléne Johansson som driver Brunkebergs bageri har för övrigt gett ut en brödbok - Bröd från Brunkebergs bageri – det blir till att ragga upp den på bibblan meddetsamma. Är den bra klipper jag nog till på bokrean där den kommer att ingå hos bl.a. adlibris (start 25 februari).

*ekologiska/**Rättvisemärkta ingredienser2 kommentarer:

  1. Hej, du börjar bli riktigt surdegstokig eller hur!?! :-) Jag är också med i klubben.

    SvaraRadera