28 februari 2010

Gubben och grisarna


...kan verka som en skoningslös rubrik när man ska gratulera sin älskade älskling på 35-årsdagen, men det är ju av ren och skär kärlek... Dagen till ära vankas det nämligen tårta och paketer för världens bästa make och pappa som nu träder in i sina "late 30´s" medan hans unga snärta till fru har exakt sex månader på sig att påpeka att hon minsann är närmare 30 än 40 år gammal!

Hursomhelst, ett stort grattis och massor av kramar till frugans och lillemans absoluta favoritkille/gubbe. Puss!

Grisarna kom in i bilden under gårdagskvällen, då föräldrarna hade lyxen att lämna sin egen lille kulting i mormor och morfars trygga omvårdnad för att själva dra ut och fira 35-årsdagen och en annan alldeles speciell dag som råkar infalla imorgon måndag... Ut på skånska bonnalandet drog vi för att få avnjuta en kväll på tu man hand över en underbar ekologisk supé med lika ekologiska viner. Målet för utflykten var Ängavallen som profilerar sig starkt som ekologisk restaurang, hotell och gårdsbutik och där allt som serveras är helt ekologiskt och det allra mesta kommer från den egna gården.

Mamman har drömt och tjatat om ett besök i detta paradis i barndomens trakter som alltså till på köpet ligger strategiskt placerat för att få barnvakteri på köpet. Man skulle ju kunna tänka sig att det inte är för inte Ängavallen utsågs till Årets ekokrog 2008 av White Guide, fick utmärkelsen Årets Medvetna Krog 2009 på RestaurangGalan, tog hem Wine Spectator Award of Excellence 2009 för sin ekologiska och biodynamiska vinlista och inte minst fick Allt om Mat:s prestigefyllda Stora Matpris 2009. Så här "dagen efter kvällen före" kan det bara konstateras att vi instämmer helhjärtat i allt beröm som öses över denna lilla oas mitt på den härliga (dock så här års smärtsamt vindpinade) sydskånska slätten.

Efter en smakrik liten aptitretare på getost med en picklad champinjon, smörjde vi kråset med en underbar hummersoppa serverad med ett gäng ljuvliga hembakade ekologiska minibröd och ett knaprigt egenkavlat knäckebröd. Därtill drack vi ett diskret, men utmärkt 2008 Geyerhof Grüner Veltliner Hoher Rain från Kremstal i Österrike. När det nu var tillfälle att slå på stort körde vi på med en andra förrätt bestående av en ljummen sallad på ekologisk svartrot, finstrimlade röd- och polkabetor och kallrökt lamm från gården - finstämt och utmärkt även denna rätt. Den matchades av en 2007 Alsace Riesling Reserve från franska Fernand Engel.

Huvudrätten var en omsorgsfullt sammansatt komposition av smaker i "variation på Ängavallens ekologiska HälsoGris" - rimmad ytterfilé, revbensspjäll på potatis- och blomkålsterrin, en fantastisk korv smaksatt med apelsin och koriander och en terrin på HälsoGris, allt serverat med morotskräm och en väl balanserad parmesansås. Till drack vi ett spänstigt och karakteristiskt 2008 Cerasuolo di Vittoria på Nero d'Avola och Frappato.

Allt var hur gott som helst, men om mamman bara fick äta en sista rätt någonsin så får det bli en repetition av Ängavallens ljuvliga Crème Caramel med Valrhonaglass från gårdsmejeriet. Muuuuuuums! Till det en precis lagom söt 2008 Artner Auslese från Carnuntum i Österrike.

...har jag retat dina smaklökar nu? Kanske dags att börja planera för en utflykt till underbara Ängavallen i sommar? Lilla familjen tänker i alla fall återkomma och mamman drömmer redan om Söndagsbrunch med safari , där man följer med på en tur bland Ängavallens söta (och goda!)kultingar, lamm och kalvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar