2 februari 2010

Erling Ärtskott och Märta Mungböna

DSC09794

Nya tider, nya projekt och naturligtvis blir man sugen på att testa allt spännande man läser om i bloggvärlden. Häromdagen skrev jag här om den rådande trenden att vi odlar mer och mer av det vi vill stoppa i oss, vare sig man har en gigantisk trädgård med tjusiga växthus eller bara en pyttig balkong med plats för ett par krukor (urban farming).

De senaste veckorna har mamman hängt över datorn för att läsa om Annika med den underbara bloggen Naturliga Ting som visade sin fantastiska “grodd fabrik” här, Smaksafari som visade ett groddningsprojekt som gick över styr här och Jag och Vilden som berättade om sina nyttiga alfalfagroddar. Så nu var det naturligtvis dax för mamman att prova sin lycka bland bönor, groddar och små skott.

Efter en snabbsurf på nätet insåg mamman att ett par små detaljer behövde införskaffas för att öka chanserna att omedelbart hamna på god fot med de små rackarna. Vi ville ju inte upprepa den tröga starten vi hade med familjens surdeg – Sune!

På plantskolans hyllor stod fina rader av Lord Nelsons kompletta Primo Vitamino sortiment med allt från fröpåsar med mungbönor och ärtskott till groddboxar och groddtråg. Allt till högst facila priser! Nix pix, den fällan skulle vi inte falla i – inte till 100% i alla fall… Vägen framåt var en utflykt till tygaffären, ett väldigt förvånat uttryck på expeditens ansikte när mamman frågade efter nylontyll (“det var länge sedan någon sydde i det”…..”nej, jag ska inte sy en balettkjol till min son”, ett köp av ett paket Saltå Kvarn Mungbönor  - försedd med enkla instruktioner om hur man groddar detsamma. På diskbänken sitter nu en stor glasburk med 1 dl mungbönor som sköljes 3 gånger om dagen och sedan rinner av över tyllbiten som är spänd över burken med ett gummiband. Groddarna växer så det spritter och ser allmänt glada ut.

Bekännelse måste göras att en ekologisk Primo Vitamino Ärtskott kröp ner i korgen senast vi var på Coop Forum och på något outgrundligt sätt smugglade de med sig ett matchande groddtråg…. Kommersiellt lur och med lite mer självförtroende hade jag kommit undan sådär 75 kr billigare om jag hade haft lite mer självförtroende på “skottfronten”. Nu slipper vi i alla fall jord på våra framtida ärtskott när de förhoppningsvis tittar upp om ett par dagar efter sina 3 dagliga duschar med sprayflaskan. Spännande!

Blir du sugen på att prova rekommenderar jag en surf på Nyttogrönt och MunkaGrodden…och sedan kan man läsa här om hur fantastiskt hälsosamma groddarna är för dig. Fortsättning följer framöver huruvida Erling Ärtskott och Märta Mungböna får flytta in permanent.1 kommentar:

  1. Underbart med groddar! Bland det bästa och nyttigaste man kan äta.

    Jag har nu äntligen köpt en riktig groddburk som jag använder. Smidigt. Men från början använde jag mig av en stor glasburk med en gammal nylonstrumpa på, funkade bra det också :)

    SvaraRadera