…kan det vara hur mycket som helst, men med ett rådande sockerstopp blir det tyvärr inga fastlagsbullar/semlor i det här hushållet idag. Dock var lilla familjen inte sämre än att vi tjuvstartade och både bakade och frossade ett gäng i preventivt syfte redan i januari. “Vända kappan efter vinden” säger kanske den som minns mammans upprörda inlägg här om Coop Forums tarvliga semmelpremiär redan innan ens Lucia hunnit på vår tröskel stå.
Men skillnaden på början av december och slutet av januari är milsvid just i det här sammanhanget – eller vad säger ni? Förr var dock fettisdagen den dag på året då det var premiär för att äta semlor. Efter fettisdagen njöt man endast av semlor på tisdagar under fastan, som varade under sju veckor fram till påsk. Detta kan man läsa i ett pressmeddelande från branschföreningen Sveriges bagare & konditorer som vidare påstår att svensken i snitt äter nästan fem köpta semlor per person….och till det tillkommer hemmagjorda semlor. Nästan lite väl mastigt kan till och med mamman tycka som själv är en socker- och kaloriråtta i alla andra sammanhang.
Branschföreningen fortsätter vidare med att uppmuntra oss till en semmelprovning för att betygssätta följande:
- BULLEN – smak, konsistens, kardemummabalans
- MASSAN – konsistens, smak, mängd, bitterhet
- GRÄDDEN – fräschör, smak, mängd
Anar jag att de vill att vi ska äta ÄNNU fler kaloribomber? Min lille plutt föredrar i alla fall mammas hembakta fastlagsbullar (recept här) och ger dem högsta betyg på såväl kladd-rolighets-faktorn som övergripande mumsighet!
Alltid lika pålitliga Wikipedia reder äntligen ut för mig varför jag inte kan göra mig förstådd på stadens konditorier de få gånger jag ger mig ut på jakt efter en köpefastlagsbulle i mina numera något nordligare hemtrakter: I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i de svenskspråkiga delarna av Finland heter bakelsen fastlagsbulle. En semla är på finlandssvenska, i närmare anslutning till ordets ursprungliga betydelse, vad man i Sverige kallar småfranska, fralla, rundstycke eller Pain Riche.
Mer i GP, DN, Sydsvenskan, SvD och här skriver Äkta Vara Mats-Eric Nilsson om fusket med mandelmassa
Tweet
Vi äter semmlor på tisdagar i februari. Jag bakar själv så att jag slipper kardemumma i bullarna och kan kompensera med extra mycket mandelmassa :-)
SvaraRaderaTack för kommentaren hos mig och kul att hitta hit till dig. Vilken tur att ni grundade med semlor i januari nu när det är socker stopp. Faktiskt en smart idé att låta bli socker. Jag äter i och för sig inte särskilt mycket sötsaker, men någon dessert blir det ju trots allt ibland. Vad söt han är lille lillprinsen! Lycka till med utmaningen!
SvaraRaderaMen det stämmer inte! Syftet med fettisdagen var ursprungligen att det var sista dagen före fastan och därför hade man ett stort kalas. Under veckorna fram till påsk åt man inga sötsaker alls - förutom på söndagar, som var fastefri. Dessutom började man inte äta semlor på fettisdagen, utan semlan var en populär bakelse året runt (pga av att den var så lättbakad) och anledningen att man frossade i semlor på fettisdagen var just att man under fastan inte fick äta några mer godsaker (förutom på söndagar då). Det här har jag fått berättat av både gammelfarfar och morfar och gammelmormor och mormor (och jag är själv snart farmor) så det är gammal kunskap som har förts vidare från dem som levde det.
SvaraRaderaJag är inte så mycket för semlor, och i dag fick lilltjejen premiär äta också, ingen favorit hos henne heller :) Mer till sambon med andra ord ;)
SvaraRaderaHa en fin vecka! Kramar Jenny