21 februari 2010

Söndagsläsning: Bondens marknad

bondens

Idag tänkte jag tipsa om en bok som jag bara inte fattar varför det har dröjt så länge innan jag lånade och läste. Titeln Bondens marknad : recept och tips direkt från gården (Annika Edestrand och Helena Ullstrand) kunde ju inte vara mer lockande för en mat-, närproducerat- och ekonörd som mamman.

Starten på Bondens marknad i mitten av augusti är nämligen en av årets höjdpunkter enligt denna galna kvinna (undertecknad, alltså!) och flertalet är de svenska städer där son och make tvingats lufsa runt på torg och gator medan tokhustrun/mamman strukit runt bland lokalodlade morötter och potatisar, diskuterat havtornsskörd med hängivna odlare och provat sig igenom metervis med gårdstillverkad getost och kalvdans.

Tillbaka till boken då, vilken är en underbar orgie i svenskt mathantverk, modiga människor som satsat på det de verkligen brinner för, härliga recept och lockande bilder. Författaren har besökt 11 små lokala producenter som medverkar på någon av de 15 Bondens marknader som hålls från norr till söder under sensommaren/tidiga hösten. Dessa entusiaster och tillika experter berättar medryckande om varför de valt att syssla med småskalig odling/mathantverk/uppfödning, delar med sig av kunskap på sitt område och sist men inte minst bidrar med ett gäng smaskiga recept runt de råvaror som de producerar.

Mamman blir grön av avund på dessa modiga människor som brinner för och helhjärtat satsar på det som de verkligen tror på. En dag ska mamman minsann också hamna där…….. Tills dess njuter hon av denna ljuvliga bok och drömmer om alla underbara delikatesser som det ska frossas i på Bondens marknad i slutet av sommaren (om det nu åtminstone slutar snöa någon gång!).

 Bondens egen Marknad

Om Bondens marknad kan läsas följande:

Bland konsumenterna finns idag en allmän utveckling mot att efterfråga hälsosamma produkter som är miljövänliga och bidrar till en hållbar utveckling. Man söker alternativ till mat som rest över hela jordklotet, besprutats för att klara transporten samt lagrats i månader. Bondens egen Marknad är ett svar på denna efterfrågan! Det som utmärker Bondens egen Marknad är att alla produkter har kommit från gårdar som ligger nära marknadsplatsen, de är s.k. "närproducerade".

Två regler gör Bondens egen Marknad unik:

Lantbrukaren ska ha odlat eller fött upp allt han/hon säljer på marknaden. Även huvudingrediensen i förädlad mat som sylt, saft eller korv måste komma från lantbrukarens egen gård.

Alla involverade gårdar ligger inom 250 km radie från marknaden och räknas därför som "närproducenter".

Lånade bilder2 kommentarer:

 1. Hej! Vad kul att du kikade in hos mig, så jag hittade till dig :o)

  SvaraRadera
 2. Nej, va tråkigt att ni inte kom iväg :-(. Jag gillade showen om än bara framför tvn, hoppas ni också tyckte det var okej trotts allt.

  Det har verkligen snöar mängder. Vi kommer ha enorm träningsvärk imorgon efter allt skottande idag.

  Hoppas du har en trevlig kväll.

  /Nina

  SvaraRadera