17 april 2010

Brunkans grova rågfrallor

DSC00291

Då var det enligt tidigare inlägg dags för bak av första receptet ur härliga Bröd från Brunkebergs Bageri och lämpligt nog för en lördagsmorgon råkade det vara ljuvliga frallor som praktiskt kalljästs på plåt i kylskåpet över natten. Lite grövre, med den betryggande snutten jäst och oerhört bekvämt med färdigutbakade bullar som kunde åka skjuts-in-i-ugnen utan minsta lilla kladd i morgonstund. Smaksättningen av torkade fikon och pumpakärnor gör resultatet mycket likt det från Pain de Martin för Vasaloppsfrukost här, men med fördelen att bullarna i morse var helt klara för ugnen och sedan fick en något krispigare yta. Brunkebergs Bageri tar hem en extra poäng och jag kan varmt rekommendera dessa ljuvliga frallor direkt från ugnen med en god skiva ost och/eller hemgjord fikonmarmelad.

Grova rågfrallor, 15 st

450 g vatten
250 g råsurdeg
10 g jäst
650 g vetemjöl special*
125 g grovt rågmjöl*
15 g brödsirap*
20 g havssalt
100 g hackade fikon eller annan torkad eller färsk frukt pumpakärnor eller andra kärnor, frön, eller havregryn

Blanda samtliga ingredienser utom saltet och frukten. Arbeta degen i hushållsmaskin i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och frukten och arbeta degen i ytterliggare 3-5 minuter. Låt degen vila i bunken i bunken 30 minuter.

Forma en lång rulle av degen och skär den i 15 bitar. Doppa ena snittsidan av degbitarna i topping och lägg frallorna på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur eller kylen över natten.

DSC00288

Sätt ugnen på 250 grader. Om du låtit frallorna jäsa i kylen över natten, tar du ut dem samtidigt som du sätter på ugnen. Grädda dem i knappt 15 minuter.

*ekologiska ingredienser



4 kommentarer:

  1. Visst är det genialiskt och ljuvligt gott att låta frukostbullar kalljäsa övernatten för att gräddas innan man knappt har vaknat till!?! bara doften i köket räcker för att få mig att göra det.

    SvaraRadera
  2. Gott med bröd :) Igår gjorde jag en sockerkaka med rabarber i - den blev en hit bland mina kompisar. (Originalreceptet är med äpplen.)

    Jo.. Jag undrar.. Vet du varför Magasin Reko inte har kommit än? Fyra ggr/år borde innebära mars, juni, september och december... eller?

    SvaraRadera
  3. Mmmm det där ska jag prova till nästa helg! Bra att du lägger ut receptet och fina bilder så att man blir sugen :-)

    SvaraRadera
  4. Mmm vilka fina frallor!!!

    SvaraRadera