28 mars 2010

En kompis till osten

DSC00221

På Vasaloppssöndagen för ett tag sedan bakade och bloggade jag om Pain de Martins underbara Fikon- och pumpafröbullar som lyckligtvis sammanföll med ett bra pris på torkade fikon i vår butik. Mamman hamstrar ju gärna när produkter dyker upp till halva priset (mer om det här) och detta erbjudande var inget undantag. Med skåpet fullt av "lyxfrukt" kunde man äntligen slå på stort och koka egen fikonmarmelad som är så underbart gott till dessertostarna som mamman är så svag för till fredags- eller lördagsmyset med därtill lämpligt vin.

Recept hittades på nätet och snabbt och lätt kokades en marmelad ihop för att smaksättas med både vanilj och ädla droppar konjak. Ska man vara petig kokte jag en aning för länge med resultatet att det får till ordentliga tag när man ska få upp godsaken ur burken. Smaken är däremot gudomlig och ett marmeladkok inför helgens ostmys kan varmt rekommenderas!

Fikonmarmelad med vanilj och konjak

1 kg färska fikon (jag tog torkade och lade till ca 0,5 dl extra vatten)
1 citron*
750 g strösocker*
2,5 d vatten
1 vaniljstång/1 tsk malen vanilj*
4 msk konjak

Tvätta fikonen och skär upp i 4 klyftor. Häll på juicen från citronen. Koka upp vattnet med sockret och den öppnade vaniljstången till 103º. Lägg till fikonen och koka tills det tjocknar. Ta av från spisen och häll på konjaken. Häll omedelbart upp på rena burkar. Ställ burkarna upp och ner så att det bildas vacuum och låt dom stå så tills dom kallnar.

*ekologiska ingredienser2 kommentarer:

 1. HEj där!
  Ingen aning var de säljer de söta små fåglarna... den som hittar dem först mailar den andre..;-) OK?
  Ha en mys-skön söndag!

  SvaraRadera
 2. Oooooo så gott! jag är svag för fikon och ännu mer svag för både vanilj och konjak som smaksättning. Detta är nåt för mig. kan tänka mig att marmeladen är riktigt god att rippla ner i hemlagad vaniljglass också .. om man nu skulle tröttna på att ha den till ost ... men det gissar jag att man inte gör ;-)

  Har funderat på om jag ska hänga på din budgetutmaning denna månad men kände mig inte riktigt mogen för en så snäv budget. Blev dock inspirerad av dig och handlade hel kyckling och fläskfärs samt hyfsat säsongsbetonat vad gäller frukt&grönt, vid senaste turen till affären så det blir billiga middagar kommande vecka ändå. :-)

  SvaraRadera