7 mars 2010

Mot Mora!

vasaloppet

Vasaloppet lämnas till herrarna i familjen, unga som äldre - numera i tre entusiastiska generationer utspridda i landet, men sammankopplade telefonledes under denna dramatik! Med andra ord är mamman fullständigt lämnad till sitt eget pyssel denna morgon och fick igår fantastisk Vasaloppsinspiration från Pain de Martin.

Härlige Martin föreslog Vasaloppsfrukost med fikon- och pumpafröbullar (denna gång utan surdeg) som lätt svängs ihop innan eliten ens hunnit till Mångsbodarna. Som grädde på moset sammanföll receptet med att ingredienser som inte nödvändigtvis alltid finns i skafferiet under veckan hade inhandlats på erbjudande i matbutiken - fikon! Tyvärr långväga resenärer från Turkiet, men mamman har så länge suktat efter att koka sin egen fikonmarmelad. Nu blev det alltså full jackpot för Vasaloppsentusiasterna med både mumsig marmelad och nybakade frallor. Farfar i skogen - vi käkar en fralla för dig med!

Fikon- och pumpafröbullar

Kvällen före

300 g vatten
3 g jäst
390 g siktat dinkelmjöl*
50 g fikon
25 g pumpafrö*
6–9 g salt

Koka upp lite vatten, häll över fikonen och låt dem stå en stund så att de mjuknar lite. Tio miunuter eller så kan räcka, sedan hackar du dem grovt. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Blanda degen kort tills dess att ingredienserna blandats ordentligt.

På morgonen
Sätt på ugnen på full värme med en plåt eller baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt nederst. Skrapa sedan ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut den till en jämntjock kvadrat och vik den sedan en gång på mitten. Pensla på vatten, strö på lite pumpafrö och lite mjöl. Låt jäsa medan ugnen blir riktig varm, ungefär 45 minuter.

Dela degen till frukostbullestora bitar. Lägg upp bullarna på ett bakplåtspapper och låt sedan papperet glida in på den varma plåten i ugnen. Om man vill hivar man in några isbitar på den undre plåten, det ger bullarna en fin yta. Sänk genast värmen till 250 grader och låt bröden stå inne till de fått ordentligt med färg på över och undersidan. 15–20 miunter kan vara lagom.

*ekologiska ingredienserInga kommentarer:

Skicka en kommentar