6 mars 2010

Släck för en ljusare framtid

Officiell

Om exakt tre veckor, dvs lördagen den 27 mars kl. 20.30 genomförs världens största klimatmanifestation Earth Hour. Genom en enkel handling – att släcka ljuset under en timme – visar du ditt stöd för klimatet och uppmanar samtidigt världens makthavare att agera i klimatfrågan. Nu tror ju inte ens den miljömuppiga mamman att detta är lösningen på våra minst sagt oroande klimatutmaningar, men nog är det iaf ett litet microsteg för att belysa vikten av att kreti och pleti tillsammans måste ta aktiva steg mot en hållbarare livsstil.

För Earth Hour 2009 släckte mer än en halv miljard människor ljuset under en timme för att visa sitt stöd för klimatet. Likt förra året släcker kung Carl XVI Gustaf ned de kungliga slotten för Earth Hour och man kan glädjas åt han faktiskt lever "i riktiga världen" på just den här punkten. Lite si och så kan det ju annars kännas när man tillåter det spenderas runt en halv miljard svenska kronor på äldsta dotterns bröllop i samband med att "kungariket Sverige" just varit nere och vänt på finanskrisens botten, många av de stora "svenska" företagen tvingats försätta sina anställda i arbetslöshet och arbetslösheten flammar upp över 20% i t.ex. Spanien och Grekland som glatt skickar sina kungligheter och stadshuvuden uppkädda till tänderna till Vickans och Dannes lilla baluns.

Nog ska det firas, men lite får man väl fundera på vad som vilar på ens axlar med valspråket "För Sverige - i tiden". Yvonne Ruwaida, Miljöpartiets oppositionsborgarråd Stockholm har normalt inte mamman i sin fanklubb, men dock gjorde hon och hennes partikollegor ett klokt inlägg i debatten förra året när de föreslog att Victoria skulle få ett klimatsmartbröllop: Ett klimatsmart bröllop skulle ligga i linje med både kungens och kronprinsessans stora intresse för natur och miljö. Det skulle ge en mycket positiv bild av Sverige i världen. Att ge svenska miljöteknikföretag möjligheten att skina i kapp med brudparet... också ett ypperligt tillfälle att visa upp miljö- och klimatsmarta lösningar, kunskap och innovationer som svenska miljöteknikföretag utvecklat...

Tyvärr verkar milöpartisterna inte fått något vidare gehör, men inför det gigantiska TVfrossandet 19 juni är det minsta man kan göra att stänga av TV:n under en timme den 27 mars och delta i Earth Hour – anmäl dig här.3 kommentarer:

  1. Gött! Ett ypperligt tillfälle att släcka ner, tända ljus, ät nåt gott småplock, prata och mysa med varandra. :-)

    SvaraRadera
  2. Att få många beslut angående om namnförslag är inte lätt ska du veta =) men roligt är det ändå.
    Solen skiner för fullt hos oss. Hos er då? =)

    SvaraRadera