10 mars 2010

Matsmart med kalkon


Sedan det här hushållet började planera och laga mat utifrån vilka varor som är i säsong har det krävts en viss anpassning av beteendet i stora matbutiken. Mamman och maken har historiskt handlar slaviskt efter shoppinglista både för att undvika idiotiska impulsköp, men framförallt för att inte drabbas av det frustrerande faktumet att en eller annan ingrediens saknas vid varenda matlagningssession i veckan. När man är klimatsmart och handlar efter säsong fungerar detta dock sämre eftersom man aldrig kan vara säker på vad som finns tillgängligt i butiken till bra kvalitet och pris just den dagen - speciellt inte om man vill att varorna i största möjliga utsträckning ska ha sluppit långa transporter.

Långa listan har vi fortfarande med oss till matbutiken, men nu i sällskap med mer observanta prisjägarögon och ett något flexiblare sinne. Förutom att vara klimatsmarta så vill vi naturligtvis inte lägga mer pengar än nödvändigt på inköpen. Lågprisvaror som färdats långt och skördats eller producerats under taskiga förhållanden (läs om Rättvisemärkt här) är vi inte intresserade av, men däremot slår vi mer än gärna till på nedsatta varor som butiken inte tror sig kunna säljas närmare bäst-före-datumet utan reduktion. ...och visst får de dem sålda när mamman dammsuger butiken för ett "klokt val och bra kap".

Ofta är det i kyldiskarna man gör de bästa kapen när ekologiskt smörgåspålägg, färs, korv eller ost närmar sig bäst före. De kommer då med hem till halva priset, hamnar rakt i frysen och finns med i planeringen av nästkommande veckas middagsmeny. Den ende förloraren är möjligtvis handlaren som får sin marginal naggad med en promilles promille i det stora hela, men det tror jag han kan bjuda på!Andra varor som med jämna mellanrum kommer med hem till halva priset är ekologisk vispgrädde och bacon, Brämhults färskpressade juicer, färsk pasta, dessertostar, kyckling och förvånansvärt ofta kalkonfilé. Av det senare lagades det i söndags Kardemumma Gummans härliga recept med lite extra kryddning och lite mindre grädde:

Vitlöksdoftande (kyckling-/)kalkongryta med kokosmjölk

500 g kyckling/kalkonfilé
8 msk olja*
6 vitlöksklyftor*
6 msk chilisås*
3 tsk ingefära
salt & svartpeppar
1 (röd paprika) vi tog morot* i slantar för att vara lite klimatvänligare
300g purjolök*
1 burk kokosmjölk*

lite sambal oelek

Gör marinaden på olja, pressade vitlöksklyftor, chilisås, ingefära , salt och peppar. Strimla kalkonen och låt den ligga i marinaden i ca 1 timme. Stek kalkonen (inkl marinaden) tillsätt skivad purjolök och tärnad paprika/morot. Häll på kokosmjölk och låt puttra 6-7 min. Smaka av!
Servera med klyftpotatis eller matvete.

För den som tycker det är mystiskt att blogga om mat utan att visa resultatet ska jag förklara exakt varför. Jag tycker nämligen inte att jag kan vår systemkamera tillräckligt bra ännu för att ta bilder på kladdig/såsig mat och få det att se riktigt aptitligt ut. Själv anser jag att en dålig bild verkligen kan sänka ett riktigt bra inlägg om ett smaskigt recept.

Det finns massor av duktiga mat/bakfotografer/bloggare som jag följer med största nöje (Fröken Dill, Söta Saker, Rosa Maränger och Mia Öhrn för att nämna bara några få), men sen finns det ju tyvärr också de som skriver finfint men visar grå/gula bilder som mest påminner om en seriekrock på E6:an. Var och en för sitt, men jag ska iallafall plugga på om fotandet innan jag ger mig i kast med att föreviga och publicera bilder av mat av det mer “kladdiga” slaget. För dig som går i liknande tankar finns det en riktigt bra introduktion till matfotografering här hos ett lingon (som för övrigt tar ljuvliga matbilder). …och Kardemumma Gumman fångade rätten fint i sitt inlägg även om hon, själv var kritisk.

*ekologiska ingredienser3 kommentarer:

 1. Hej!

  Oh, det skulle inte alls vara så dumt med bregott på mackan, det var ett tag sen ;).
  Mmm, vitlöksdoftande gryta! Och de där laxbiffarna med thaismak, för att inte tala om glasnudelsalladen låter bara så mumsigt ;).

  Ha en fin dag!
  Xini Björnmamman

  SvaraRadera
 2. Ja, kalkon gillar vi!

  Men helt rätt, seriekrockar på E6 är inte smakligt...håller med håller me!

  SvaraRadera
 3. Trevlig blogg! Här ska jag titta in i fortsättningen! Jag skulle också vilja leva som i beskrivningen i din header någongång i framtiden, men jag slits mellan stadslivet och lantlivet... Hur jag ska få ihop det har jag ingen aning om.

  SvaraRadera