16 april 2010

Surdeg för tjejer

DSC00294

Att det var ett tag sedan jag bakade på mina kära surdegsgrunder Sune och Råger blev jag påmind om idag när jag kom på att det var hög tid att mata de små stackarna, eller "friska upp" som det heter när proffsen blandar ner nytt mjöl och vatten. De små "surisarna" stank surare än surt efter att ha stått orörda alldeles för länge och kvickt gällde det att spola ut överskottet innan surdegsskeptiske maken fick nytt vatten på sin kvarn. Nu är i alla fall både Sune och Råger uppfriskade och fina och står väldoftande med hatten av över natten innan de kilar tillbaka in i kylskåpets lugna vrå.

På tal om surdegsbakande, så blir jag så trött när jag gång på gång läser artiklar om denna nya "machogren" som en och annan journalist/krönikör vill skildra fenomenet som. Anders Westgårdh skrev artikeln Killar, gå med i Brödraskapet i Aftonbladet om “killgubbar som lagt bilkatalogerna och fotbollstabellerna och skivetiketterna åt sidan för en ny hobby med ungefär samma principer, men betydligt godare. Män som bakar bröd.” Westgårdh diktar vidare att "det växande intresset för riktigt bröd är en jäsande revolt som sprider sig dagligen. Nätet är såklart navet för den nya rörelsen, med bloggaren Martin Johansson som överstepräst i surdegskyrkan...är surdegspappan 00-talets velourpappa?" Ha,ha - visst är det kul att vinkla det såhär, men jag misstänker att varken Pain de Martin-Martin eller eventuella moderna velourpappor känner sig träffade....

Däremot kan jag inte förneka att jag med nöje följt ett par bloggar där man just på ett manligt (?) metodiskt sätt föresatte sig att recept för recept baka sig igenom Pain de Martin-Martins första bok Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare (andra på väg!). Peter med bloggen Smakligt och Gott bakade och betygsatte alla bröden här och Christian med Gott ute och inne gjorde samma sak här. Kul idé tyckte jag (mina två x-kromosomer till trots...), men då jag av en händelse föredrar både recepten och inställningen till surdegsbakande (lite jäst skadar aldrig!) hos duktiga Heléne Johansson på Brunkebergs Bageri, så bestämde jag mig för att det nu är dags att baka sig igenom hennes ljuvliga Bröd från Brunkebergs Bageri.

Först ut blir grova rågfrallor till helgen! Tjejer bakar minsann också surdeg...3 kommentarer:

 1. Minsann !
  Jag har sagt det förut, jag säger det igen ; Surdegar av alla sorter skall hanteras och rensas ut så fort det är mjöligt, förlåt, mögligt, ursäkta igen, möjligt skall det väl heta, eller ? Ses imorgon efter din sejour hos de onämnbara. Lycka till !
  Gråpäronet

  SvaraRadera
 2. ÄÄÄLSKAR surdegsbröd! Suveränt gott nytt, och nästan ännu godare lite segt gammalt men nyrostat:)
  Ha en skön helg,
  Charlotta

  SvaraRadera
 3. Här blir det också Brunkebergs-bakning i helgen. Lånade boken på biblioteket i veckan :)
  Tänkte först testa de grova frallorna men ändrade mig i sista sekund till Brunkans Danska.

  SvaraRadera