14 mars 2010

Söndagsläsning: Bröd från Brunkebergs Bageri


Häromdagen hade mamman namnsdag och förärades av gulliga maken och sonen den hett efterlängtade Bröd från Brunkebergs Bageri av Heléne Johansson. Författaren och tillika entreprenören och bagaren är en sån där hyperskön person som tröttnade på sitt jobb inom IT-branschen och istället öppnade bageri. Hennes devis är att baka bröd som får lov att ta tid, utan några tillsatser, för hand och på stenhäll.

Boken är absolut proppfull av inspirerande recept och man blir totalt villrådig om vilken av alla ljuvliga limpor man ska sätta en fördeg för alldeles omedelbums. Alla bröd i boken ser precis lika läckra ut och som om det inte var nog finns det också recept på utflyktsmat och annat kul man kan skapa på bakbordet.

I boken delar Johansson generöst med sig av sina proffsknep till oss hemmabagare, vilka i grund och botten är att man tar inga genvägar och använder bara de bästa råvarorna. Instruktionerna för bakandets olika mysterier och finesser är utmärkta och likaså tipsen om mjöl och övriga ingredienser. Läcker är också "vin-vinklingen" där författaren ger tips om hur man kombinerar bröd med mat och väljer rätt bröd till rätt tillfälle. För den som inte går igång på surdegar och allt meckande däromkring kan jag lämna det glädjande beskedet att författaren har en högst avslappnad och befriande inställning till att det är helt OK att hjälpa ett bak på traven med en kludde färskjäst. Hon anser vidare att alla kan lära sig att baka gott matbröd - med eller utan surdeg - och man behöver inte krångla till det, till vilket mamman bara nickar glatt och hummar med.

För den som likt mamman lever med köpstopp eller av annan anledning inte vill/kan slå till på Bröd från Brunkebergs Bageri till härligt reapris på ad libris här finns det ett stort antal av bokens recept tillgängliga här. Min egen favorit hittills är den ljuvligt söta och halvmörka Brunkans Långa.


1 kommentar:

  1. Det verkar helt klart vara en bok värd att titta i. Och jag som är en riktig biblioteks-fantast springer givetvis iväg dit för att låna den :)

    Hemma hos mig står just nu ett vinbärsbröd på jäsning. Ska bli spännande att testa.

    SvaraRadera