13 april 2010

Är det inte dyrt med ekologiskt?

bonde

I ett gäng inlägg har jag försökt sammanfatta vad ekologiskt matproduktion innebär, varför man bör välja ekologiska matvaror framför konventionellt framställda och huruvida ekologiskt producerad mat är hälsosammare eller om det bara helt enkelt är logiskt att mindre gift och en långsammare naturlig tillväxt ger sundare matvaror.

Förhoppningsvis har jag förmedlat ett eller annat som du inte var medveten om eller inte hade funderat över, men hur man än vänder och vrider på fakta kommer ofelbart kommentaren att fällas av någon om att ekologiska alternativ är för dyra. Oförtjänt, eller inte, har svensken i gemen tagit fasta på att ekologisk mat är för dyr och man tänker minsann inte låta sig luras att betala mer för en vara bara för att någon smällt dit ett grönt KRAV-märke.

Många säger sig inte ha råd att välja ekologiskt, men detta argument ställer jag mig själv skeptisk till när jag slår ett getöga på medkonsumenternas vagnar i mataffären - ofta till bredden fyllda med överprisade halvfabrikat och diverse läsk, chips och godsaker. Var och en får naturligtvis göra sina val när det gäller hur man vill spendera sin "matbudget", men som vanligt är det fråga om prioriteringar och att göra kloka och genomtänkta inköp.

Först och främst frågar sig många varför ekologiska produkter ofta kostar ett par kronor mer än konventionellt producerade diton. Det korta svaret är att en bonde/producent som ställt om till ekologisk produktion får mindre avkastning eftersom han inte driver på sina grödor med konstgödsel, har betydligt färre t.ex. hönor per kvm jämfört med ett konventionellt hönseri och inte drygar ut sina produkter med konstgjorda ingredienser som t.ex. industriellt framställda transfetter och syntetiska smakämnen eller ger sina djur antibiotika i förebyggande syfte.

Omställningen i sig kostar pengar både i investeringar och resulterande mindre volymer och det finns också en viss kostnad förknippad med certifieringen från KRAV. Vidare kan det också kosta på att särhålla sina varor från konventionella när de ska förädlas.

Om man köpt argumenten för att ekologiskt framställd mat är vettigare än den konventionellt producerade finns det ju faktiskt bra knep för att det inte ska svida till alldeles för mycket i plånboken. Dessa tänkte jag titta vidare på imorgon.1 kommentar:

  1. Härligt !
    Vi som fortfarande hävdar att EKO förkortningen gäller något som ger ekonomiska fördelar ( i det korta perspektivet ; jag förutsåg kommentaren ) ser fram emot att hitta något "ätbart" i morgondagens
    argumentering när det gäller det EKO logiska. Kör hårt !
    Gråpäronet

    SvaraRadera