21 mars 2010

Är ekologiskt hälsosammare?

hälsa

När jag gick min korta kurs om ekologiska livsmedel häromsistones var det väldigt uppenbart att kursdeltagarna kunde delas upp i två tydliga läger. Å ena sidan var det vi med ett litet bredare perspektiv som väljer ekologiska matvaror kanske huvudsakligen för att vi funderar på hur konventionell odling och uppfödning påverkar miljön i stort och till mans/kvinns har en liten föraning om att miljön och planeten inte kan hålla för detta beteende i all evighet. Å andra sidan fanns det gruppen som engagerar sig i ekologisk mat för att de har en övertygelse om att den är hälsosammare för dem själva och deras familjer, samt att man tycker att konventionell mat inte smakar lika gott. Den senare punkten håller vi nog alla med om (må det vara så för att smaksensationen är större eller kanske bara för att vi kan äta ekologiska varor med ett lite renare samvete!?) och jag dristar mig också till att tro att det sannolikt finns mer näringsämnen kvar i en ekologisk potatis som fått växa långsamt och sedan skördats och hanterats varsamt.

Studier har visat att den som äter högre andel ekologiskt föga överraskande har lägre halter av bekämpningsmedel i sin urin än den som äter konventionell mat, men det är osäkert vad detta betyder för vår hälsa. Det har gjorts en hel del undersökningar huruvida innehållet av näringsämnen skiljer sig mellan ekologiskt och konventionellt producerade livsmedel, men bilden är inte entydig. Det spekuleras huruvida näringsinnehållet främst avgörs av sortval, jordart eller andra odlingsbetingelser. Ekologiskt hållna djur föds upp med större andel bete och grovfoder än konventionellt hållna djur, vilket i sin tur visat sig ge en bättre fettsammansättning med mer fleromättade omega 3-fettsyror i ekologiskt kött och ekologisk mjölk.

Det ger sig själv att ekologiska livsmedel som inte innehåller varken härdat fett eller industriellt framställda transfetter, innehåller betydligt färre tillsatser och då aldrig syntetiskt framställda färgämnen, smakämnen, sötningsmedel eller aromämnen i alla fall torde utgöra en mindre risk för vår hälsa – för att uttrycka sig modest… Vidare slipper vi med ekologiskt odlade produkter rester av bekämpningsmedel, förorenat vatten pga substanser som läcker ut i våra vattendrag, genmodifierade grödor (som vi ännu inte vet om de kommer att ha någon negativ inverkan på vår och miljöns hälsa i längden) och vi slipper få i oss eventuella antibiotikarester och liknande som getts till konventionellt hållna djur i förebyggande syfte.

Min egen personliga slutsats blir att om du bara fokuserar på din egna individuella hälsa, så kommer det inte att ske några underverk bara för att du jagar KRAVmärken i butiken. Den tiden och eventuella extra pengarna kan du förmodligen få mer valuta för genom att fördjupa dig i allmän näringslära. Är du däremot mån om att ta ditt ansvar för att jordens resurser inte ska utarmas, att naturen ska kunna fortsätta förse oss med god och nyttig mat genom sitt underfundiga samspel och känner att du vill ge våra barn en hygglig chans att få växa upp med sunda livsmedel, schyssta värderingar och ett hållbart förhållningssätt till jordens ändliga resurser, så vågar jag föreslå att ekologiskt producerad mat borde vara ett självklart val i största möjliga mån.

Läs gärna: Vad menas med ekologiskt? och Fördelarna med ekologisk produktion

Huruvida ekologiskt är hälsosammare eller ej har nyligen diskuterats på - t.ex- Saltå Kvarn här och här.



4 kommentarer:

  1. Hej,

    Detta är intressant tycker jag fast jag håller inte med dig i ditt resonemang. Dels för att jag inte tycker det spelar någon roll varför man vill äta ekologisk/kravmärkt mat och dels för att jag inte tycker det är det är konsumentens ansvar att förändra odlingsbetendet i världen utan det är tex kravs jobb och jag köper krav märkta varor för att jag stödjer deras arbete. Svårare än så behöver det inte vara. Eller är jag helt ute och cyklar?

    För mig är ekologiskmat en livstil som man väljer. I mitt fall för att jag är uppväxt på detta sätt och med ekologiska varor. För andra kan det ju bero på flera olika saker men jag väljer att strunta i varför så länge det gynnar den ekologiska utvecklingen.

    Ibland kan jag tycka att man gör det svårare än det behöver vara vilket gör att folk tar avstånd ifrån Ekologiska varor och krav. Att använda skrämselpropaganda för att få folk att förstå hur bra saker och ting är funkar inte på svenskar utan min tes är att man skall gå varsamt framåt och smyga in budskapet.

    SvaraRadera
  2. Halloj där Mimmi! Hoppas det går bra med din konsumtionsfria månad. För mig har det gått jättedåligt och jag skäms. Men vi har haft fullt upp så jag får skylla på det. Ser fram emot fler utmaningar som jag kan anamma. Eller försöka iaf. Hehe

    SvaraRadera
  3. JA hur ser jag på detta då? Jag väljer ju gärna eko-produkter av två andledningar. Det ena är att jag tror på att ta hand om jorden och värna om djuren. Att det leder till både en bättre planet men också bättre levnadsvilkor för fler i slutändan.

    Det andra är att jag väljer gärna eko för att det ÄR mindre skit i produkterna. Själv reagerar jag ofta på olika konserveringsmedel, förtjockningsmedel och färgämnen... mår betydligt bättre med renare produkter! själviskt ja visst men nödvändigt!

    Att måendet påverkas av mat är väl ändå självklart och varför göra det svårt för sig själv?

    SvaraRadera
  4. Kul att mina betraktelser väcker känslor och visst är det ett faktum att vi alla har olika motivation för varför vi väljer ekologiskt. Tur är väl det och alla ekologiska val tycker jag är goda val.

    Anonym - lyckans dig som vuxet upp med ekologisk mathållning, önskar att jag själv förstått vikten av en medveten och hållbar livsstil betydligt tidigare. Ditt resonemang om att vi konsumenter kan avsäga oss ansvaret för hållbar produktion förstår jag mig däremot inte alls på då jag är övertygaad om att i en marknadsekonomi som vår ligger nyckeln till förändringar 100% hos konsumenterna. Ratar vi en vara försvinner den illa snabbt från marknaden, men ska påtryckningar utövas från en Sammanslutning/intresseförening som KRAV kommer det att ta en evighet att nå (om det överhuvudtaget sker) om producenten fortfarande tjänar pengar på sin "dåliga" vara.

    Hur mycket jag än önskar att det var så, så tror jag tyvärr inte att motivationen "ekologisk livsstil" kommer att "frälsa" de stora massorna (vilket krävs för att vi ska stoppa slitaget på moder natur) utan snarare tvärtom. Många av undersökningarna som publicerats visar en problematik med att KRAV som varumärke inte är tillräckligt starkt utan snarare har en "avskräckande effekt på många som förknippar det med "gröna vågare" och som motsägande till deras egna snabba/moderna/kalla den vad du vill livsstil.

    Ordet skrämselpropaganda tar jag inte i min mun, men däremot om det ska bli förändring inom rimlig tid är det dags att visa på fakta och påtala vad problemet med vår generella livshållning är i det långa loppet. Jag hade inte en tanke på detta innan det fördes på tal. Vi är ju trots allt vuxna människor och de flesta av oss kan/borde kunna resonera logiskt utifrån fakta. Vad är meningen med att "smyga ut" ekologikt utan att de breda massorna förstår varför. Var ska motivationen då komma ifrån? Även om det skulle vara enklast så tror jag inte att storebrorsmentalitet á la Systembolaget (som jag däremot tycker är fantastiskt för sin kompetens, kunnande och kvalitet), socker/nikotinskatter etc. ger oss den förändring vi strävar efter. Vi är ju trots allt fritt tänkande individer med känslor och åsikter.

    Bondjäntan - jag tror vi säger samma sak i form av att ekologiskt bidrar till positiva konsekvenser/effekter/känslor/välmående på många plan och just när det gäller ekologiskt är detta ju inte en tillfällighet. (Tycker i alla fall vi som köpt resonemanget!) För min egen del var det just förståelsen för vad ekologiskt verkligen innebär i det stora hela som var den långa och krokiga vägen. Min stora förhoppning är att det snart ska gå upp för de stora massorna hur illa/ohållbart/ologiskt det är med konventionell matproduktion. Man får hoppas att engagemanget från oss frälsta (och kanske ett och annat inlägg) ger i alla fall en liten skjuts på vägen. Man kan ju alltid hoppas!

    SvaraRadera