20 mars 2010

En räka till

När man har fått igång klimathäxan i mig är det svårt att få stopp på eländet, så här kommer en liten kompletterande utläggning om räkor...

Räkor som flygs kors och tvärs över jordklotet för att skalas och rensas undviker jag nämligen som pesten. När ryktet nu säger att restaurangen Heaven 23 i Göteborg flyger räkor från Skagerrak till Estland där dom skalas för att sedan samma dag flygas tillbaks till Göteborg så smakar deras "världsberömda" King Size räksmörgås plötsligt inte alls så gott.

Innan klimatsamvetet smög sig på var den här mamman en flitig konsument av tigerräkor, även kallade jätteräkor eller scampi. Sedan dök fakta upp om att odlingarna i Asien orsakar stora problem för både människor och natur (utöver faktumet att det är idiotiskt att frakta proteiner halvvägs runt jorden per flyg!) - mangroveskogarna, ett av världens mest produktiva ekosystem, skövlas för att ge plats åt räkodlingar och även jordbruksmark förstörs. De odlade jätteräkorna matas med fiskmjöl och bidrar sålunda till utfiskning och fast att räkorna odlas framförallt i fattiga områden gynnar de sällan den fattiga befolkningen.

Som om dessa fakta inte var nog för att bota en entusiastisk skaldjursätare, så slog Naturskyddsföreningen nyligen larm om att asiatiska jätteräkor bär på ett virus som hotar att slå ut våra svenska skaldjur. Många av de tropiska jätteräkor som ligger i våra frysdiskar är smittade med ett virus och risken är uppenbar att en räka hamnar i vattnet och viruset (White Spot Syndrome Virus) kan då angripa alla slags skaldjur. Det är de okokta, råa räkorna som är farliga och ett par tips för att dra sitt strå till stacken för att undvika potentiella läskigheter är att avstå från alla slags tropiska stora räkor, be restaurangerna plocka bort dem från menyerna, när du äter sushi byt ut räkor mot något annat och avstå även ekologiska eller miljömärkta jätteräkor eftersom osäkerheten kring märkningarna är i dagsläget alltför stor.

Dagens moralkakeutläggning är till ända - klart slut!


1 kommentar:

  1. Tyvärr är det dessutom så att räkfiske är det som ger störst upphov till sk bifångst av allt sorts fiske.

    Försökte hitta nån bra hemsida om det, men det här var det bästa jag hittade just nu:

    http://www.greenpeace.org/sweden/kampanjer/hav/bifangst

    SvaraRadera