19 mars 2010

Tantvarning


…blir det för mamman som spenderade gårdagskvällen med gräddan av Kungsbackas gråpantrar, visserligen med ett par inslag av yngre entusiaster som hade letat sig till föredraget Trädgårdsvisioner med Hannu Sarenström. När mamman gav sig iväg till sin första begivenheten som medlem i en förening med namnet Kungsbacka Trädgårdsvänner torde det ju inte komma som någon överraskning att man eventuellt skulle sänka medelåldern i församlingen en liten pyttesmula. Dock kan jag rapportera att mina nyfunna trädgårdsvänner med råge levde upp till mina fördomar beträffande snittålder, kön (eventuellt räknade jag till tre glansiga gubbflintar bland tantkalufserna…) och deras ohämmade entusiasm för lökväxter, körsbärslundar och åkersenap. Måste erkänna att jag fortfarande är en smula vettskrämd av det nästan orgasmiska stön som slapp ur tanten bredvid när Hannu bläddrade upp bilden på en Kejsarkrona (Fritillaria imperialis...som han för säkerhetsskull tillade) i full blom!!

Hursomhelst, Hannu pladdrade på som en kulspruta om sitt spännande tänk runt hur man komponerar en rabatt som inte bara plötsligt går från ljuvlig till stendöd över en natt, visade vackra exempel från sitt 6000 kvm stora livsverk på Kinnekulle och slängde in en massa putslustiga kommentarer som fick tanterna (inklusive undertecknad) att fnittra som småflickor. Hannus resonemang höll sig på ett lättsamt sätt från allt runt planteringssystem och blommande rabatter som fungerar hela säsongen till hur man kan använda gångar och terrasser för att hitta former och möjligheten att kunna betrakta rabatterna från alla möjliga vinklar.

I synnerhet hans ambition att förena trädgården med naturen den omsluts av föll mamman på läppen, men andra delar kändes en aning hardcore för en glad amatör som förutom sin ambition att bli självförsörjande under sommarhalvåret på ”härproducerat” frukt och grönt om försöker klämma in en hygglig blomsterprakt på dryga 300 kvm. Med sitt kvicka sätt, sitt kreativa skapande och uppenbarligen djupa kunnande förstår jag att rikets alla trädgårdstanter står på kö för att njuta Hannus drömmande berättelser, men dock lämnar hans oskarpa och inte särskilt välkomponerade fotograferande en hel del att önska. Synd när föredraget till så stor del bygger på visuell skönhet!

Mer om Hannu Sarenström hittar du på hans hemsida och bloggen Hannu på Kinnekulle och om man där blir riktigt såld kan man åka på Vårrundan Kinnekulle 1-2 maj.


3 kommentarer:

 1. Hej lilla Mamman!
  Jag såg dig just i min Feedjit-lista och blev så nyyyyfiken!
  Vilket roligt mitt-i-prick-inlägg!

  Hihihi... det stämmer ju verkligen alltihop:-) Och så ser jag nu att jmin blogg tittar fram i din listvy...Så trevligt...

  Vi ses igen, Ha en riktigt go helg!

  SvaraRadera
 2. Först, wow - Hannu.
  Här sitter ännu en tantvarningsblomälskare!
  Jag har faktiskt sett hans trädgård, fast bara utifrån gatan, för några år sedan. fin redan då!
  Sen, tusen tack för snälla superlativ hos mig, jag rodnar nästan.
  Jättekul att få uppskattning för mitt något "utanför-ramarna-tänk", speciellt som jag verkligen uppskattar din blogg och ditt helhjärtade engagemang i miljö och hållbart leverne.
  Känns lite som om jag inte behöver skriva så mycket själv om det, räcker gott med att gå in och läsa dig!
  Och hålla med!
  Trevlig helg du med (och din något mindre stora familj). :)

  SvaraRadera
 3. Ja visst är han härlig Hannu!

  Va kul att du gått med i föreningen, själv har jag varit med från början men tyvärr hinner jag inte med så mycket just nu med resor och allt som anordnas.

  Jag svarade i min blogg att jag satt längst fram till vänster...nej det var inte sant, jag satt om man ser det bakifrån längst fram till höger med kameran i högsta hugg...hur kunde du missa mig?? ;-)

  Ja vi kommer säkert ses framöver!

  Kramar och trevlig helg från Carina

  SvaraRadera