19 mars 2010

Fre...torsdagsmys

DSC00253
Hos lilla familjen vankas det såklart fredagsmys liksom i 99,9% av alla andra svenska småbarnsfamiljer. Emellanåt kan man dock känna sig fullständigt blåst när man går rakt i handelns fälla just på den här punkten, för inte är det bara jobbtrötta föräldrar och förväntansfulla barn som längtar till sena fredagseftermiddagen. Utan att ha några fakta i målet vågar jag gissa att en ansenlig summa pengar spenderas under ett par stressiga timmar för att kompensera för föräldrars dåliga samvete efter en lång dagisvecka, husets vuxna vill råda bot på bristande vardagsromantik och en och annan utarbetad stackare vill bara slänga sig på TV-soffan i sällskap av snacks och vuxendricka.

Här på västkusten är det av den ringlande kön till fiskbilen att döma fler än vi som slår till på den gamla klassikern räkor och vitt vin. Må det vara att vi är bortskämda med tillgång till finfina färska räkor, eller kanske bara att föräldrarna i lilla familjen börjar närma sig värsta-Svensson-medelålders-varningen, men gott är det i alla fall.

Så nu till poängen med det här inlägget: våga-vägra-fredagsmys-bedrägeri! Många är de gånger mamman dragit från fiskbutik till fiskbutik för att svära över de vansinnigt upphausade fredagspriserna på ett kilo räkor (ja, ja marknadsekonomi med tillgång och efterfrågan - men jag är fortfarande övertygad om att västsveriges alla fiskhandlare vill lura mig!). Inte sällan letar sig fredagskilopriset på färska räkor upp runt 200 kr/kg och är uppe och nosar på priset för havskräftor. Men nu är det slut på lurendrejeriet och mamman tar till sina egna knep - torsdagsmys och säsongstänkande!

Så här års är nämligen räkorna inte bara bättre, utan också betydligt snällare mot plånboken. Lurar man sedan de illvilliga fiskhandlarna och njuter sin räka på torsdagen, så kan man glatt lägga en extra lapp på det obligatoriska välkylda vita vinet, dra på med en smakrik chiliaioli och avsluta på TV-soffan med en chokladkaka av bättre kvalitet.

Sedan är det ju förstås det där med klimatsamvetet och hur bedräglig räkan är på den punkten. Det har visat sig att välja klimatsmart på fiskfronten är allt annat än en enkel match om man inte plockar sin fisk och sina skaldjur ur stormarknadens frysdiskar. Mamman letar med ljus och lykta efter en fiskhandlare som satsat på MSC, eller i alla fall KRAV-märkt fisk, men än så länge har jag helt gått bet. Mina egna faktasök säger mig att räkor är energikrävande men hotas inte av överfiskning. Vill du vara klimatsmart så väljer du KRAVmärkta nordhavsräkor (vilket jag alltså inte hittat färska, men ser i alla fall till att räkorna "har rätt geografiska härkomst"). Det råder ingen brist på nordhavsräkor, men fisket medför enligt Världsnaturfonden ofta höga bifångster och kan orsaka trålskador på bottnarna. Alltså - tordagsmys med måtta!

DSC00258
Torsdagens prisvärda räkor (99 pix för ett kilo!) fick sällskap av den utmärkta och lika prisvärda La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon (nr 2882 för 79 kr). Knastrande torr med de för Sauvignon obligatoriska nässlorna - eller "kattkiss på krusbärsbuske"..... om man ska svänga sig med riktig vinkännar jargong!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar