14 april 2010

Har jag råd att välja ekologiskt?

mjölk

I gårdagens inlägg resonerade jag lite om varför ekologisk mat är, och logiskt sett bör vara, lite dyrare och utlovade några tips för hur man kan välja mer ekologiskt utan att det svider illa i plånboken.

Lika lätt som självklart är att först och främst bli bättre på att planera sina måltider och då främst se till att slänga mindre mat. Det är helt galet hur mycket av den mat vi köper aldrig passerar varken mun eller mage, utan hamnar direkt i slasken - i genomsnitt slänger varje svensk 100 kilo fullt ätlig mat per år! Mycket av detta kan undvikas och därmed pengar sparas genom att du planerar dina inköp bättre och förvarar maten på rätt sätt. Gör veckomatsedel, skippa alla "bra-att-ha-inköp" i matbutiken, kolla igenom kyl (framförallt frukt- och gröntlådorna), frys och skafferi med jämna mellanrum och använd det du har hemma för några av veckans rätter innan råvarorna faller i glömska och blir dåliga. Vips har du frigjort ett gäng sköna kronor som du kan spendera på att få dina basvaror ekologiska.

Däremot bunkrar jag gärna ekologisk mat som går att frysa (speciellt kött och chark) när det är erbjudande eller nedsatt pris på grund av kort datum. Fram till samma dag som varan går ut är det helt OK att frysa in och använda senare och t.ex. ekologiska ägg kan man utan problem använda långt efter stämplat datum. Hittar jag ekologisk fil med kort datum svänger jag ihop en snabb filmjölkslimpa, ekologisk vispgrädde kan man frysa in i kuber och plocka ut efterhand som den ska användas i sås eller kanske barnmaten.

Om du är rädd för att spräcka din matbudget finns det flera sätt att gradvis bli mer ekologisk i sina inköp. Byt inte ut allt på en gång utan börja med ett fåtal baslivsmedel. Som exempel ger KRAV att det kostar blygsamma 40 kr mer i månaden för en 2-barnsfamilj att köpa ekologisk mjölk istället för konventionell. Ta en förändring i taget och låt det bli en bestående vana istället för många samtidigt som sedan rinner ut i sanden.

Med lite tur är du nu bra sugen på att satsa på mer ekologiskt, men gå lugnt fram och kasta inte bort allt konventionellt för att byta ut det mot ekologiskt i ett trollslag. Det blir inte särskilt miljösmart när sakerna redan är producerade och transporterade. Använd upp dem och byt mot en eko-variant vid nästa nyköp.

Överflödigt att säga att du kommer att få en miljösmartare, hälsosammare och godare kost om du undviker hel- och halvfabrikat. Såvida du inte brukar köpa den mest tillsatsstinna och lågkvalitativa varan som går att uppbringa, så lär ett hemlagat alternativ på ekologiska råvaror också bli billigare om du ser till mängd och näring du får. Mer ekologiska grönsaker och lite mindre kött ger också positiv balans i plånboken och håller du dig till säsongens varor har du bättrat på ekonomin ytterligare ett snäpp.

Så, när "betalar det sig" då bäst att köpa ekologiskt ur ett hälsoperspektiv? När den amerikanska myndigheten USDA testade frukt och grönsaker kom man fram till att sallad, potatis, spenat, äpplen, paprika, selleri, nektariner, persika, jordgubbar, körsbär, päron och druvor var de produkter som innehåller mest gifter. Om du gärna äter dess ofta och/eller i stora mängder kan det alltså vara lite extra motiverat att välja ekologiska alternativ.

Å andra siden fann man att lök, avokado, kål, broccoli, sparris, frusen majs och ärtor, ananas, mango, kiwi och faktiskt bananer hade betydligt lägre innehåll av gift även när de var konventionellt odlade. Dock säger detta inget om hur mycket konstgödsel eller gift (eller koldioxid...) som sluppit ut vid odlandet, men man kan i alla fall konkludera att sådant som du vet inte innehåller så mycket bekämpningsmedel (man kan ju alltid prata med bonden om man handlar närodlat) eller om du sällan äter en viss produkt så spelar det mindre roll hur den producerats. Sådant som odlas lokalt och konsumeras under säsong tenderar att vara ett smart val.



5 kommentarer:

  1. Man tackar !
    Personligen var nog bästa tipset varianten på "gräv där du står " eller här ; ät upp det du redan har köpt innan det är dåligt. Frusna gräddkuber var också smart eftersom jag slänger ca 70 % av den grädde som jag alltid tror att jag behöver när jag handlar. Krama grabbarna från mig och ta en själv också.
    Gråpäronet

    SvaraRadera
  2. Hej Mamma Mimmi,
    Vilken fin blogg du har och vad kul att du också bleker rabarber. I förrgår kunde jag inte bärga mig längre och smakade en liten stjälk. Den var så milt syrlig att jag nu inte vet hur jag ska bärga mig till första skörden för en paj:) Vill ju inte att den skörden ska vara hur liten som helst!
    Ha det gott,
    Charlotta

    SvaraRadera
  3. Hej och kul att du tittade in hos mig!

    Vilken intressant blogg du har! Det här med ekologiskt väcker ju många funderingar hos många!

    Tack förresten för tipset mot de 'söta' rådjuren. Turligt nog har de inte visat sig någon fler gång. Men jag känner mig livrädd för att de rätt var det är glufsar i sig ännu mer.

    Trevlig kväll!
    /Charlotte

    SvaraRadera
  4. Hej och kul att du tittade in hos mig!

    Vilken intressant blogg du har! Det här med ekologiskt väcker ju många funderingar hos många!

    Tack förresten för tipset mot de 'söta' rådjuren. Turligt nog har de inte visat sig någon fler gång. Men jag känner mig livrädd för att de rätt var det är glufsar i sig ännu mer.

    Trevlig kväll!
    /Charlotte

    SvaraRadera
  5. Ett toppenbra sätt att ha råd med mer ekologiskt är att välja mer baljväxter och mindre kött. Det är ju också väldigt mycket bättre för miljön på massor av sätt. För hur ekologiskt kött man än väljer så är det ändå väldigt mycket effektivare att äta vegetabilier direkt istället för att låta dem gå igenom djuren.

    Här finns enorma mängder härliga recept: http://veganvrakrecept.blogspot.com/

    Kanske kan det vara en användbar länk till november månads utmaning, och förhoppningsvis även innan dess :)

    SvaraRadera