6 augusti 2010

Det regnar på oss

DSCF2373[1]

…och då får man vara inne och baka, läsa trädgårdsböcker och titta på Micke och Molle. Brödbaket har varit försummat över sommaren och vi har ätit alldeles för mycket köpebröd. Varför fattar jag inte när jag väl står på öronen i degbunken (läs min kära Kitchen Aid gör jobbet…) och inser hur mycket jag njuter av det här enkla och tacksamma “skapandet”. Jag provade ett nytt hassel- och valnötsbröd (recept kommer), gjorde en omgång av lillemans oväntade grova favorit Brunkans danska och svängde ihop en mjuk kaka inför morgondagens utflykt. Recept för den senare från Söta saker - Mammas sockerkaka, som jag smaksatte med vanilj, limeskal och lite blå vallmofrö.

Resterna av gårdagens capricciosapasta (skinka, tomater, champinjoner, oregano och grädde – mums!) räckte bara till den lille, så nödbedda för lunch svängdes det ihop ett gäng riktiga engelska scones till päronen. Efter mina sju år i England smyger det sig då och då på ett sug efter det söta orginalet med ännu sötare jordgubbssylt och helst clotted cream. Idag fick det duga med vanligt smör som fick gott sällskap av en vällagrad herrgårdsost, min jordgubbssylt med lime och blåbärsdito med punch.

English scones (uttalas med ett kort åh, och inte med åååå) har inget att göra med de torra och osötade sconesen som man bakat i förskolan och på hemkunskapen genom tiderna. De här är sötare, saftigare, mer välformade och framförallt mycket godare till det obligatoriska mjölkiga teet på kanna.

Perfect English scones, 10 små
225 g vetemjöl special*
55 g smör*
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
30 g socker*
1,5 dl mjölk*
1 ägg*
Med fingrarna nyper man ihop alla ingredienserna med fingrarna till fina smulor. Sedan arbetar man i mjölken och om man är en ordentlig engelsk hemmafru trycker man ut en 2 cm tjock rektangel på bakbordet och stansar ut rundlar. Jag som är lite mer pragmatisk ställde formar i en muffinsplåt, duttade formarna nästan fulla och plattade till på toppen innan jag penslade med uppvispat ägg. Direkt in i ugnen 20 minuter i 225 C. Ha tålamod en liten stund och låt sconesen svalna på galler en halvtimme innan du hugger in – yummie!

*ekologiska ingredienser

3 kommentarer:

  1. Visst är det ju så roligt att baka!
    Har själv varit lite lat med brödbakningen på sistone. Kanske för att jag försökt hålla mig ifrån kolhydrater. Men nu har jag lite paus från det, så nu ska det bli andra bullar!

    Kram, Lott

    SvaraRadera
  2. Åhhh scones.... så gott! Kitchen aid:en är bra.... Just nu har maken kommit på att han ska se till att vi alltid har hembakat bröd hemma.... Å jag protesterar inte :-)

    Men hallå.... Du har alltså gjort det jag gått och funderat på men inte kommit till skott på ännu.... Sååååå snyggt med ramen på väggen!!!! Har letat stora ramar på loppisar hela våren och sommaren, men inte hittat någon tillräckligt stor och till rätt pris....

    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  3. Oj, vad du har bakat. Och jag som tyckte jag hade varit flitig... ;-)

    SvaraRadera