När vi i midsommarhelgen spenderade två nätter på Rica Hotell i Malmö blev vi glatt överraskade av både de ljuvligt bekväma sängarna och den mycket fina frukosten. Beträffande frukost på hotell tycker jag mig ana att den på inget sätt är intimt förknippat med hotellets prisklass eller standard i övrigt. Jag har ätit de tråkigaste skorpefrukostar på svindyra övernattningar i tjänsten och de ljuvligaste frukostfester på tvåstjärniga tillhåll i sjabbiga kvarter.
Att frukosten på Rica var delikat får sin förklaring när jag på nätet hittar en gammal pressrelease om att Kocklandslaget togs in för att piffa upp Ricas frukost. Man skriver att hotellgästerna ska få uppleva nya spännande varianter på den gängse hotellfrukosten och Rica tror vidare att vissa delar av frukosten kommer att bli så populära att gästerna vill köpa med sig dessa hem och ge bort till goda vänner.
Tja, visst var det gott, men vi som gärna rumstrerar runt i köket och har förnuft att googla efter recept föredrar istället att lite mer ekonomiskt koka vår egen version på marmeladen. Istället för att betala smått sensationella 59 (!) riksdaler för en liten burk på Rica passar vi så här i jordgubbstider på att fynda 5 liter för 100 kr och producerar lätt 6 egna, större burkar med delikat marmelad.
Hotellgästens jordgubbsmarmelad med lime
1,4 kg jordgubbar i bitarBlanda allt i en gryta, koka upp och låt koka ca 5 minuter. Ta av eventuellt skum innan du häller upp på rena burkar, skruvar på locket och ställer upp och ner medan de svalnar. Det senare för att skapa vakuum överst och förlänga hållbarheten.
900 g syltsocker
3 lime – zest och saft
För den som drar sig till minnes mina tidigare aversioner mot syltsocker och dess konstgjorda pektin kan jag bara bekräfta att jag gett upp mina försök med naturlig pektin. Det funkar bara inte och sylt/marmelad vill jag ha.
Tweet
zest? Vaddå zest? skal?
SvaraRaderaI morgo0n ska jag släpa med mig lillsyrran till självplock, sedan ska jag också sätta igång och koka div marmelad och sylt. Låter spännande med lime i jordgubbsmarmeladen, det får jag nog testa...
Sorry - uppenbarligen är jag lite skadad från alla mina år i England. Misstänker att den korrekta svenska termen är att man ciselerar limen. Alldeles säkert går det finfint att ta skalet rivet på rivjärn, men jag gillare de lite längre "skalmaskerna" som man får med ett ciceleringsjärn - http://mat.msn.se/action/subProductGroup;jsessionid=54EC33B675FABE79006D612D28BD5226?productId=11724
SvaraRaderaJo men zest finns även på svenska... i alla fall i köks och barsvängen.
SvaraRaderaÅ jag skulle göra ganska mycket för lite god jordgubbsmaremlad... är tyvärr grymt allergisk så det kommer inte på tal.
Vilken härlig och välbehövlig blogg du har! Jag försöker också leva så klimatsmart och ekologiskt som möjligt här hemma med våra tre små.
SvaraRaderaTrevligt att se fler!
Kram/ Anna