10 juli 2010

Mera gott på grillen

DSC01102

En nyupptäckt gammal bekantskap i bloggosfären är Remsans Bistro, där jag för tillfället hittar mer middagsinspiration än lilla familjen kan hantera. Nu senast hade Remsan gjort tapas på grillen från senaste numret av Allt om Mat.

I tjänsten har jag hamnat i Spanien under ett flertal gånger de senaste åren och fått mig beskärda del av tapas. Tyvärr har jag oftast inte varit allt för imponerad, men vi gav ändock Remsans förslag en chans då det handlade om favoriten grillmat. Ångrar oss gör vi definitivt inte, då detta var en helt underbar kombination av smaker och långt ifrån Spaniens jolmiga bläckfiskar i liter med olivolja.

Dagen till ära höll den lille herren sig med specialmat i överblivna pannkakor, så följande var precis lagom för två hungriga vuxna:

DSC01099

Heta räkor
skalade (stora) räkor (oskalade 500 g)
½ dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor*, skivade
2 tsk sesamolja
½ dl sweetchilisås
1 tsk limejuice
lite salt
Räkorna skalades och lades i marinaden ca 30 min, därefter brynte maken dem på grillen i sin nya utmärkta grillwok tills de var varma och fått en gnutta färg.

DSC01096

Quesadillas
4 små tortilla bröd*
8-10 skivor god ost
2 stora tomater, tunt skivade
10-12 blad färsk basilika*
1 krm grovmalen svartpeppar

Fördela ost, tomatskivor, basilikablad och peppar på två av bröden. Lägg de andra två över och lägg gärna i halster (en och en) för enkelhetens skull. Grilla någon minut på varje sida och skär i bitar medan de är varma.

DSC01106

Grillad färskpotatis
12-16 små kokta färsk potatisar
1 msk olivolja*
1 tsk flingsalt
1 msk sesamfrö
1 msk finhackad färsk basilika*
Häll oljan över potatisen och rulla runt dem. Strö över flingsalt och sesamfrö och basilika. Fräs på wok eller grillkorg och servera med extra flingsalt.

DSC01100

En fin kompanjon och perfekt onsdagslyx från “vinkällaren” blev Stoneleigh Riesling (6498) från Nya Zealand. Ett torrt och frisk vin som med sin lilla sötma gör sig väl i både sällskap av räkorna och dess asiatiska smaksättning. Är det semester så är det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar