Kalaset vårt avlöpte enligt plan och tack och lov var vädrets makter på vår sida och grannarna hade dagen till ära vett att göra ett uppehåll i kvarterets ambulerande bastuklubb (nåväl, fullvuxna karlar med öl i hand badandes i barnens plaskpool till inpå småtimmarna).
Vi hade hursomhelst en helkväll och förhoppningsvis trivdes gästerna lika väl som värdparet själva…och inte att förglömma den lille “värden” som hade fullt upp med alla sina mor- och farföräldrar, samt en hel drös av påhittiga kusiner.
Grillkocken gjorde ett utmärkt jobb vid glöden och verkade förvånansvärt oberörd av faktumet att han kockade fyra olika rätter till femton personer, med fyra kritiskt granskande grillexperter i publiken och fem sjövilda kusiner snurrandes runt benen. Menyn bestod av…
Grillad laxsida med lime och färska örter
Salsiccia med salvia och bacon
…och kockens specialkryddade hamburgare med en gnutta kalvfond och rök på flaska.
Undertecknad stod för desserten i form av bakverk som glädjande nog föll väl ut med både stor och liten – recepten från Kalasgott.
Apelsinkladdkaka med amerikanska blåbär
2 ägg*
3 dl socker*
1 tsk vanilj*
1 krm salt
0,5 dl kakao*
1,5 dl vetemjöl*
150g smält smör
Apelsinchokladtryffel: 1 dl vispgrädde*
finrivet skal från en apelsin
200g finhackad mjölkchoklad
Rör ihop ägg med socker, sikta ned vaniljsocker, salt, kakao och vetemjöl. Tillsätt smöret och rör smeten slät, häll smeten i en bröad bakform och grädda i mitten av ugnen i 180 grader, 30-40 min. Koka upp grädden till tryffeln tillsammans med apelsinskalet. Rör ned mjölkchokladen och rör tryffeln slät. Häll ut apelsinchokladtryffeln över kladdkakan och låt kakan stelna i kylen över natten.
Strö en ask blåbär över kakan innan servering och servera med grädde.
300g digestivekex*
125g smält smör*
Fyllning
600g Philadelphiaost
2 dl creme fraiche*
1 dl socker*
1 msk maizena
3 ägg*
200g smält vit choklad
Topping
250g mascarpone*
saft och rivet skal av 1 lime
0,5 tsk vanilj*
2 msk florsocker*
1 L blandade färska bär
Mixa kexen till smulor, rör i smöret. Tryck ut kexbotten i en rund bakform. Grädda botten i 180 grader i 10 minuter.Vispa Philadelphiaost med socker fluffigt. Rör i creme fraiche och maizena. Vispa i äggen, ett i taget. Tillsätt den smälta chokladen och rör smeten slät. Häll ostsmeten i kexbottnen. Grädda i nedre delen av ugnen i 180 grader, ca 40 minuter. Får den för mycket färg, täck över med lite aluminiumfolie. Låt svalna, gärna i kylen över natten. Vispa upp mascarponeosten med det limesaften, det finrivna limeskalet, vanilj och florsockret. Bred ut toppingen över kakan och toppa med färska sommarbär!
Med skåningar på besök kom det också en finfin spettekaka till desserten
…och den lille bartendern jobbade för högtryck hela kvällen lång!
*ekologiska ingredienser
Tweet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar