20 juni 2010

Prinsar och prinsessor i vårt hus

DSC00842

Dagen lång har det varit fest i både slott och koja och så ock i vårt blygsamma palä. Just i vårt fall handlade det inte om kronprinsessbröllop, utan en liten “dubbelbokning” med goda kompisar som själva “tillhör” det holländska kungahuset och naturligtvis inte ifrågasatte min udda timing av grillbjudning.

Med TV:n surrande på avstånd hade vår prins och deras prinsessa kungligt roligt tillsammans och båda föräldraparen kund som vanligt inte se sig mätta på de små hjärtegrynen och deras söta lek – fortfarande mer bredvid, än med varandra.

Maken var vår hovgrillmästare för kvällen och serverade utmärka kycklingspett marinerade i en Asien-inspirerad blandning som sedan också blev sås. Fröken Dills utsökta avokado-mango-salsa fick gästspela igen, tillsammans med blandade grillade grönsaker och basmatiris.

DSC00839

Kycklingspett, 4 pers (…och två små busungar!)

1 kg kycklingfilé
Marinad:
4 msk tomatpuré*
4 msk brun farin
2 msk färsk riven ingefära
4 msk soja*
2 tsk malen spiskummin
2 tsk koriander
4 msk sweet chilisås
4 vitlöksklyftor
2 burkar kokosmjölk*

Skär kycklingenfilén i bitar. Blanda ingredienserna till marinaden i en gryta och koka upp snabbt. Häll ca 1/3 av marinaden över kycklingen och låt marinera ett par timmar. Spara resten till såsen och var noga med att inte blanda med rå kyckling!! Grilla kycklingen och servera med ris, ljummen sås, salsa och grillade grönsaker.

DSC00837

Desserten skulle passa både prinsar och prinsessor och deras gamla föräldrar och då föll valet på den busenkla, men ack så enkla kombinationen pannacotta med hallontäcke.

Pannacotta med hallontäcke, 4 stora och 2 små

5 dl vispgrädde*

1,5 dl gelésocker

1 msk vaniljpulver*

250 g hallon*

1 dl florsocker*

Hetta upp grädde med gelésocker och vanilj och låt koka i 1 minut. Häll upp på glas och låt stelna i kyl. Mixa hallon med florsocker i mixer och lägg på pannacottan just innan servering. Dekorera med lavendel, citronmeliss och hela hallon.

Vi hade kungligt trevligt tillsammans med våra kompisar och nu sitter jag och njuter av den vackra hortensian de begåvade oss med. Åh, så glad jag blev - tack!

DSC00851

*ekologiska ingredienser



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar