20 juni 2010

Olle Westling for president!

kungen 

Vilken karl kronprinsessan fått till svärfar, vilken talare och vilket sällan skådat lugn och mod under press som heter duga! Efter att ha tittat på kronprinessvigseln med ett halvt öga under dagen och konstaterat att man verkligen kört hårt på temat “en kille av folket” (eller i alla fall sett till att hans föräldrar inte fått minsta lilla hjälp av de kungliga stylisterna eller hovfrisörerna) erkänner jag villigt att jag fullkomligt satt som på nålar middagen igenom och väntade på talet från brudgummens far.

Vilken mardröm till situation att som Svenne Svensson från Ockelbo få sitta uppsmäckad bredvid superfixade drottningen med minst hela Sveriges granskande blickar under en hel lång middag, följa på landets regent som talat till sin förstfödda dotter och sedan dussinet skålar senare ställa sig upp på stadiga ben och med lika stadig stämma säga något klokt och tankeväckande som Svenne banan, men ändå passa in utan minsta fadäs i det kungliga protokollet.

Puh – en annan hade i samma situation säkerligen legat dyngrak under bordet redan efter förrätten efter att inte kunnat låta bli att hysteriskt nervositetssmutta på glasens ädla innehåll. Alternativt behövt uppsöka damernas sisådär 68 gånger under middagen för att nervositetskissa.

Men vilken karl och vilken talare kronprinsessan har skaffat sig till svärfar! Nog har herr Westling varit socialchef i lilla Ockelbo och säkerligen haft en och annan dragning och kommunalt middagsåtagande på sin lott, men vilken stjärna!Kungen med snart 37 år i “branschen” och säkerligen flera offentliga framträdanden och tillfällen i veckan att slipa sina talartalanger fullständigt bleknade jämfört med brudgummens far. Visst var kungens lilla kärleksfulla uppvaktning till drottningen söt, men sen var det åter igen dags att läsa innantill och staka sig genom talet till brudparet. Nog var innehållet fint och andemeningen så “djup” som sig bör, men med risk att bli stenad av rikets rojalister konstaterar jag bara att hans majestät är en usel talare.

Killen må vara dyslektiker och inte ha bett om rollen som rikets konung och statschef, men nog borde det finnas en och annan retoriker, talarcoach eller alldeles vanlig kvällskurs han kunde få lite hjälp av. Nog vet vi i folket var vi ska lägga våra förväntningar inför konungens framträdande nu förtiden, men herre gud stackars människa! Det måste ju vara rent förfärligt att under 37 långa år ha fått lomma iväg till jobbet och dagligen göra något som man ser ut att avsky.

Snälla Olle Westling du kan väl ge sonens nye svärfar lite tips om hur man avslappnat, genomarbetat och framförallt med en gnutta känsla talar från hjärtat istället för att desperat läsa från en lapp där förmodligen bokstäverna dansar hambo för en stackars dyslektiker.

Grattis Olle från Ockelbo till ett framträdande i absolut världsklass – och sonen din har du minsann också lärt att tala vackert och kärleksfullt rakt ur hjärtat – utan lapp!

Lånad bild FREDRIK SANDBERG / SCANPIX3 kommentarer:

 1. Kunde inte sagt det bättre själv! Håller med dej till 100%!
  Det är väl extra viktigt om man är dyslektiker att tala fritt ut hjärtat eller åtminstone ha lärt sig talet utantill så man slipper läsa innantill!
  Hälsar Anneli

  SvaraRadera
 2. Ja, visst steg vår nye prins och hans familj i graderna på bröllopsdagen! Jag är väldigt impad av deras tal och satt även jag och var nervös inför. Tårdrypande!!

  SvaraRadera
 3. Håller med håller med.
  Jag satt också nervöst och inväntade Olles (som för övrigt är en bekant till min släkt) tal, och drog en lättnadens suck när jag kunde konstatera att han med lätthet överglänste självaste kungen.

  SvaraRadera