19 juni 2010

Ute i det gröna

DSC00748

Äntligen är det den där tiden på året när man lika väl kunde hyra ut huset eftersom man spenderar så gott som all tid utomhus - så underbart! I likhet med sin mamma älskar vår lille grabb att sno runt i trädgården mellan små grushögar man kan gräva i, vattenslangar man kan låtsasvattna med och på upptäcktsfärd efter små spindlar att stampa på. Maken huserar vid grillen och själv kan jag inte få nog av att pyssla om och njuta av alla mina små gröna vänner.

Potatislandet ser ljuvligt grönt och frodigt ut - lök, rödbetor och rädisor växer så det knakar och i år verkar jag äntligen fått till lite koordinerad och sammanhängande blomsterprakt. Förra året var första sommaren med egen trädgård och låt oss säga som så att jag lärde mig en massa enligt metoden "learning by doing....learning from my mistakes". I år hade jag faktiskt gjort upp något av en plan innan jag kastade mig ut med handskar, plantor och min entusiastiska planteringsiver - det ser faktiskt ut at betala sig!

DSC00749

Maken är inte helt imponerad av att leva i en tomatplantedjungel på trädäcket, men det ska nog bli annat ljud i skällan när vi njuter av solmogna, ljuvliga små tomater och blir självförsörjande på hemgjord tomatketchup för hela vinterhalvåret. En gurkplanta och en physalis gör de 26 (!) tomatplantorna sällskap och i pyttelilla växthuset står plantor av squash och prydnadspumpor på tillväxt för snar utplantering.

DSC00751

Blommorna ser som sagt ut att njuta av försommarvärmen och pö-om-pö återupptäcker jag alla de fina perennerna som jag fullständigt glömt bort att/var jag planterade förra sommaren. Klematisarna har äntligen fått fart och förhoppningsvis blir de klängande kaprifolerna därav inspirerade att ta ett växtskutt. Mårbacka pelargonsticklingarna som curlats hela våren är några otacksamma och spretiga stackare, men jag jobbar på mina "tant-blomme-fingrar". Ranunkler, aster och sommardahlior som jag dragit från knölar och frö ser ut att ha livsgnista och jag längtar efter den pålitliga rosenskäran som min moder hyggligt exporterat från Skåneland och som förmodligen inom snart kommer att ta över halva Halland.

DSC00753

Säckar med jord och kogödsel har jag släpat hem alldeles för många av i år också, men även 332 små kvadrat slukar hur mycket jordförbättring som helst. Nu kör jag vidare på nässelvattnet som står bakom förrådet och luktar skunk. Hoppas det gör susen både här och var i land och rabatter. Prunka måste det ju göra!3 kommentarer:

 1. Hur kan man inte älska att bo i en tomatdjungel, undrar jag. =) Själv tillbringar jag bara mer och mer och mer tid i min dito, dvs årets trädgårdsnyhet växthuset. helt underbart!

  Vilken trevlig blogg du har! även jag bakar mitt eget bröd (inte en köpt limpa på 3½ år nu, det är jag stolt över. =)) odlar och lever ett så rikt liv som möjligt med barn och djur, och det är kul att läsa lite om andra med liknande värderingars liv!

  mvh Linda

  SvaraRadera
 2. Men oj vad emd tomater! Ofta börjar jag med så många små frösådda plantor, men i lagom takt så "sållas" de ut. Natulrigt urval du vet, elelr snarare glömsk och lat tomatinnehavare som glömmer att vattna ordentligt.

  Ha en skön helg!

  kram M

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentar hos mig, då hittade jag ju till dig! Ser ut som man har en del att lära av ditt sätt att leva! Jag kommer tillbaka!

  louise

  SvaraRadera