26 juli 2010

En mumsig paj

paj

En högst läsvärd blogg om mat och framförallt om att ta tillvara allt gott från naturens skafferi är min namne Mimmis Mat. Härom veckan var Mimmi veckans matbloggareMENY med Edward Blom och gjorde i radioprogrammet bland annat en rabarberpaj som lät väldigt spännande. Så här på sluttampen av rabarbersäsongen är det inte värt att chansa och därför slog jag till med ett omedelbart provbakande.

Resultatet var minst sagt en explosion av spännande smaker och i min smak faktiskt lite för mycket på en gång. Orginalreceptet hade inslag av såväl kardemumma som muskovadosocker och hasselnötter utöver rabarber och fläder. Min egen version låter fokus vara på den syrliga rabarbern och de härligt rostade nötterna – superdupergott med en klick vispad grädde på toppen! Har man inget skrädmjöl går det utmärkt med havregryn.

Rabarberpaj med hasselnötter och skrädmjölssmulor – min version, 1 stor pajform
300 g rabarber i bitar
2 msk honung 
2 msk smör 
2 msk koncentrerad flädersaft
Skrädmjölssmulor:
4 msk smör 
4 msk vetemjöl 
2 msk skrädmjöl eller havregryn 
2 msk hackade rostade hasselnötter 
4 msk råsocker
Smält smör i en kastrull. Tillsätt rabarber och honung. Låt det hela smälta samman ett par minuter. Slå på av flädersaften och låt den koka in utan att rabarbern går sönder och blir mosig.
Blanda smör, vetemjöl, skrädmjöl och råsocker i matberedare. Lägg upp rabarber i en ugnsfast pajform och strö över skrädmjölsmulorna. Grädda i 200 ° C i ca 20 min. eller till fin färg.

Bilden är lånad från SR, Lotta Lannebo

2 kommentarer:

  1. Vi har lite halvtorkad rabarber kvar.. kanske man skulle testa..

    SvaraRadera
  2. Åh vad gott det låter! Och skrädmjöl fick jag smak på nu i Värmland. Degen med skrädmjöl doftade lite av jordnöt tyckte jag. Perfekt till en paj :-) Nu ska jag bara hitta rabarber!

    SvaraRadera