27 februari 2011

TomathistoriaI år har jag äntligen den fantastiska lyxen att jag ska få mitt alldeles egna växthus på tomten och naturligvis betyder det att mina utsikter för framgångsrika tomatodlingar har tusenfaldigats. Första året i huset blev det mest pannkaka av mina jungfruerliga försök till sådd och allt som allt hade jag bara ett par plantor i alldeles för små tråg och skörden blev så klart därefter. Ett par burkar grön tomatmarmelad - god för all del, men lite snopet att inte hinna få några mogna frukter till sommarsalladen.

Förra sommaren, andra säsongen i huset och trädgården, gjorde jag framsteg med tomatsådden och efter att min stackars granne fått passa en hel djungel av vildväxande tomatplantor i mina fönster under stora delar av maj, var det makens jobb att gny om att vi och trädgårdsmöblerna höll på att ramla av vårt trädäck till förmån för massor av tomatplantor i stora svarta murartråg. Skörden blev hygglig på två av fyra sorter och mycket beröm röntes för de goda 'Taxi'-tomaterna (gula, normalstora) som skördades både på plantorna hemmavid och på dem som skänkts till släkt och vänner.

Tomatskörden 2010 gick överlag i gult när den andra framgången kom sig av plantorna med 'Yellow Pearshaped' som är en gul cocktailtomat i just päronform. Ett fint litet sött snack som ser trevligt ut. De två röda sorterna cocktailtomaten Supersweet 100 och dvärgbusktomaten Cheerio gav oss en liten skörd mot slutet av sensommaren, men över lag var de nog inte riktigt tillfreds med mängden solljus som erbjöds på uteplatsen. Mycket grön tomatmarmelad blev det där också...och lite röd tomatmarmelad.

I år tar jag alltså nya och väldigt uppspelta tag - nu med lyxen av tilläggsbelysning inne, växthus att driva de mer krävande sorterna i och lite bättre koll på vilka sorter som är busktomater och sålunda inte ska tjuvas. I växthuset blir det både högväxande normalstora och cocktaitomater och en och annan bifftomat och längs med den soliga söderväggen sätter jag ett gäng tåliga busktomater i de stora murartrågen. Mer om sortval och min överambitiösa plan kommer framöver...

5 kommentarer:

 1. Fniss... även jag är uppspelt överambitiös i mitt tomatodlande i år.. alla frön åkte i jorden i går (även de jag fick från dig, tack, tack!) och nu får vi väl se hur det går med groddning, gödning och skörd... ;)
  Ska bli kul att se dina fortsatta planer! Är såååå avis på ditt växthus! ;)
  Kramar, goa vännen!

  SvaraRadera
 2. Åh, det kommer att bli fantastiskt! Växthus gör ALL skillnad i världen:)
  Kram och lycka till,
  Charlotta

  SvaraRadera
 3. Hur stort växthus har du beställt? Jag bara undrar... får du plats? ;-) Själv tycker jag att det alltid är för lite utrymmer.

  Nu börjar mitt projekt utmynna i produkter... http://bondjantansnaturliga.blogspot.com/

  kram

  SvaraRadera
 4. Vad härligt ! Det kommer att gå lysande med dina tomater nu ska du se ! Ett växthus gör stooooor skillnad.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 5. åh jösses, vilken lyx! ett eget växthus! och jag har sparat tomat-marmelads-recepten. tack för tipset!

  SvaraRadera