26 augusti 2010

Stormen skördar

DSCF3108[1]

När vi kom hem från vår lilla Sverigeturné hade stormbyarna tyvärr ruskat om lite för väl och en hel del gröna tomater hade fallit av plantorna. Lillgrabben gjorde det till sin uppgift att plocka ihop den ofrivilliga skörden (…och säg är han inte duktig som inte ens funderade på att ta frukterna som fortfarande hängde på plantorna!?) och mor hans skred till verket och kokte en utsökt marmelad på densamma. Jag hittade receptet i Allt om Mat förra året och alldeles nyligen gjorde vi slut på den sista burken av den smaskiga marmeladen som passar alldeles perfekt med en skiva mogen vitmögel- eller kittost på ett kex eller knäckebröd.

Till ostkexen dricker man helst en välkyld torr och kryddig Gewurztraminer från till exempel Hubert Beck (4592) eller Pierre Sparr (72187). Kanske lite oväntat möter syrligheten och sötman i vinet på ett härligt sätt upp det syrliga och söta i marmeladen.

Ofrivillig grön tomatmarmelad
800 g gröna tomater
1 liten ekologisk citron*
3/4 dl vatten
7 dl syltsocker
Skär tomaterna i tärningar och citronen i tunna skivor, tillsätt vattnet och sjuda ca 20 minuter. Tillsätt syltsockret, koka upp och koka i två minuter. Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara svalt.

2 kommentarer:

  1. Grön tomatmarmelad har aldrig testat, bara röd. Kan tänka mig att denna är godare just för tomaterna är lite syrligare.

    SvaraRadera